Svenska
MEDLEMSRECENSION

2010 FIFA World Cup South Africa

Skrivet av: Zoiler   2010-04-30

Nu är det snart äntligen dags igen. Fotbolls-VM, varje fotbollsfanatikers absoluta höjdpunkt i livet vart fjärde år. En högtid som varje gång får mig att känna tomhet efter finalens slutsignal och börja räkna dagarna till nästa evenemang. EM i all ära, men det kan inte tävla mot mixen av helt främmande kulturer ett världsmästerskap bjuder på. Snart. Snart är det dags för fotboll dygnet runt!

Som uppvärming till detta kör EA som vanligt ett VM-spel, helt utan ligor men fullproppat med landslag. Det bygger vidare på den framgångsrika spelmekaniken i FIFA 10, men utvecklar och förbättrar. Det sägs vara hundratals förändringar och det kan mycket väl vara sant. Spelet behåller grundpelarna från FIFA 10 men är mer flytande, mindre förutsägbart, bättre målvakter och känns mer organiskt. Ett nytt straffsparkssystem är också implementerat som gör straffarna verkligare än någonsin eftersom det är fler faktorer än någonsin som avgör om du sätter eller inte. Det finns dessutom ett tvåknappssystem för nybörjare. Passa och skjut så gör spelet resten. Inget för seriösa fotbollsspelare förstås men kul för barnen och oinvigda.

Det finns egentligen inte mycket kvar att klaga på i själva spelet, jag ser själv på youtube och mot andra motståndare att mina brister oftast beror på att jag inte är fullärd och visar bara på ett djup i spelet. Jag vill dock se förbättringar vad gäller utsparkar. Man kan inte spela ut bollen online eftersom de skamlösa fegisarna bara ställer sig framför närmaste spelare. Men om man istället gör en utspark så förlorar man oftast bollen. I verkligheten är utsparkar farligare, speciellt med en duktig mottagare som Drogba.

En annan grej är domarna. Ibland tar de helknäppa beslut, jag har haft två frilägen där målvakten sprungit ut och kapat mig utan några reprimander. Han är också många gånger inkonsekvent. I övrigt inte mycket att klaga på. Självklart är det inte samma sak som att se en TV-match eller spela själv men ge dem ett par decennium... Denna VM-upplaga är det bästa fotbollsspel du kan få tag på i dagsläget och absolut värt fullpris.

Direkt när man startar spelet (eller...efter den onödigt långa inledningen) möts man av en härligt stilren meny i soligt glad orange färg, en kommentator som säger ställningen i Online VM (mer om detta sen), stilistiska menyer och, som vanligt, grym loungemusik. Alla inställningar man gör i spelet kan överföras till kommande FIFA-spel. Med höger styrspak tar man fram en häftig 3D-glob. Denna kan man snurra som man vill och få fram användbar statistik över de 199 (!!!) länder man kan spela som, såsom hur bra de är, hur många som spelar online från olika länder, men också grejer som huvudstad, folkmängd, information tagen från FIFA:s officiella hemsida, statistik över tidigare VM, alla länders nationalsånger och mer. Helt klart en grym addition.

När man tittat färdigt i menyn och vill ut på plan finns ett par olika lägen offline och online. Det går bland annat att starta match direkt eller köra avgörande ögonblick i VM-kvalet och försöka förändra historien. Varför inte försöka rädda kvar irländarna i den ödesdigra playoffmatchen mot Frankrike med Henrys orättvisa handboll? Eller göra det Egypten borde klarat själva - slå Algeriet och ta sig till VM för en gångs skull. De är trots allt bäst i Afrika. Dessa scenarion kommer sedan uppdateras live under turneringen med nya utmaningar.

Huvudläget är dock självklart VM-turneringen. Kvala från början eller kör direkt från huvudturneringen med en enorm mängd lag. Av någon anledning kan man inte välja alla 199 i just VM-kvalet, vissa går bara att spela med i vänskapsmatcher. Så tyvärr för er som hade hoppats att ta Amerikanska Samoa hela vägen!

