Svenska
MEDLEMSRECENSION

Brütal Legend

Har ni någonsin längtat och hypat efter ett spel så mycket att när ni väl har det i er hand så är ni redan så insnöade i er egen lilla verklighet att ni blundar för alla uppenbara brister och inbillar er själva att ni har mer kul än vad ni egentligen har? Tja, det är iallafall en någorlunda bra beskrivning på hur jag själv var när jag väl fick tag på Tim Schafers Brütal Legend. Men kan man klandra mig? Ett hårdrocks hack n' slash av geniet Tim Schafer kan väl få vem som helst att försöka böja på verkligheten lite.
Efter lite terapi så är jag dock äntligen här för att recensera den brutala legenden.

Den största och mest uppenbara svagheten med Brütal Legend är att det lider av schizofreni. Den vill vara flera genrer samtidigt men lyckas inte jonglera dem särskilt väl. Min drömversion av Brütal Legend är ett brutalt äventyr a lá God of War med Tim Schafers keativitet och humor. Istället så fick vi ännu ett sandlådespel a lá GTA, i grunden ingen dålig idé men det faller platt när alla sidouppdrag är antingen att anfalla samma gäng fiender eller att köra ikapp samma fula demon om och om och om igen. De tar även och utnyttjar den där skiten om att man måste utforska och leta igenom varje hörn för att kunna låsa upp nya låtar och färdigheter i spelet. Nej, det är inte kul, det är en tråkig sysselsättning man tvingas göra om man vill lyssna på Tornado of Souls och ett skamlöst sätt att försöka föränga spelet på.

Sen har vi RTS sidan av Brütal Legend. Visst kan man försöka blanda hack n' slash med sandlådespel men varför slänga in RTS mitt i allt? Strategispel är något man kör med mus och tangentbord i sin mammas källare och med en påse ostbågar. Mitt ogillande av strategielementen i Brütal Legend kanske beror på att jag själv är en usel strateg, eller helt enkelt för att det är monotont, oengagerande och rakt igenom dåligt utfört. Visst har man alla de olika typerna av enheter men i slutändan så blir det ändå bara att man samlar på sig så mycket gubbar som möjligt och skickar dem mot vad som än är i vägen.

Vad som det här från andra RTS är dock att man inte bara är en anonym general som skickar sina trupper i döden titt som tätt utan man kan flyga ner till marken, sätta sig i sin fräcka hotrod och köra ner fiendetrupper eller bara snabbt flyga över till fiendens läger och börja hugga vilt omkring dig om du vill vara riktigt irriterande. Lika kul är det dock inte i multiplayer när den andra killen gör så mot dig hela tiden.

Jag vet dock att ni redan tittat på betyget. Och ja, Brütal Legend är ett helt godkänt spel. Karaktärerna är levande, musiken grym, miljöerna fantastiska och i grund och botten ett någorlunda underhållande spel. Men bristerna är som sagt rakt upp i ansiktet på en och allt som allt så lämnar spelet mig med en bitter smak av missade chanser.
Kommer ni ihåg demot? DET var spelet jag ville ha. Ett linjärt hack n' slash där man körde över demoner till tonerna av Motörhead. Ett actionäventyr i en fantastisk hårdrocksvärld. Det kunde gjort ett bra spel makalöst, istället når det bara upp till godkänt på grund av allmänt dåliga beslut.

Medlemsrecensioner17
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10