Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City

Det första som slår en när man spelar Episodes From Liberty City är att det är en expansion. Det märks väldigt tydligt eftersom allting har samma känsla och utseende som GTA IV. Så vad är nytt?

Först och främst finns det två nya karaktärer med vars en ny story. Det finns också nya leksaker i from av vapen och fordon. Sedan finns det också nya multiplayer lägen, men de är inga riktiga höjdare.

Tanken är antagligen att man ska börja med delen The lost and Damned, eftersom den kom ut först. Det handlar om Johhny Klebitz och hans motorcykelklubb som han tillfälligt är leder när den gamla ledaren, Billy Grey, sitter i fängelse. Direkt när expansionen börjar släpps Billy och får tillbaka sitt ledarskap. Och när Johhny har byggt upp en stabil grund så bryr sig Billy inte ett dugg om någonting och börjar direkt festa och kriga och allting börjar på käpprätt åt helvete.

Den andra expansionen, The Ballad of Gay Tony, handlar om Luis Lopez som hjälper sin vän, nattklubbsägaren Anthony "Gay Tony" Prince. Klubbarna har börjat gå sämre och Tony har tvingats låna pengar och be om hjälp från helt fel personer, och du som Luis Lopez måste hjälpa de som Tony har lånat pengar av för att de inte ska begära tillbaka betalning.

Om GTA IV:s story om Niko Bellic är en botten-till-toppen historia så är The Lost and Damned en toppen-till-botten och The Ballad of Gay Tony handlar om vad som händer när man väl ligger på topp och kämpar för att stanna där. De är alla fint sammanbundna och varje episod har ett uppdrag där huvudkaraktären möter huvudkaraktärerna från de andra delarna. Och även ett uppdrag där de alla är på samma plats vid samma tid, men måste ta sig därifrån på olika sätt.

The Lost and Damned är ganska likt GTA IV, förutom några nya vapen, som nya shotguns och pistoler, och fordon i form av motorcyklar och nyheterna är ganska simpla. Menyerna, kartan och hälsomätaren har också en annan stil men det är mest att de har lite hack och jack och är en annan färg. På samma sätt har The Ballad of Gay Tony också nya vapen, men de är mer överdrivna som maskingevär och gyllene vapen och har även nya sportbilar och militärfordon. The Ballad of Gay Tony har mycket mer leksaker för att bara springa runt i Liberty City och lalla, till exempel en militärhelikopter och en tank och även en fallskärm.

Grafiken och ljudet är ungefär likadant som i GTA IV men radiostationerna har fått nya låtar och även några radiostationer har tillkommit. Grafiken och tekniken är däremot samma som i GTA IV och det börjar bli lite gammalt dessutom finns många av de tekniska problemen kvar, såsom att skuggor försvinner och kommer tillbaka.

Gameplay är relativt likt, men vapen och fordon gör att det märks en skillnad. Uppdragen känns också svårare, men nu finns det också checkpoints som gör att när man startar om ett uppdrag måste man inte göra det från början vilket gör att det känns mer lockande att starta om istället för att bara ladda om senaste sparningen.

Multiplayern har också fått några få tillägg, men för de flesta blir det någonting som spelas i kanske en vecka och sedan läggs åt sidan. Det roligaste är GTA Race där man kör race men det finns också helningspaket och vapen. Dessutom saknas också spellägen från GTA IV

Sammanfattningsvis så är GTA: Episodes from Liberty City ett bra tillägg för den som gillade GTA IV, med en ny story och nya leksaker, men inga större skillnader på hur det spelas. Men det faktum att PS3 ägare fick vänta på det är surt och ingenting känns förbättrat förutom free roaming.

Medlemsrecensioner7
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10