Svenska
MEDLEMSRECENSION

Alan Wake

Skrivet av: Bohemen   2010-10-20

FÖRORD
Just i detta nu sitter jag med expansionen Alan Wake: The Signal och hann inte med att skriva färdig recensionen för grundspelet. Varför det har tagit sån tid är pga av att jag inte kunde komma på vad jag ville säga. Med andra ord, precis som Alan Wake hade jag skrivtorka, creepy :-S Men iaf här är den, enjoy.
Jag har varit en skräckfilmsfanatiker sedan många år tillbaka. Jag älskar att bli skrämd, att hoppa till och känna adrenalinet pumpa upp i hjärnan vid varje "hoppscen".
Men många år av skräckfilmstittande har en negativ effekt, man blir immun mot det till slut. Nu för tiden sitter jag och gäspar till filmerna som ska skrämma, och man har lärt sig filmknepen så man vet när en "hoppscen" ska dyka upp.
Det enda som finns kvar att skrämma mig är att själv få medverka och leva mig in i händelserna. Det där kommer tv-spel in i bilden och Alan Wake är ett bra exempel.
HANDLING
Alan Wake är en gift författare med en skrivtorka sen två år tillbaka. Hans fru Alice tar med honom på semester för att få honom att vila ut.
De hyr en fin stuga i den lilla byn Bright Falls, en typisk liten by som är omringat av hög skog och berg, som taget ur serien Twin Peaks. Efter en mindre dispyt i stugan går Alan ut för att lugna ner sig. Då hör han Alice skrika efter hjälp. Alan springer in i stugan och upptäcker ett hål i väggen. Han springer fram och ser att Alice dras ner i sjön nedanför. Alan tar ett djupt andetag och hoppar efter. I klippet efter vaknar Alan upp i sin krockade bil men minns inte hur han hamnat där. Mer konstiga saker börja hända. En mörk dimma sveper över byn och byns invånare blir som skuggfigurer med slakt i blicken och Alan är offerlammet. Han kämpar sig igenom dessa mörka figurer och längs vägen hittar han sidor ur ett manuskript till en bok signerat honom själv men minns inte att han har skrivit den.
Vem är det som har kidnappat Alans fru? Varför vill kidnapparen ha manuskriptet i byte mot hans fru? Varför blir invånarna ondskefulla av mörkret? Vart kommer mörkret ifrån?
SPELET I SIG
Det ryktas att Remedy skulle göra spelet i sandlådeformat men ändrade sig och i stället fick bli vägledande. Jag är ett fan utav sandlådespel men det gör mig inget att bli vägledad för spänningen sitter som naglar i huden på mig hela tiden. En nackdel är att pusslen i spelet var för enkla. Spelet är en bra blandning av Stephen King, Twin Peaks och David Lynch.

LYSANDE VAPEN
Enligt gamereactor så är det viktigaste vapnet ljus, men jag håller inte riktigt med. Både ljus och skjutvapen är lika viktiga. Skuggfigurerna hatar ljus så man riktar ljuset mot dem och försvagas. Där efter kommer skjutvapnet till användning. Varianterna av skjutvapnen finns det begränsat av pistol, jaktgevär och pumphagel, men det gör spelet mera "trovärdigt", jag menar hur många småbyar har en typ minigun i källaren?
GRAFIKEN
Jag tycker grafiken är enastående. Det mesta av spelet utspelar sig i mörk skog och det ökar spänningen drastiskt. Det enda man har är en ficklampa och den behövs inte bara för att kunna se utan även den är ett effektivt vapen för skuggmonstren. En häftig effekt är när osynligt klotter reflekteras av ljuset från ficklampan.
LJUD
Ljudet är en av favoritdelarna i spelet, speciellt skuggmonstrens mörka dubbelröster som låter som Linda Blair när hon är som mest besatt i filmen Exorcisten. Annat är när den mörka dimman börjar drar sig över landet så har de en obeskrivligt obehagligt väsen och det är då skuggmonsterna dyker upp.
KONTROLL
Kontrollen finns inte mycket att säga om utan den funkar hur enkelt och snyggt som helst även när man kör bil i det.
BETYG
Varför 9/10?
Jag gillade detta spel otroligt mkt, grafiken, ljudet och kontrollen men spelet var lite för kort.
Ett plus är att jag betalade bara 299 kr för spelet och ett annat plus är att expansionen The Signal var gratis så det väger upp ganska mkt för spelets längd.

Medlemsrecensioner12
Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10