Svenska
MEDLEMSRECENSION

Härskarringen: Slaget om Midgård

Skrivet av: Macan   2011-07-09

Midgårds öde hänger på en skör tråd. Medans Sarouns styrkor forsar ut från Mordors portar, samlar de sista av fri folket i Midgård ihop sig för att slå tillbaka mot Sarouns krafter. Vilken sida står du på? Kommer du försöka rädda Midgård, eller kommer du förinta det?

Slaget om Midgård baseras på Peter Jacksons berömda filmtrilogi från början till slut. Men tillskillnad från dem flesta andra licensspel så bjuder Slaget om Midgård på någonting extra.

Spelet är väldigt lättlärt och man kommer snabbt igång med att göra enheter, byggnader, flytta armen framåt osv. När du ska bygga en bas, kan du inte börja bygga vart som helst. Det är utbestämda platser på kartan där du kan bygga upp fästningar och utposter. Många kanske tycker detta är något dåligt, men med det här spelsystemet måste man hela tiden flytta sin arme framåt för att inte låta fienden bygga upp sin styrka och ta allt för stor kontroll över kartan.

Spelets kampanj, som är uppdelat i ett gott och ett ont fälttåg, kan ta runt 20 timmar att klara ut (beroende på aggressiviteten i din taktik när du spelar). Kampanjen är underhållande rakt igenom och bjuder på många minnesvärda ögonblick. Som tex när man på högsta svårighetsgraden försöker försvara Helms Klyfta mot Sarumans tusentals blodtörstiga Uruk-hai. Det är en kamp mot klockan då du måste försöka hålla fienderna tillbaka från att invadera hornborgen tills Eomer kommer med kavalleriet och räddar dagen.

I spelet har EA delat upp gott och ont i fyra olika lag. Gondor, Rohan, Mordor och Isengård. Dom två förstnämnda är goda, medans dom två resterande är onda (för er som missat de här med Sagan om ringen helt och hållet, vilket ja hoppas ingen gjort). Dom har fått en väldigt bra balans mellan lagen där ingen direkt överglänser den andra.

De mest betydande karaktärerna från filmerna finns med som så kallade hjältar. Hjältarna är mycket stryktåligare än vanliga enheter, och allt eftersom dom dödar fiender går de upp i grad och låser upp speciella förmågor och krafter som kommer till ditt förfogande.

Grafiken är okej, mer än så är de inte. Gubbarna ser helt förjävliga ut i närbild och gör In- zoomning funktionen helt värdelös i mitt tycke. Musiken samt röster kommer direkt från filmen vilket bidrar till den där sköna Sagan om ringen känslan. Plus att Sagan om Ringen Soundtracket är en av mina personliga favoriter gör ju inte saken sämre heller för den delen.

Sammanfattningsvis så är de ett roligt strategispel med lång hållbarhet. Grafiken kanske inte är den bästa men stör inte spelupplevelsen nämnvärt. Många häftiga highlight moments som gör spelet så fantastiskt som de faktiskt är.


Grafik: 6
Spelbarhet: 8
Ljud: 9
Hållbarhet: 9

Samlat betyg: 8.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10