Svenska
MEDLEMSRECENSION

Pilotwings Resort

Skrivet av: Rai Oh   2012-04-07

Pilotwings var mitt första spel till 3DS. En ö som man kan flyga runt i som man vill, utforska och bara kolla in den fina grafiken var lockande, kunna flyga fritt helt enkelt.

Den totala friheten med en bra flygkänsla lockade. Men ren idioti stoppar det här spelet från att nå de höjder ;) som det borde.

I Pilotwings så finns det två olika gamemodes. Free Flight Mode som är felaktigt namngivet ( jag kommer tillbaka till det senare ) och Mission Mode. Mission Mode går ut på att du utför olika uppdrag som att flyga igenom ringar, precisionslanda, spräcka ballonger m.m.

Det finns tretton olika uppdrag för varje flygfordon ( och det finns tre olika flygfordon, återkommer till det ). Uppdragen är varierande både i svårighetsgrad och rolighetsgrad men generellt sett så är de roliga. Hur väl du utför uppdragen poängsätts och sparas som topp-5 highscores. Att försöka förbättra sina highscores är roligt och även om ingen wireless möjlighet finns varken att tävla eller utbyta highscores offline eller online så förbättrar de personliga highscoren spelets hållbarhet enormt.

Flygplan, jet-pack och hängglidare är de flygsätten man erbjuds och alla tre fungerar bra. Flygplanet är enligt mig det roligaste flygsättet och där är styrningen riktigt bra + att man kan göra tricks som att snurra runt, sideflyga eller till och med flyga upp och nedvänd :P.

Med ett jet-pack så har du en bränslemätare att hålla koll på, vilket ger en ytterliggare dimension i mission mode medans det sällan blir märkbart i Free Flight Mode. Flygkänslan sitter bra även här och även om man inte har lika stora möjligheter att styla så blir man smidigare på trånga utrymmen.

Hängglidare är det tråkigaste flygsättet enligt mig. Du tappar ständigt både hastighet och höjd och måste ofta hämta fart i virvelvindar som är utspridda lite här och där. Vilket tar tid. Hängglidare är därför riktigt värdelöst i Free Flight Mode och i Mission Mode för långsamt för att vara underhållande.

Nu till Free Flight Mode. Nintendo skriver såhär på sin hemsida om Pilotwings Resort:

"Free Flight Mode

Här kan du flyga omkring bäst du vill utan tidspress och andra krav."

Bullshit! En ren och skär lögn! Du låser upp längre tid ju mer ballonger du samlar ( du måste åka runt och leta efter en massa ballonger i det så kallade "Free Flight Mode" för att inte ha enormt löjligt lite tid att spela det. Detta måste göras med alla olika flygfordon och med Hängglidaren är det riktigt segt! )

När du x antal timmar senare plågat dig igenom det blint utförda ballongsökandet och hittat alla 40x3 ballonger med förhoppningen att låsa upp en självklar funktion så får du 5 minuter att fritt flyga runt på ön innan flygningen automatiskt avbryts och du måste gå igenom menyalternativ innan du kan igen starta en "fri" flygning, dock på startpositionen så om du t.ex precis var framme vid en mini-ö så måste du åka hela vägen dit igen.

Gå tillbaka och kolla på Nintendos uttalande om Free Flight Mode så ser du hur felaktigt det är. Vad är meningen med ett spel? Att ha så roligt som möjligt skulle nog många säga. För att kunna ha det så behövs möjligheter att kunna göra saker och att begränsa spelarens möjligheter att få flyga runt på ön med en timer som avbryter flygningen är ren idioti.

I en mycket fin 3dimensionell ö, med fin flygkänsla och ett åtminstonde bra fungerande mission mode så förstörs hela spelkonceptet Pilotwings borde stå för ( FRI flygning ) och det är riktigt besvikande då jag i övrigt gillar spelet och säkert hade haft roligt i mitt fria avslappnande utforskande av ön.

Det märks rakt igenom att det är ett budgetspel då varken multiplayer eller särskilt många uppdrag finns men eftersom spelkänslan ändå sitter så bra kompenserar det spelet från den bedrövliga idiotin med timern i "Free Flight Mode" och budgetfasonerna som ger det knapert med innehåll.

Synd att nintendo budgetsatsade då ett mer ambitiöst utformat spel med totalt fri flygning, ett större mission mode och multiplayer hade ändrat mitt betyg till 8/10 eller kanske, beroende hur bra multiplayer det skulle finnas till och med 9/10.

Grafik: 8 - Riktigt fina 3-D effekter.
Spelbarhet: 6 - Timern drar ner det två, kanske tre pluppar. 6:an hålls uppe av mission mode och den finfina flygkänslan.
Ljud: 7 - Bra och typsik nintendo musik, övriga flygljud är tillräckligt realistiska.
Hållbarhet: 5 - Man tröttnar efter ett tag på mission mode och 5 min "Free Flight Mode" är ovärt enligt mig.

+
Flygkänslan, grafiken, highscorejakten

-
Timern, knapert innehåll

Så, är detta värt ett köp? Är du riktigt sugen på att flyga och kan leva med allvarliga kompromisser samt verkar intresserad av mission mode så kan det vara värt ett köp om du hittar det billigt. Annars tycker jag generellt att det inte är värt att köpa ett 6/10 spel, även om det bara är min åsikt att spelet förtjänar just 6/10.

Samlat betyg: 6.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10