Svenska
MEDLEMSRECENSION

Brütal Legend

Skrivet av: Adum   2010-06-09

Efter att ha manglat igenom Brütal Legends kampanj på några timmar (lättaste nivån) så har jag faktiskt ganska svårt att bestämma mig för vad jag ska säga om Tim Schafers humorfyllda och episka(diskutabelt) metal-tredjepersonare/rts, för det är en salig blandning av intryck jag får. Jag börjar från början.

Vid första anblick älskade jag metal-stilen och självironin, men det blir snabbt tröttsamt. Första gången jag dog blev jag överlycklig (!) när det stod "Brütal Defeat" på skärmen, men efter varje avklarat uppdrag står det också "Brütal Victory", vilket gör det hela mindre spännande efter ett tag. Dessutom tog uppdragen ofta slut helt plötsligt och omotiverat för mig, vilket gjorde "Brütal Victory" till en lätt överdrift.

Första timman var riktigt underhållande och intressant, med action, humor och en spännande värld. Var är jag? På en sönderfallande bro full med monster?! I en muskelbil som min karaktär just byggt av dödskallar?!?! I passagerarsätet sitter en snygg tjej och skriker att jag måste köra på höger sida. Med all säkerhet måste jag vara på Öresundsbron på väg till Danmark. If only.

Istället hamnar jag i Dödskallelandet, där 4 personer ligger i tveksamt krig med sju miljoner läskiga varelser. Alla andra människor är antingen arbetsfångar i en gruva eller slavar i fiendens "Pleasure Tower". Vad som händer där tänker jag inte spekulera i, men alla männen i gruvan har en intressant vinkling. De har inga redskap att jobba med och tvingas "headbanga" gruvans väggar. Dessa Headbangers inser dock snart - så fort man avklarat en 2 sekunder lång Guitar Hero-session och rivit av ett gitarrsolo för dem - att man ska headbamga till metal, inte i väggar. Med det låser man upp sin infanterienhet, för snart blir det strid, och helt utan förvarning byter spelet genre och blir ett rts, men man kan när man vill hoppa ner till marken och spöa demoner med yxa och gitarr. Snurrigt värre.

Upplägget för rts-delen är kreativ, men inte helt effektiv. Ditt högkvarter är en scen dit du måste locka fans, som man sen helt skamlöst säljer för stridsenheter. Fyra Headbangers kostar 100 fans. Känns det rimligt? Nån som är insatt i människohandel?

Hur som helst tyckte jag inte om rts-delen lika mycket som andra delar, till exempel att köra bil förbi hjortar med sidoeldkastarna på. Jag kanske kommer uppskatta den mer när jag testat multiplayer lite, men det känns som att jag kommer bli krossad 3 gånger i rad och sen aldrig mer bry mig.

Hela spelet är fyllt med klassisk metal och hårdrock, vilket inte direkt är min lina kokain, men jag blev lite glad när jag hörde låtar jag känner igen från Guitar Hero (Ozzy Osbourne - Mr. Crowley och Dragonforce - Through The Fire And Flames). Många halvroliga musikrefereringar dyker också upp, och några mer eller mindre legendariska hårdrockare gästspelar, men jag tänker inte ge några namn. Det är åtminstone inte Darin, Kevin eller Justin.

Jag rekommenderar Brütal Legend för folk som gillar minst 2 av 3 av följande:

Metal, Jack Black, udda spel.
Lovar inte att du kommer älska det, men det är värt ett teståk.

//Adam

Medlemsrecensioner17
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10