Svenska
MEDLEMSRECENSION

F1 2010

Skrivet av: xnedox   2011-06-14

Jag börjar recensionen med att säga, äntligen har det kommit ett F1 spel som är värt både konstruktörstiteln och förartiteln (lite F1 humor).

F1 2010 är, som titeln antyder, ett Formel 1 spel och ett väldigt bra sådant. Jag kommer i recensionen utgå ifrån att du som läser är ett F1 fan. Om du inte gillar F1 så är inte det här spelet för dig.
Spelet är utvecklat av Codemasters som är kända för sina racing spel t.ex. Dirt och Grid. Jag måste erkänna att jag var lite orolig när jag hörde att Codemasters skulle göra spelet. Jag trodde att det skulle bli som F1 blandat med X-games och massor med galna events. Tack gode gud blev det inte så.

Codemasters har verkligen förstått sig på sporten. De vet att det inte är som rally eller NASCAR. Det är en lite lugnare sport lite mer "vuxen" skulle man kunna säga. Till och med i spelet finns det tips som kommer upp där det står att man inte borde drifta.

Själva körningen i F1 är väldigt bra speciellt om man stänger av alla assist. Jag måste dock varna er att spelet är väldigt svårt. Själv kom jag in som en Forza 3 veteran där jag aldrig kör med assist och alltid med manual växel. Min första sväng in F1 skulle man minst sagt kunna kalla en fail. Det är det här jag älskar med F1, det är inte som att köra en vanlig bil. Bilen är så kraftig och man måste vara 100 % i racet om man vill vinna. Glöm tiderna då du flög förbi de andra och nästan somnade vi ratten. I andra bilspel så släpper man bara gasen om man får sladd och svänger. I F1 ber du till allt som finns att du inte kommer flyga in i en vägg. Så allt som allt är själva körningen bra men svår.

En annan sak som jag gillar med F1 2010 är att Codemasters har verkat hittat den där balancen mellan simulator och arkad. Om du vill köra ett race lika långt som de gör i verkligheten så kan du göra det. Man måste inte spela spelet som att det var på riktigt men man har valet att göra det.

Karriär läget i spelet är också väldigt bra gjort. Förutom att tävla så får man bl.a. vara med och uppgradera bilen genom att sätt tider under träningarna. Du får även prata med pressen efter dina race. Allt det här är väldigt bra och det är när man är mellan racen.

Online så kunde faktiskt spelet prestera lite bättre. Lite fler "racetyper" skulle kunna vara bra och om de ändrade reglerna lite. Det har hänt ett par gånger att någon har försökt köra om mig på ett väldigt fult sätt (sticka in nosen i svängen och använda mig som en kudda för att kunna ta svängen). Det är inte problemet, Codemasters kan ju inte bestämma vem som får köpa spelet. Dock är det ganska komiskt att jag har fått straff när de försöker köra om mig. De lägger till 10 sekunder på min totala tid och den som kan F1 vet att 10 sekunder i F1 är som 1 timme i verkligheten.

En sak som jag vet har irriterat folk världen över är att när man gör pit-stops i det här spelet så måste alla åka före en. T.ex. om någon kommer in i depån efter dig så får de åka förbi dig i depån när du sitter där och svär åt den där jävla "lollipopmannen". Dock så har de fixat detta problem nu.

Grafiken i F1 2010 är bra. Ingen skulle kunna kalla detta spel fult med det är inte heller något att tappa anda för. Det jag inte gillar med grafiken är att solen ger en konstik färg på omgivningen. Spelet blir ännu snyggare när det börjar regna.

Sammanfattningsvis så är det här speler för dig om du älskar F1, bilar eller de bästa maskinerna i världen.

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10