Svenska
MEDLEMSRECENSION

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption, en klockren westernhistoria eller bara GTA på en häst? Jag har efter 16 spelade timmar svaret till er

Jag har spelat spelet på PS3

Just precis, 16 timmar ganska exakt har jag ägnat till spelet. Utav dessa timmar så gick 14 till huvudstoryn och cirka 2 till sidouppdrag eller att bara njuta av stämningen.

För det kan man verkligen göra i Red Dead Redemption. Jag skulle kunna ägna timmar åt att bara rida runt i de öppna landskapen och känna mig helt fri. Du kan göra precis vad du vill om du väljer att bara rida runt på en häst direkt från start. Du kan strunta i hela huvudstoryn, men ändå finns det massor att göra.

När du rider runt så möter du nämligen ofta människor på vägen. Ibland kan de bara vara ridandes på väg hem, men ibland kan de vilja ha hjälp av något slag. Det kan vara allt från att döda vargarna som jagar personen till att skjuta ihjäl de 3 männen som precis håller på att döda hen.

Ett exempel på detta är när jag, på väg tillbaka hem efter ett uppdrag, stötte på en kvinna som stod vid en vagn och ropade på hjälp. Som den gentleman jag är lämnar jag aldrig en kvinna i nöd och hoppade därför av min häst och började gå emot henne. Då hoppade det plötsligt fram fem bovar som hade gömt sig bakom vagnen och började skjuta mot mig.

Raskt hoppade jag in bakom en sten och sköt sakta men säkert ner varenda en av dem. När jag tittar upp ser jag att kvinnan försöker fly ifrån mig, men det tänker jag inte tillåta utan jag tar upp min pistol och skjuter henne i benet så hon ramlar ihop. Innan hon hinner resa sig upp så springer jag ikapp henne och knivhöger henne till döds, samtidigt som jag tänker för mig själv att hon har förtjänat det.

Sådant här kan hända när som helst i Red Dead Redemption, men man vet aldrig när. Det ger spelet en rejäl spänning, även när man inte gör något uppdrag.

Men om du är en sådan person som absolut inte vill ödsla tid åt att rida så finns ett "quick travel"-alternativ tillgängligt, som för dig precis dit du vill. Detta tycker jag dock att man ha gjort alldeles för omständigt då det kunde lösts på ett mycket enklare och bättre sätt.

Min genomspelning har dock främst kretsat kring huvudstoryn och jag måste säga att det är bland det bästa i spelväg jag någonsin stött på. Den är extremt genomarbetad och berättas på ett ypperligt sätt. Att den sedan åker på en grym twist gör en redan magisk story till en episk story.

Spelet kretsar kring den forne kriminelle John Martson, som nu försöker leva ett normalt liv, bort från allt olagligt. Dock hindras han av olika händelser som istället tvingar honom ut för att döda sina forna gängkamrater.

Under storyns gång träffar du på flertalet intressanta karaktärer, där de roligaste och skummaste är i början medan de mer seriösa och djupare karaktärerna kommer först i mitten/slutet.
Favoriten är helt klart bluffmakaren Nigel West Dickens, som använder huvudkaraktärens vapenskicklighet för att sälja en bluffprodukt.

Man kan inte heller klaga på variationen på uppdragen under spelet. Visst kommer det uppdrag som påminner om något man gjort tidigare eller något som man t.om. känner igen från tidigare Rockstar spel, men man blir aldrig less på det. Du kommer att få pröva på allt ifrån att tävla i hästracing till att storma ett fort och döda 100-tals banditer.

Men just i de där uppdragen där man är ute för att skjuta ihjäl människor så tycker jag en av spelets stora brister visar mig. Det är nämligen alldeles för lätt. Jag spelade igenom spelet på normal svårighetsgrad och endast på ett enda uppdrag behövde jag göra om det mer än en gång (och det uppdraget hade inte ens med människor att göra).

