Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dark Souls

Hur roligt är igentligen ett av den här generationens svåraste spel?

På förhand skrämdes jag av den påstådda svårighetsgraden. Jag, som för det mesta spelar igenom spelen på easy för att jag gillar när allting liksom flyter på. Att harva samma bana om och om igen har aldrig varit min melodi.
Samtidigt älskar jag rollspel, alltifrån Final Fantasy till Elderscrolls. Så jag stod i valet och kvalet. Köpa, eller ej.
Så gjorde jag slag i saken och beställde Limited edition.
Efter att ha skapat en egen figur i den välgjorda editorn (Kan skapa alltifrån grisnästa fetknoppar till spinkiga tjejer med jätte huvud!) var jag redo!
Nervöst startade jag upp spelet och fann mig snart som en zombie i en cell. En godhjärtad? riddare kastar ner ett lik med nyckeln till celldörren och jag tar mina första stapplande steg ut i Dark souls omfattande och farliga värld.
Efter en ganska lätt introduktion med bifogad jätteboss blir jag, med hjälp av en jätteörn, fraktad till en sk Bonfire (Sparpunkt) i Firelink shrine, och det är här Dark souls verkligen börjar.

Här får du fritt välja vilken väg du ska ta (Även om vissa med all säkerhet leder till din död!). Du kan även levla din karaktär vid
dessa bonfires, senare även reparera och uppgradera vapen mm.

Snart står man öga med spelets första riktiga boss. Den mäktiga Taurus demonen, och så fortsätter äventyret.

Kontrollen är klockren för det mesta, även om det ibland kan uppstå en viss fördröjning i knapptryckandet. Grafiken är också den av hög kvalitet, med detaljerade detaljer och vackra vyer.

Fiendens AI är ibland fantastisk. Dom flankerar, använder fula knep och beter sig allmänt levande, som ironi till att många fiender är skelett och andra döingar.
Hållbarheten är gigantisk med massor av hemligheter, vapen rustningar, magier och annat smått och gott.

Hur svårt är då Dark souls? Eftersom det var ett av försäljnings argumenten så får man väl ta upp det.
Ja, svårt är det. Men inte såsom jag tänkt mig. Handlar man förnuftigt och inte försöker "Button masha" klarar man sig rätt skapligt.
Nånting jag upplevt är att bossarna ibland är lättare än fienden på vägen dit.
Det är nämligen lätt att bli omringad, så det gäller att försöka lura till sig fienden en och en. Dör man förlorar man alla själar (Spelets valuta) och får en chans att återhämta sina dyrgripar. Misslyckas man är dom förlorade för gott!
Vapen och dyl förlorar man dock ej. Så ibland kan det vara värt att självmordsrusa fram till en skattkista, för blir man mördad har man åtminstånde skatten kvar!
En annan sak jag trodde skulle frustrera var bristen på en karta. Men spelet är så fantastiskt designat att man snart hittar som hand i handske trots den ganska stora spelvärlden.

Så vad tycker jag då om From softwares rpg?
Jag kan säga att jag inte varit så involverad i ett spel sedan Morrowind kom ut!
Jag andas, äter, lever, drömmer Dark souls! När jag tagit en paus kan jag inte sluta fundera på strategin till den där senaste bossen som trampade ihjäl mig.
Var kan jag hitta en bättre rustning, och var går man igentligen med i Forest rangers convent?
Jag fullkommligt älskar Dark souls! Har spenderat över 100+ timmar i FS:s mästerliga rollspel!

Den enda jag igentligen kan gnälla lite på är avsaknaden av en paus funktion. Ibland när telefonen ringer har jag tex inte kunnat svara för jag är involverad i en grupp enerverande fiender.
Men det var väl också det enda. Jo en sak till, Spelar man uppkopplad kan man när som helst bli invaderad av en annan spelare med onda avsikter! Vore väl helt ok, men inte när man kämpat en halvtimme fram till en boss bara för att bli dödad av Noooob2898assassinatorblä el dyl. Inte ok!
Detta går jag iofs att slippa om man inte är uppkopplad, men då missar man en annan av DS detaljer, nämligen att man kan lämna små tips och varningar till andra spelare. En fantastiskt bra feature som jag hoppas fler utvecklare tar till sig av.

Så, jag skulle kunna skriva metervis med hyllningar till DS, men jag överlåter det till dig som funderar på, eller redan investerat i detta spel.
Årets spel? garanterat om inte Skyrim kan slå det. Ett av världens bästa RPG? -You bet!
Kan förklara det så här: Jag har tidigare suktat efter tex Rage, BF3, Arkham osv, men nu tänker jag bara: Vem behöver dom? Jag har ju mitt Dark souls!

Och slutligen, Många säger att DS "inte är ett spel för alla".
det håller jag inte med om, mer krävande kanske, men definitivt ett spel dom flesta bör och ska testa!
Så KÖP, KÖP, Köp!!

+ Ett av spelhistoriens bästa, hårdaste, vackraste, mest involverande rollspel!

- Dessa invaderande "phantoms", ingen pausfunktion

Samlat betyg: 9.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10