Svenska
MEDLEMSRECENSION

Deadlight

Spel som innehåller mörker, undergång och arméer av zombies har vi sett förut, och att låta oss som spelare känna desperation och utsatthet är inte heller något nytt. Men så länge man gör det bra, finns det väl egentligen inte så mycket att klaga på, och det är precis vad de gjort med Deadlight.

Randall Wayne har det inte lätt, då världen han lever i håller på att rasera, och hans kära familj är försvunnen. Majoriteten av befolkningen har dessutom råkat ut för en zombieepedemi, vilket gör att hoppet är det enda våran protagonist kan leva på. Så din uppgift blir helt enkelt att guida honom genom ett förfallet Seattle i jakten på dem.

Deadlight är först och främst designat efter en plattformsmall, men på något sett har utvecklarna lyckats tagit konceptet djupare än vad andra gjort. Tittar man bara på ytan ser man egentligen inte så mycket, men tittar man på djupet blir spelet så mycket mer. Jag är vanligtvis inte så förtjust i plattformsspel längre, och tröttnar ganska fort, förutom få undantag. Därför blir jag glad när jag får chansen att spela något som faktiskt tilltalar mig.

Det är varken för mycket eller för lite av något, utan alldeles lagomt av allting. Kontrollen påminner mycket om den som finns i Shadow Complex (för er som spelat det), då det blir mycket hoppande, klättrande och krypande tillsammans med en del småkluriga pussel. De vapen du kommer kunna till handha är inte många, men en brandyxa vill visa sig vara ett bra redskap, som inte bara räcker till att slå in skallen på de odöda med. Eller pistolen som låter dig skjuta sönder ett lås som kan vara svårt att nå.

I vissa fall kommer du dock garanterat hamna i trängda situationer som kan göra dig lite väl frustrerad då det händer att du behöver tänka snabbt, vilket leder dig till en snabb död, men var inte orolig, närmaste checkpoint brukar inte vara allt för långt borta. Annars känns spelet smidigt, förutom om du blir överbemannad av de vandrande liken, som kan bli lite väl otympligt i pressade lägen. Så var beredd på att misslyckas, men samtidigt lära dig av dina misstag.

Deadlight bjuder också mycket på hemligheter och samlarobjekt som jag fann väldigt uppskattat, där i bland tre stycken specialgjorda Game & Watch konsoller, som du faktiskt kan spela på. Men mitt nöje med dem var inget mer än att slå de givna highscore-poängen för att låsa upp achievement, men ändå ett trevligt och nostalgidoftande moment.

Grafiken är härligt suggestiv och blandar ljusa och mörka miljöer i en ljuvlig blandning och stannar du bara upp för nån sekund och iakttar bakgrunden känns spelet mycket större än vad det i själva verket är. Med andra ord är det väldigt snyggt. Och ljudet ger en känsla av tomhet och desperation, och faller precis in som den är skapad för att göra.

Möjligen kan spelet kännas aningen för kort för den som vill ha mer, och efter att jag samlat på mig allt, känner jag inte något direkt sug på en omspelning. Men känner du att du har råd och är nyfiken på spelet bör du definitivt slå till, eller vänta på någon eventuell rea. Men det är ett bra spel och ett av de bättre plattformarna jag spelat på mycket länge.

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10