Det är nämligen så att John automatiskt kommer att sikta in sig på din fiende så fort du trycker in L2/LT. Detta gör att du enkelt kan ta skydd, hålla in L2/LT, trycka två gånger på R2/RT så att du dödar en fiende, för att sedan ta skydd igen och börja om processen på en annan fiende. För det är nämligen även så att hur många dina fiender än är och hur få du och dina vänner än är så kommer fienderna aldrig försöka omringa dig. De står och tar skydd på avstånd och tittar upp då och då, endast för att bli skjutna.
(Jag vet att autosiktet försvinner om man höjer upp svårighetsgraden till Expert, men jag tycker inte det är du som ska bli sämre av högre svårighetsgrad, det är fienderna som ska bli bättre. Autosiktet skulle inte funnits med alls, det stör bara min upplevelse).

Men medan AI:n på fienderna är värdelös så är AI:n på de som hjälper dig lite bättre, men inte perfekt. Du behöver inte oroa dig för att du ska behöva döda varenda bandit själv, utan dina medhjälpare kommer dra sitt strå till stacken och ha ihjäl ett antal de med. Dock är de inte mycket smartare än uslingarna, så de står gärna också kvar på ett och samma ställe, hur få fienderna än är.


Dock så finns det saker jag kan störa mig på även i storyn. Det har egentligen inte så mycket med själva storyn att göra, men ibland när man rider tillsammans med någon under ett uppdrag så småpratar de lite med varandra. Det har hänt för mig att den jag ridit med vetat saker som de inte vet förrän senare i berättelsen eller att de säger saker som inte ens jag får veta förrän senare i berättelsen. Sådant här tycker jag förstör upplevelsen lite, tyvärr.

Sedan ska det sägas att röstskådespeleriet är grymt och nästan alla karaktärer i spelet känns levande (du kommer stöta på flera personer som bara går runt och lever sitt liv).
Ljudet överlag är annars det jag tycker är absolut bäst med hela spelet. Samtidigt som röstskådespeleriet är så bra som det är så toppas det av en helt otrolig musik. Allra bäst blir det när musiken liksom överröstar allt annat i spelet (vilket kommer ske två gånger under huvudstoryn) och båda gångerna detta skedde så rös jag. Det var riktigt episkt.

Innan jag spelade spelet så hade jag fått höra mycket om hur vackert det var, något jag inte riktigt håller med om. Det är absolut ett snyggt spel, men vissa saker ser förbannat fult ut medan annat ser helt fantastiskt ut. Oavsett vad så är det absolut inte så fult att man stör sig på det, men inte heller så snyggt att man dregglar. Det är så snyggt det behöver vara för att tillsammans med musiken bilda en genomhärlig känsla.

Jag kan också känna att de kunde väntat någon månad med att släppa spelet så att de fick bukt på några av de buggar som finns i spelet. Spelet kryllar verkligen utav buggar och jag har varit med om allt ifrån att kossor sprungit rätt genom ett tåg, män och hästar som bara gått upp i rök när jag ridit bakom dem samt mellansekvenser där man ser genom väggar.

Det absolut sista jag skulle kunna klaga på är att det är orealistiskt på många punkter, något som jag tycker stör i den här sortens spel. För det första så kan din karaktär, precis som i alla andra Rockstars spel, samla på sig hur mycket vapen han vill och sedan trolla fram dem från ingenstans när han vill använda dem. Men det allra dummaste är ändå att du kan lämna din häst någonstans, dra till mexico till fots och sedan när du visslar på den så poppar den upp från ingenstans och springer fram till dig.

Om man ska sammanfatta det här så är Red Dead Redemption ett spel med enorm potential, men som pga. vissa missar inte får ut allt. Resultatet är dock ett bra spel, men tyvärr inte mer.

+ Plus
. Underbar musik
. Fantastisk story
. Härligt känsla utav frihet

- Minus
. För lätt
. Buggigt som tusan
. Osmidigt Quick-travelsystem

Medlemsrecensioner48
Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10