Svenska
MEDLEMSRECENSION

Machinarium

I en kall och trist värld, styrd av en hemsk robotdiktator, stiger en ensam robot upp ur skroten och ger sig av på sitt livs äventyr.

Machinarium är ett klassiskt point 'n click spel av utvecklarna Amanita Design som bland annat utmärkt sig med flashspelet Samorost år 2005. Samorost är även det ett point 'n click spel så det var ingen överraskning att deras största spel, Machinarium skulle vara just det.

Machinarium börjar på en smutsig soptipp i en värld helt styrd av robotar. Jag klickar runt på tippen, sökandes efter något föremål, då plötsligt faller något som kan liknas vid en burk ur all bråte, jag fortsätter klicka och tillslut har jag byggt en robot. Roboten heter Josef(döpt efter Josef Čapek, skaparen av ordet robot).
Josef kan förlänga och förminska sig själv, förvara saker i sin kropp samt tänka tankar, tankar om en svunnen tid.

Grafiken i spelet är minst sagt fantastisk, den är handritad i nästan samma stil som Samorost, bara lite brunare. Men i denna bruna värld finns det färg, både det som alla karaktärer utstrålar och i världen själv. Rost och metall formgivs på ett realistiskt sätt.

Musiken är komponerad av Tomaš Dvorak, som även gjorde musiken i Samorost. Musiken består av korta dragspelsstycken, trummor och tillochmed lite gammal hederlig robot dubstep. Musiken ger verkligen en inblick om hur vacker den här världen är samt Josefs äventyrande i den.
Spelet innehåller massor av kluriga pussel som verkligen kräver att man tänker till, och om man kör fast kan man ta till av en speciell walkthrough-bok där du måste guida en nyckel genom en bana för att kunna låsa upp boken och få hjälp, genialiskt kul idé!

Det enda som drar ner betyget är själva längden på spelet, Machinarium är ett spel du spwlar helst en gång.

Så vad gör Machinarium så bra? Jo, det är för att det har förändrat indiescenen med sin extraordinära grafik, vackra story och mjuka sundtrack. Massor av speöutvecklare borde ta en ordentlug titt på det här, och det borde ni också.
Spelet går att köpa på hemsidan Machinarium.com eller på Steam, köp det för det kan vara ett av dina mest värdefulla köp någonsin.

Sammanfattning: En perfekt skildring av en postapokalyptisk skildring av robotframtiden, samt även en kunglig indietitel.

Grafik: 10
Ljud: 10
Spelbarhet: 9
Hållbarhet: 8

+Underbar grafik, vacker musik, fin story
-Alldeles för kort

Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10