Jag väljer elefanterna, Elfenbenskusten, och går vidare från första ronden tack vare den överkomliga gruppen Djibouti, Seychellerna och Swaziland. Därefter blir det tuffare: Tunisien, Guinea och Ekvatorialguinea står på schemat. Något som man definitivt fixat är att tidigare har det inte varit någon större skillnad på motståndet oavsett lag. Nu märker man om man stöter på svårare eller lättare motstånd, och man märker om man spelar borta eller hemma. Det är enklare att slå datorn på hemmaplan och sämre lag slår oftare bort passningar och pressar inte lika mycket. Man blir även tröttare om man spelar på högre höjd så Bolivia har en enorm hemmafördel, precis som i verkligheten där man krossade självaste Argentina med 6-0.

När jag väl kvalat in till VM slås jag av presentationen som även här är riktigt bra. En riktig lottning, all form av statistik man kan önska sig, och allt presenterat i samma stil som FIFA:s hemsida. Nu blir det även mer av en feststämning under matcherna, med inzoomning på dansande eller besvikna supportrar och managers (som för övrigt ser mycket bra ut även om supportrarna skulle behövt mer variation), fyrverkerier, sjungande publik och en oändlig mängd aldrig sinande konfetti. Stämningen är viktig i ett sånt här spel och den är i topp. För sammanhangets skull avslöjar jag hur resten av turneringen gick. Seger mot Portugal i final 3-0, Elefanterna första Afrikanska mästarna! Eboue exstatisk! Toure i tårar! Keita katatonisk! Svennis gör skorpionen! Kidding, han är inte med.

Nåväl, moving on. Grafiken är excellent. Utan tvekan har planerna och framförallt spelarna aldrig sett så här bra och livlika ut. Man ser direkt vem det är om det är någon man känner till (även om det som vanligt finns missar), svetten rinner ju längre matchen går och tröjorna blir blöta i regn. Animationerna är precis som i FIFA 10 fantastiska, det finns hur många dribblingar och finter som helst och flertalet nya till den här releasen. Jag skojar inte när jag säger att spelet ser bra ut.

Ljudet är minst lika kvalitativt. Har ni inte lyssnat på officiella VM-låten så gör det nu! Bäst sedan E-Types. Loungemusiken i övrigt passar perfekt och är internationell. Kommentatorerna säger oftast rätt saker i rätt situationer även om en del grodor förekommer. Matchljudet är jättebra, publiken låter annorlunda beroende på nation så när brassarna spelar är det samba som gäller.

När man känner för att gå online finns främst två spellägen. I Head to Head spelar man en liga om tio matcher och behöver ta 18 poäng under dessa för att avancera uppåt bland de just nu tio divisionerna. Du kan välja vilket lag som helst. Jag har spelat en 15 matcher men eftersom vi inte är så många som spelar innan spelet släpps har det varit svårt att hitta motståndare, och framförallt motståndare med bra uppkoppling. När uppkopplingen är för dålig och responstiden är över en sekund blir det mest frustrerande, men det är väl inget spelet ska lastas för.

Uppdatering: Nu när det är 3000 spelare online är det inga som helst problem med uppkopplingen eller lagg. Skönt!

Det andra läget online är Online World Cup. Här spelar man en VM-turnering mot andra och samlar poäng till "Battle of the Nations". Man får välja att stödja ett land, jag stödjer givetvis Sveadala, och de matcher man vinner räknas till totalpoängen. Man väljer ett land från början och kan inte byta - om man vinner med ett dåligt lag mot ett bra får man mer poäng. Så... vilket land har de bästa FIFA-spelarna i världen? Jag antar att vi får se, just nu leder Honduras. Totalt overkligt, jag vet!

Summan av kardemumman - 2010 FIFA World Cup är den bästa och mest välgjorda representationen av sporten idag. Vare sig du klackar in ett mål mot Djibouti offline, lyssnar på Wavin' Flag i menyn eller tar dig vidare till kvartsfinal i VM online efter att ha satt tre baljor i förlängningen mot England är det tävling och spelglädje på högsta nivå. Fotbolls-VM stundar. Var redo!


+ Härlig "varm i kroppen" presentation
+ Grafik och ljud på absolut toppnivå
+ Spelkänslan
+ Många förbättringar och mycket innehåll

- Domaren sköter sig inte alltid
- Hur bra kommer det hålla när FIFA 11 kommer om ett halvår?
- Kan inte kvala in med alla 199 lag


9/10

Samlat betyg: 7.7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10