Svenska
MEDLEMSRECENSION

Enslaved: Odyssey to the West

Två liv. Två öden. En legendarisk resa.
Spela som Monkey, en stark, djurisk enstöring som måste samarbeta med den tekniskt kunniga Trip, medan de passerar ett kargt postapokalyptiskt landskap och försöker genomföra en farlig resa hem.

Det är två namn jag måste börja med här och det är inte Trip eller Monkey. Nej, det är Andy Serkis & Alex Garland.
För Enslaved är något av Andy Serkis show. Han har lånat ut rösten till Monkey, hans utseende & anlete till (den onde?) slutantagonisten och han har medregisserat mellansekvenserna.
Författaren Alex Garland har hjälpt till med manuset men där är jag inte riktigt lika imponerad, visst är några dialoger välskrivna men själva historien är inget som vi inte upplevt hundra gånger tidigare i otalet science fictionspel & filmer.

Monkey och Trip har blivit tillfångatagna av slavhandlare. De lyckas fly, var och en för sig, men när Monkey vaknar upp efter ett kraftigt fall så finner han sig förslavad ånyo.
Av Trip denna gång, som genom ett huvudband tvingar Monkey att eskortera henne hem. Sedan följer en ganska normalt berättad hemresa, från punkt A till punkt B, vilket är vanligt i spelvärlden.
Det finns en intressant konflikt gömd i berättelsen, konflikten mellan ägare & slav, dels genom Matrix-världen som Andy Serkis marionettmästare styr, dels genom Monkeys frivilliga förslavande genom kärlek. Dock döljs detta effektivt under alla robotstrider, plattformspussel och lån från diverse speltitlar.

Precis som många andra så gillar jag designen skarpt. Särskilt under de första banorna i New York så blir jag överväldigad över hur fina vyerna är. Att inte fler utvecklare vågar göra postapokalyptiska spel i dagsljus och med prunkande grönska! Tyvärr lider grafiken av brister, det "hackar" vid rörelse, har låg framerate samt buggar & pop-ups. Vissa miljöer & vyer känns väldigt mycket Uncharted 2 i Tibet och förhoppningsvis kommer samarbetet med Naughty Dogs och spelet The Last Of Us, framförallt förbättra grafikhanteringen för PS3:an.

Ljudet är godkänt. Tydligen skall en känd kompositör vid namn Nitin Sawhney skrivit musiken, men skall jag vara ärlig så minns jag inte så mycket av soundtracket. Röstskådespelet är dock världsklass, Andy Serkins regerar men även hans sidopartner Lindsey Shaw gör ett utmärkt jobb!

Spelkontrollen är sådär, precis som i Prince of Persia (2008) upplever jag en tröghet som gör att man måste ligga lite före i knapptryckandet för att Monkey skall utföra det man vill. Det finns också en del riktigt frustrerande passager där man dör gång på gång innan man hunnit memorera varje del av banan man skall hasta sig igenom. Även striderna lider av denna tröghet, man trycker på knapparna men det händer liksom inget ibland.

Hållbarheten är medelmåttig. Spelet är kort, jag klarade av spelet på tre sessioner, vilket totalt är ca 9-10 timmar och det kan vara skönt med rappa berättelser emellanåt men det finns inte så mycket till återspelningsvärde efteråt.

Jag har nämnt ett par spel som Enslaved lånat ifrån, Uncharted 2 men framförallt Prinsen, men det finns även drag av Beyond Good And Evil, särskilt då Pigsy kommer in i bilden, Primal, en liten, bortglömd pärla från PS2:an samt så klart Ninja Theorys tidigare alster Heavenly Sword. Trip känns som en kopia av Nariko utseendemässigt, så vad är det med Ninja Theory och rödhåriga tjejer egentligen?

Sammanfattningsvis: Enslaved är ett bra men kort spel, som blandar element från många olika spel och gör det till sitt eget, med en ljus, grön design som är trevlig att se.
Men precis som riktigt god grönsakssoppa, så tar den slut alltför fort.

Spelad version PS3, PAL

Medlemsrecensioner6
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10