Svenska
MEDLEMSRECENSION

Sonic & Sega All-Stars Racing

Skrivet av: Zoiler   2010-02-27

Sonic, Miles, Shadow och resten av gänget har länge sneglat vid sidlinjen på Nintendos maskotars gokarttävlingar. Men så fick de en idé - varför inte testa själva?

För idén till det här spelet är helt tagen ur Mario Kart-serien. Sega börjar sakta men säkert inse att man med sin stora karaktärsensemble kan exploatera dem precis som Nintendo gjort i åratal. Först provade man på att låta dem spela tennis, nu blir det gokart, i framtiden Smash Bros eller golf? Så länge de gör det bra och inte bara en billig cash-in så gör det dock inte mig något. Och det här är bra. Riktigt bra. Faktum är att jag får gå tillbaka till SNES för att hitta ett Mario Kart som gett mig lika mycket spelglädje (MK Wii ej spelat)

I spelets meny finns lite olika alternativ, offline och online. Jag börjar offline med Grand Prix, en turnering där man på banor tagna från olika Segaspel kör flera lopp mot sju mordlystna datormotståndare i hopp om att försöka vinna guldtrofén. Med fyra race per cup och sex cuper att låsa upp, samt tre svårighetsgrader, finns det att göra. Om man gillar att bli bombarderad av diverse vapen vill säga. På enklaste läget går det an, men längre upp i svårighetsgraderna är datorn skoningslös, det går inte att åka tio sekunder innan man blir attackerad på nytt. Att göra en grymt bra kurva och därigenom ta sig förbi ettan och tvåan, för att sedan få en raket upp i arslet är inte på något sätt underhållande.

Dessutom är vapnen och sakerna den svagaste delen av spelet. De saknar känsla och känns mest som billiga kopior av Mario Karts. Röda, målsökande skal är ersatta av röda, målsökande raketer. Hala bananskal ersätts av varningskoner. Gröna skal av gröna boxhandskar. Farthöjande svampar blir röda joggingskor. Det finns mer såsom ett hölje som skyddar från attacker och varje karaktär har en specialattack som låter en hinna ikapp, men nej. Inte nöjd med items. De förstör mer än de tillför.

När man tröttnat på Grand Prix (och eftersom man inte kan spela GP i splitscreen med en polare så lär man göra det ganska snabbt) kan man antingen gå på challenges, Time Trial eller köra online.

I challenges får man vissa utmaningar såsom att drifta (slira) mycket, ta sig i tid innan klockan räknat ned, eller komma ikapp en motståndare. Man graderas efter varje race och det gäller att ta AAA-betyget om man vill ha achievments och mer Sega-Miles (spelets valuta) som kan användas till att köpa nya förare, banor till timetrial och nya låtar. Challenges känns dock bara som ett sätt att förlänga spelet, bland annat tvingas man köra igenom GP-cuperna igen.

Time Trial däremot är en tidsslukare. Här kan du pressa hundradelar på de olika banorna och, om du har online, se dina tider jämföras i en ranking mot andra spelare världen över. Här har det spenderats tid för att komma förbi en viss norrman som är min nordiska nemesis. Eftersom man kan ladda ned de 20 bästa åkarnas spöken kan man åka mot deras bästa lopp och verkligen försöka slå dem som om man körde mot dem där och då. Det är också bra att studera de bästa för att få tips om när man bäst ska använda sin speedboost, eller för att hitta eventuella genvägar. Dessutom gäller det att välja rätt karaktär bland de 20+ som finns att välja på då de, precis som i Mario Kart, är bra på olika saker. Mina favoriter är för övrigt Banjo & Kazooie (som är exklusiv för 360-verisonen) och Sonic.

Det som gör Timetrials så bra är kontrollen. Den sitter som ett smäck, helt perfekt. Och enkel. Man gasar med RT och driftar med LT. Utöver att styra behöver man inte ha koll på något annat än att ta speedboosten med A. Hemligheten till snabbare tider ligger i att drifta i svängar (eller när man nu får tillfälle). Genom att hålla driften en viss tid får man en boost. Ju längre man driftar utan avbrott desto större blir boosten, den maxar dock vid läge tre. Så det gäller att ta varenda tillfälle att drifta för att klippa hundradelar på sin förra rekordtid - och tack vare den tighta kontrollen är det en grym känsla när man väl lyckas. Timetrials är tävling och precision när den är som bäst och ett väldigt beroendeframkallande spelläge. Det enda jag egentligen saknar är att kunna sortera efter land så man ser alla svenska tider. Att gå igenom 1500 tider nu med en 10 tider per sida är inte gångbart.

Det är också fullt möjligt att spela online, antingen mot sina vänner eller mot andra. Det finns, tack och lov, inställnignar så att man kan stänga av datorn helt och hållet, rubberband-AI, eller dessa förhatliga items och låta ren skicklighet avgöra vem som är bäst.

...Eller så kör man offline mot sina kompisar i det i dagens läge ovanliga 4-player splitscreen-läget. Här kan man välja mellan racing eller ett Mario Kart-liknande battlemode. Alltid kul att se ett offlineläge för fyra spelare, det blir alltmer ovanligt.

Grafiken är väldigt vibrant och levande, med klara färger och detaljer man inte märker förrän man kört samma bana flera gånger. Frameraten håller sig stadig för det mesta men dippar ibland, dock utan att påverka eller störa spelet. Jag tycker dock att, även om banorna är mycket bra utformade med finurliga svängar och bandesign, så hade jag gärna kört på banor från fler spel än Sonic, Super Monkey Ball, Jet Set Radio Future, House of the Dead och Samba de Amigo.

Detsamma gäller musiken som också den enbart är tagen från dessa spel, trots att Sega har många fler licenser att ta ifrån. Men jag antar att man vill spara till uppföljare. Dock finns en del klassiska låtar, speciellt från JSRF. Att man måste köpa största delen av låtarna innan de spelas är dock inget vidare.

Sumo Digital har i mina ögon lyckats göra en Mario Kart-klon med tillräcklig kompetens att stå på egna ben. Kontrollen, fartkänslan, banlayouten och flerspelarlägen är viktigast i ett sånt här spel och det klarar All Stars Racing av galant. Jag saknar möjligheten att kunna spela Grand Prix med en vän och vapnen är undermåliga men time trial och onlineracing gör det här till ett måste för alla racingfans som alltid velat ha ett Mario Kart på sin HD-konsol. Dessutom är det ett utmärkt partyspel. Underskatta inte!


+ Stöd för 4 spelare offline
+ Supertight kontroll
+ Färgglad grafik
+ Onlineranking/spöken

- Tråkiga vapen/tillhyggen
- Inget flerspelarläge i Grand Prix

För bilder: http://www.minhembio.com/artiklar/2067


8/10 - Mycket bra

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10