Svenska
MEDLEMSRECENSION

Metro 2033

Metro 2033 - Xbox 360

Helvetet är en plats på jorden, och det ligger i Moskva. Glöm det där med himmel och jord - helvetet är Moskva. Åtminstone om man får tro handlingen i Metro 2033.
Efter ett kärnvapenkrig har Moskva förvandlats till en radioaktiv zon där de få överlevande har tagit skydd under marken, i stadens metrosystem.

Med radioaktiviteten kommer även muteringar. I de underjordiska tunnlarna går du inte fri från varken muterade vildsvin eller livsfarligt piskat kött. All form av vandrande rostat fläsk ska... helst rostas igen, alternativt fyllas med enorma mängder bly. Det är din eller deras överlevnad. Survival of the fittest.
I tunnelsystemet har det även bildats grupperingar av de överlevande människorna. Du är ensam och utelämnad åt både nazister och sovjetiska mördarmaskiner, som båda håller sig i gäng.
Och så förstås alla de muterade djur som förvandlats till diverse monster som du måste tampas mot.

I Metro 2033 spelar du som Artyom, en ung man som desperat försöker att överleva den hårda vardagen i helvetet.
Ingen är säker längre. Särskilt inte du. Redan från start sätts atmosfären i Metro 2033 perfekt. Kusligt, påträngande, underbart. Känslan av förföljelse och utsatthet infinner sig nästan jämt, och när du väl når olika skyddsplatser i metrotunnlarna, där människor bosatt sig som inte tillhör nazisterna eller fascisterna, är lättnaden enorm.
Metro 2033 är ett linjärt spel, som förlitar sig på sin atmosfär mer än allt annat. Det är ett smart drag, då Metro 2033 inte känns som något annat spel.

Ammunitionen till krutpåkarna är få, och striderna handlar mycket om taktik och smygande, snarare än ett pålitligt avtryckarfinger. När du träder in i något av de två gängens territorium, är en mer ljudlös taktik ett måste, då fienderna patrullerar i mängder. Det är kriminellt underhållande att plocka en och en med kniven för att långsamt radera fienderna ur området.
I de ögonblicken är Metro 2033 som bäst. Du är ingen supersoldat. Du är ingen Rambo. Du är Artyom, en sårbar man. Några få kulor kan döda dig, något som tvingar dig att spela med hjärnan.

Personligen älskar jag detta designval, då det tillför så mycket till den redan underbara atmosfären. Det passar in på ett utmärkt sätt.
Rent grafiskt är Metro 2033 mycket bra. Ljussättningen är i de flesta fall briljant, och detaljrikedomen enorm. Det förstörda Moskva är en skrämmande men samtidigt vacker plats att utforska och även om inomhusmiljöerna imponerar mer än det islandskap som staden täckts av på ytan, är det på det hela taget en stark grafisk prestation.

På minuskontot finner vi stundtals mycket korkade fiender, och det här gäller fiendesoldaterna mest. Ett problem som dock enkelt kan förbises om man lägger det till helheten. Avsaknaden av ett multiplayerläge kan kännas som ett minus för många, men jag anser att Metro 2033 nog hellre mår bättre av att inte innehålla en halvdant påklistrat flerspelarläge. Fokuset har lagts enbart åt det välgjorda enspelaräventyret, och det (tror jag) var ett smart val.

Sammantaget är Metro 2033 ett spel för dig som tröttnat helt på allt vad Call of Duty heter, och suktar efter en annorlunda upplevelse med fantastisk atmosfär och inslag av skräck. Vill du känna dig utsatt, och helst av allt befinna dig långt under marken med endast en avsågad hagelbrakare och en överdimensionerad kniv till hands medan du hela tiden kämpar för överlevnad?
Då så. Välkommen till helvetet.

"Ptreyiskij, aytrui ayyitii ptrotiskaaj!"

Medlemsrecensioner7
Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10