Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City

I The Lost and Damned, upplever du Liberty City som Johnny, en gammal medlem i ökända motorcykelklubben The Lost. Johnny finner sig i mitten av ett grymt gängkrig med rivaliserande klubbar som slåss om kontrollen av en stad som faller isär av våld & korruption. Kan brödraskapet överleva?

The Ballad of Gay Tony injicerar Liberty City med en överdos vapen, glitter & brott. Upptäck historien om Luis Lopez, förortskriminell på deltid & assistent till legendariske nattklubbsägaren Tony Prince på heltid.

GTA: Episoderna är alltså två olika historier, utifrån två olika individer med den gemensamma nämnaren Liberty City. Och även fast det är så olika människor som det handlar om, en judisk MC-knutte, en puertoricansk förortsgrabb eller en serbisk invandrare, så korsas deras vägar och deras livsöden sammanflätas i en story som bara växer & växer, och som verkligen imponerar på mig. Bara sådana små detaljer, som att Gracie pratar om att sälja sin bil i en mellansekvens, något som leder till att Nico kidnappar henne efter att svarat på en internetannons i huvudspelet, eller att Yusufs tv visar "ett lyckligt slut" i form av eftertexterna från GTAIV...

För att ni skall förstå hur genomtänkt Rockstars berättelsebåge är så får man se vad som händer med diamanterna, de som kocken gömmer i maten redan i huvudspelets intro och som sen behandlas i så många uppdrag, i slutsekvensen när Luis, Tony & Yusuf pustar ut efter sista uppgörelsen.

Dialogerna är suveräna, Dan Houser & Rupert Humphries är spelvärldens svar på Quentin Tarantino! Alla de nya karaktärerna är intressanta med fel & brister som bara gör dem än mer älskvärda. En favorit jag måste nämna är ovan omskrivna Yusuf, den guldfixerade, arabiske byggherren som bara är för skön.
Rockstar provocerar även som vanligt. I första episoden visas en kuk efter att noggrant undvikit det i flera scener, den andra innehåller flera sexscener, bland annat avsugningar & påsättning på klubbens toalett.

Grafiken upplever jag som lite, lite sämre än i GTAIV. Känns som det oftare är bilduppdateringsproblem och grafikbuggar. Jag är heller inget fan av det typsnitt som används i episoden The Lost and Damned.

Ljudet är fortsatt toppklass. Låtarna på vissa radiostationer är utbytta och många till mycket riktigt hård hårdrock (eller metal), och dessa spelas ofta runt MC-gänget The Lost men det kanske måste vara så? Ett förtydligande av attityd månne? Men när Rod Stewart sjunger Every Picture Tells A Story eller Deep Purple spelar Highway Star samtidigt som man glider fram på sin chopper, då är Liberty City oemotståndligt.

Spelkontrollen är identisk med tidigare och jag tycker det funkar fint, för det mesta. Jag var rädd för att motorcykelkörandet skulle vara lika jobbigt & frustrerande som i GTAIV men antingen är Johnny & Luis bättre förare än Nico eller så är motorcyklarna stabilare, för jag kom på mig själv att hellre välja en tvåhjuling framför en stålbur allt som oftast, särskilt i Johnnys fall.

Tonys ballad tyckte jag hade svårare uppdrag, de innehöll mycket mera helikopterflygning, eldstrider och moment som var extrema. I balladen återkommer också fallskärmen som fanns i GTA: San Andreas vilket gör att man nu får se Liberty City mycket mer från ovan än tidigare.
Där jag tyckte kontrollen fungerade sämst var i burboxningen. Det tog lång tid innan jag lyckas få till någon sorts timing i mina kontringsattacker och allför många matcher slutade med Luis på sjukhus.

Hållbarheten är mycket god. The Lost and Damned spelade jag ca 15 timmar och Tonys ballad ungefär 18, vilket ger långt över 30 timmar om man skall klara båda äventyren.
En nyhet i The Ballad of Gay Tony är ett procentsystem som bygger på tid och på att vissa kriterier måste uppfyllas under uppdragen. Detta var jag inte förtjust i och jag kommer aldrig orka fixa 100% på alla uppdrag, men om man är typen som vill putsa på sina procent så finns det där. Inte heller orkar jag leta upp de 50 fiskmåsar som finns utspridda i Liberty City, men jag struntade ju i duvor & stunthopp i Nicos äventyr också.

Sammanfattningsvis så är Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City ett mycket prisvärt spel. Om du, precis som jag, inte kan få nog av den fantastiska, levande staden Liberty City så har du ett gyllene tillfälle att spendera kvalitetstid med två nya bekantskaper och se metropolen ur deras ögon.
Med en suveränt berättad historia, glödande dialog och minnesvärda ögonblick, unika för varje genomspelning, går det inte att bli besviken. Rockstars storstad blev precis ännu större.

Medlemsrecensioner7
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10