Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dragon's Dogma

Sephyre lever i en liten by vid havet i landet Gransys, allt är frid och fröjd fram tills den dag en enorm drake attackerar byn, sliter hjärtat ur Sephyre och dessutom äter upp det!
Här kunde allt tagit slut, men otroligt nog vaknar Sephyre upp levande! Hon har återuppstått som en Arisen, svuren att konfrontera draken och rädda landet.
Det är storyn i Capcoms Skyrim dräpare och rpg.

Huvudkaraktären ( i mitt fall en kvinna vid namn Sephyre) skapar du själv i en väldigt bra karaktärs editor. Sen väljer du inriktning på antingen krigare, bågskytt eller magiker. Ju mer du spelar ju fler "yrken" låser du upp och du är fri att byta men ändå behålla vissa fördelar från tidigare val.

Ganska snart får du, lika detaljerat, skapa en sk pawn, en människa från en annan värld, svuren att tjäna The arisen.
Du kan även anlita två till Pawns, men den du gör själv följer med hela äventyret.
Dessa pawns sköter sig väldigt bra, helar, slåss, kastar magier och kommer med tips och ledtrådar.
Det finurliga är att du genom ett smart system kan anlita andra spelares pawns. Du behöver dock vara uppkopplad på nätet.
Tex anlitade jag Gloria, hon hade level 127, medans jag var 23, mao hade hennes "skapare" kommit längre i storyn än jag, och hon kunde då guida mig genom ett uppdrag genom att tex visa vägen. Brilliant!
Så om du köper detta, och ser en rosahårig magiker vid namn Saga i The rift (stället där man anlitar andras Pawns) då är det min Pawn, anlita henne, en kul tjej med hjärtat på rätta stället! Skämt åsido så kan andra spelare alltså aven låna din pawn så den kommer tillbaka med info, exp och gåvor!

Gransys är en stor och vacker värld som tål att beskådas även om grafiken inte är riktigt i toppklass.
Avsaknaden av sk fasttravel ( finns i viss mån genom vissa magiska stenar, men dessa är dyra och sälsynta) gör att varje uppdrag och äventyr verkligen får en att leva sig in i spelet och planera varje resa.
Ett litet minus är att ens pawns gärna upprepar sig i tid och otid, men det är petitesser.

Nånting som är otroligt stämningsfullt är att under natten kan du fästa en lykta i bältet medans du vandrar genom mörka skogar och grottor, att se omgivningen lysas upp samtidigt som du hör vargar i bakgrunden gör inlevelsen total!
Du kan hålla in vänstra analogen för att spurta om du inte vill slåss, men bara korta sträckor. Detta är också bra för inlevelsen då ens figur verkligen ser dödstrött ut mot slutet av spurten.
Ibland känner man verkligen blodsmaken i munnen och svetten innanför hjälmen då man desperat rusat undan från en ilsken Cyklop!

Ett spel fallet ofta på kontrollen, men inget sådant här.
Du slåss och kastar magier med x y och b, samt får fler färdigheter tillgängliga genom att hålla in RB. Du kan greppa vissa fiender med RT och hoppar gör du på a. Om du har sköld blockar du på LT. Inga konstigheter och kontrollen funkar klanderfritt.

Uppdragen är många, varierande och framförallt roliga att spela. Fienden är kul och då och då dyker det upp jättestora monster man kan klättra på i sann Shadows of the colossus anda.
På hederligt rpg maner får du xp och levlar, leveltaket ligger på 200 så det gäller att ligga i.
Utrustningen (och det finns mycket!) kan du bättra på med saker du hittar eller fienden har på sig.
Brygder och annat kan också blandas och experimenteras med.

På det stora hela har Capcom lyckats göra ett otroligt spel. Långt, utmanande och framför allt roligt.
Några har fö sagt att detta skulle vara svårt. Kanske är jag bra på rpgs ( hade inga problem med Dark souls heller direkt) men jag upplevde svårighetsgraden som väldigt perfekt. För dom som har problem finns dock ett easy mode.

Just det, sade jag att det var ett långt spel?
Vissa bossar och utrustning blir först tillgängliga i New game+! Så det är mycket spel för pengarna.

Hur det slutar för Sephyre, eller vad din Arisen kommer att heta överlåter jag till dig att upptäcka, för gillar du Rpgs är detta ett absolut måste i spelsamlingen.

+ långt, perfekt inlevelse, bra fighting system, Pawns är nyskapande, ganska snyggt. Roligt.

- lite tjatiga Pawns, Thats it!

Totalt
Ett perfekt rpg som räcker jättelänge! Köp, köp, köp!

Samlat betyg: 10/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10