Svenska
MEDLEMSRECENSION

Heavy Rain

Som känslomässig upplevelse är Heavy Rain galet tveeggat. Ena stunden lider man med huvudpersonen medan man andra gånger suckar över ännu en litterär kliché. Imponerande ibland, för vi är många som vet hur svårt det är att känna för någon byggd av polygoner. Vi gör det kanske ett par gånger under ett halvt decennium. När det gör ont i Heavy Rain gör det ibland ont på riktigt. Lika med en bedrift.

Men Heavy Rain är samtidigt spelet där skådespelarensemblen (och då menar jag samtliga) ena scenen är briljant men den andra urusel. Och när det tippar över på minus bryts illusionen ikapp med screen tearingen till en ostädad sörja av sin fulla potential.

Man älskar det och man hatar det. När spelet testar ens moral och prövar ens blinda tro njuter man. När det får en att vifta för sitt liv med den fåniga Sony-gyron visar man respekt. Men när man frustrerat vrider och vänder på de analoga spakarna för att "naturligt" öppna kylskåpsdörrsjäveln ryser man, men inte av välbehag. Något är fel när man nästan känner mer kontroll över läget under de många ångestframkallande actionscenerna än under de simpla vardagsbestyren.

Hur som haver är Heavy Rain dock ett bra spel. Inte för att något av dess enskilda huvudmoment (kontrollen och storyn) är fantastiska. Men det lyckas med saker och ting som inget annat -oavsett medium- gör. Att aktivt sätta en i obekväma situationer, moraliska dilemman eller liknande för att lämna en ensam med bryderier som enda sällskap. Det får en att reflektera på andra sätt än över till exempel en bra film. Det säger: det är du som bestämmer, lev med det. Och det gör vi, tro mig, det gör vi.


Grafik: 9
Spelbarhet: 7
Ljud: 8
Hållbarhet: 8

Plus:
Stark estetik, lockar fram ens sympati och känslor, ångestframkallande på ett bra sätt, schysta ljudeffekter, intensiv och annorlunda kontroll under actionscenerna.

Minus:
Bitvis riktigt pretentiöst, avig kontroll under lugnare delar, ojämna skådespelare.

Medlemsrecensioner26
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10