Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

L.A. Noire

Skrivet av: PhMan   2013-02-10

Efter att ha spelat storheter som "Grand theft auto 4" och "Red dead redemption" så var det med en viss förväntan jag drog igång LA Noire. Rockstar är för mig absolut bäst på att skapa en fantastisk atmosfär och deras spel har alltid en intressant och välskriven manus. Dessutom har de karaktärer man minns långt efter att man varvat spelet.

Så nu var det dags att bege sig till 40-talets Los Angeles och starta sin poliskarriär med huvudkaraktären Cole Phelps. Det första man möter är Rockstars utomordentliga atmosfär där inga detaljer lämnas åt slumpen. Allt från det grafiska, musiken och manus känns 40-tal. Det tar inte många minuter innan man är inne i spelet och "är där".

Phelps är en dekorerad krigsveteran och efter kriget så börjar han arbeta på LA's poliskår. Ganska direkt så visar han sina kvalitéer och blir den nya stjärnsnuten på kåren. Han lämnar inget åt slumpen och är extremt korrekt i alla sina handlingar. Den perfekta snuten helt enkelt som börjar bli ett namn och börjar synas i media. Hans första tid hos polisen handlar mest om att lösa enklare brott innan han befordras till Homicide enheten.

Uppdragen blir svårare och klurigare och framförallt mörkare. Det känns som att det är nu spelet kommer igång på allvar. Los Angeles har drabbats av många kvinnomord senaste tiden. En seriemördare har tidigare varit i farten och de flesta morden påminner hans "verk". Seriemördaren togs aldrig fast och frågan är om denne har vaknat till liv igen. Kollegan är 100 på att alla morden har begåtts av män som kvinnan hade någon sorts relation med. Han går helt på statistik medan Phelps magkänsla säger något annat. Trots att uppdrag efter uppdrag avklaras så är det för många omständigheter som påminner om varandra för att det ska vara slumpen. . eller?

Så småningom hamnar man i Vice-kontoret. Kontoret ligger i lyxiga Beverly Hills och man börjar utreda knarkrelaterade ärenden. Man börjar såklart med att hitta smålangarna och sakta jobba sig uppåt för att hitta stormaffian som ligger bakom knarkhandeln i Los Angeles. Sen tar handlingen en vändning som jag inte skriver mer om!
Under spelets gång så får man se tillbakablickar på Phelps under andra världskriget. När han tog värvning och händelser under kriget som nästlas in i handlingen under spelet. Pusslet sätts sakta ihop och mot slutet är alla bitar på plats.

Spelmässigt så kan man säga att spelet går ut på att åka till en utredningsplats, kontrollera platsen och leta efter ledtrådar för att sedan börja förhöra vittnen/misstänkta/offer. Under förhöret har man tre alternativ. Antingen tror man på den tillfrågade, misstänker att han undanhåller information eller direkt ljuger. Beroende på hur bra man är på att tolka ansiktsuttryck så får man reda på information som förenklar fallet. Missar man alla frågor har man inte mycket att gå på till nästa förhör osv. Ledtrådar är också väldigt viktiga att hitta då man garanterat kommer misslyckas med förhören annars. Är man inte förberedd så kommer man inte kunna fälla någon för dådet!
En skillnad från föregående Rockstar titlar är att man inte har möjlighet att välja uppdrag efter tycke genom att gå till markerad plats på kartan. Storyn är mer låst och uppdragen följer en viss ordning. Det man gör istället är att man relativt fritt åker till olika utredningsplatser under uppdraget, även om ordningsföljden blir ologisk om man medvetet tar de i fel ordning.

Den tekniska aspekten är superb. Grafik är väldigt bra och framförallt har man lagt vikt på ansikten som är en stor del av spelet då man ska tolka personers ansiktsuttryck under förhör. De är fantastiskt välgjorda och visar känslor som aldrig förr. Vissa karaktärer är dessutom riktigt djävliga på att ljuga och visar minimalt med tecken! Kul och utmanande att försöka sätta dit de! Det gäller verkligen att tänka på vilka de är och om de har något syfte i att ljuga och verkligen LYSSNA på vad de säger. Ljudet är också bra även om det kanske inte håller referensklass men absolut inget att klaga på! Då det blir en del bilåkande så har man precis som i GTA IV rätt schysst bilfysik. Inga tekniska aspekter känns dåliga! Det är en öppen värld, men allting flyter på utan minsta tecken på bugg eller hack! Imponerande!

Ska man summera så tycker jag att spelet var genomgående bra och välgjord. Bra manus som berättas på ett bra och intressant sätt och gillar man Rockstar spel sen tidigare kommer man inte att bli besviken. Det som drar ner betyget är att spelet känns lång. Det börjar väldigt försiktigt och blir mer och mer intressant under spelets gång vilket är precis som det ska vara. Men när sluttexten rullar kan man ändå inte låta bli att känna att spelet periodvis känns lite.. tråkigt? De kunde kanske ha gjort lite längre uppdrag men mindre i antal? Det blev emellanåt lite för mycket transportsträcka innan man kom fram till mål. En annan del som drar ner betyget också är extrauppdragen man kan spela för att få erfarenhetspoäng. Tidigare Rockstar spel hade roligare saker att göra. I LA Noire så testade jag allt men inget jag fastnade för och valde att strunta i all extragodis till slut och koncentrera mig till huvuduppdragen. Dock ett mycket bra spel även om jag tycker bättre om Rockstars tidigare titlar.

Medlemsrecensioner17
Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10