Svenska
MEDLEMSRECENSION

Far Cry 3

Vet ni vad jag saknar? De där dagarna då man inte behövde göra saker för att låsa upp vapen och de bara hittades efter en viss tidsperiod. Ett FPS var en linjär actionfest som försökte förtälja en ny historia för en. Ett spel man bara fick ta sig bort med ett tag...

Det är precis den känslan jag inte får av Far Cry 3. Jag ska vara helt ärlig och säga att jag verkligen inte gillar free roam FPS. De är i 8/10 fall extremt utdragna och tråkiga. Så Far Cry 3 är ett spel från UbiSoft som börjar med att du, din bror och ett gän andra ungdomar blivit kidnappade av ett gäng banditer. Ni försöker självklart fly och din bror dör i flykten från banditernas läger. Man blir själv nästan dödad i flykten och blir upphittad av en man iklädd glasögon och stilig arméskjorta. Denna Dennis tatuerar dig med "krigarens" tatuering som kommer att byggas på varje gång du går upp i nivå och väljer en "perk" som modifierar ditt sätt att spela på något sätt.

Ju mer jag spelar det här ju mer vill jag bara spela något helt annat, helst något som t.ex. Far Cry (1), Unreal, F.E.A.R, Quake 2 eller vad som helst som inte är såhär... Hur mycket jag än försöker att uppskatta spelet och dess små kvaliteter så är det enda jag vill att det ska ta slut. Man har verkligen försökt att fånga känslan från ettan men det faller fruktansvärt platt och tråkigt.

Grafiken är bländande enastående såklart som man väntar sig från en tidigare CryTek serie. Allt från ljuseffekterna till vattnet, texturer, animationer är av högsta kvalitet. Detta kräver såklart ganska mycket av din dator om du funderar på att skaffa PC-versionen.

Ljudet är också riktigt tillfredställande där vapnen låter ganska naturtrogna och inte lika plastiga som bland annat Call of Duty serien haft problem med ända till Black Ops 2.

Men om det nu är så felfritt i det som ska skapa atmosfären, varför har jag då klagat så mycket? Jo för att jag helt enkelt inte finner spelet roande. Det finns de där små stunderna då man verkligen får till saker som nästan har en filmisk känsla över men de är så få att det blir en nästan obefintlig känsla. Något som Call of Duty serien alltid har lyckats med, ÄVEN om det känns som att de bara släpper expansioner hela tiden.

En av de största nackdelarna med free-roaming FPS när man har stora miljöer är att det blir fruktansvärt långt och utdraget. Istället för att ge spelare ett rum som är ofantligt svårt så känns det som att utvecklarna lägger stora sträckor för att dra ut på speltiden. Att dra ut på ett spel med nästan helt tomma sträckor med ett par fiender längs vägen är INTE ett bra sätt att göra det på. Jag satte mig under tiden jag skulle spela det här för att recensera det och spelade ett spel som heter The Guardian Legend på NES.

Det slog mig då att nyare spel har helt gått ifrån sitt arv. Utmaningarna blir färre och färre. Det gör att spelen inte känns lika roliga längre. När man tidigare kunde spela ett spel och säga "Jag klarade det och det" och det kändes som att man åstadkommit något stort är över. Att jaga en sista boss innan man stänger av finns inte längre (med undantag från den lilla mängd spel som Dark Souls). Att uppdragen i Far Cry 3 dessutom är tråkiga gör det inte bättre. Om jag monotomt ska göra något under en längre period så är det i multiplayer inte när jag vill uppleva en berättelse.

En sista sak jag måste gå in på är crafting systemet. Att skapa saker kanske känns ganska skönt att slappna av från döda person A, gå till punkt B men att jaga djur för att konstruera saker är inte roligt någonstans. Jag kan inte minnas att Far Cry 3 skulle bli en sorts rollspel?

Min slutledning är att Far Cry 3 vill vara Skyrim och Call of Duty. Det vill vara det bästa spelet och faller därför plattare än en överkörd snigel på motorvägen. Nej! Nu ska jag gå tillbaka till Black Mesa: Source och genomleva Half-Life i modern grafik. Håll er borta från Far Cry 3! (Om ni inte uppskattar monotoma FPS utan särskild spelglädje eller bara gillar grafiken i spel)

Grafik: 9/10
Spelbarhet: 5/10
Ljud: 8/10
Hållbarhet: 3/10

Medlemsrecensioner14
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10