Svenska
MEDLEMSRECENSION

Age of Empires II HD

Så återigen är det dags att spela en gammal klassiker i ny tappning. För det första är det en sak som stör mig direkt. Förutom möjligheten att spela spelet i mycket högre upplösning så känns det varken som en remake eller någon variant av det utan bara just... Age of Empires 2 med stöd för nya system.

En sak som stör mig är att "autolaunchern" redan där är helt åt helvete med roliga färger och knappar som är felplacerade. Startar om spelet, och inga problem alls!

Jag börjar med att slänga mig in i kampanjen och det är precis som jag minns. Vissa uppdrag är jättelätta och andra är helt enkelt lika lätta som att repa en diamant med en smörkniv. Jag är ingen hardcore RTS spelare men ibland känns svårighetsgraden överväldigande tills man förstår precis varför man förlorat. Sten-sax-påse modellen är vad jag pratar om.

Låt mig förklara: Om en enhet vi säger ett kavalleri anfaller så måste du ha spjutmän för att tackla det bäst varpå motståndaren borde ha pilbågskyttar för att ta ner dina spjutmän, varpå du borde svara med kavalleri eller svärdsmän OSV.

Något som smått irriterar mig är också pathfindingen, den irrar iväg mina trupper åt helt fel håll mer än en gång per karta. Det gör spelet lite bångstyrigt och svårkontrollerat.

Efter att ha spelet igenom en kampanj så har man fått bukt på den bångstyriga pathfindingen och man kan enkelt spela spelet mycket lättare. Det finns MASSOR av kampanjer och det finns scenarion, det finns kartor på Steam workshop, det finns ett nytt multiplayer system. Kort sagt det finns MASSOR av speltid.

Ytterligare en sak som stör mig lite är att spelet inte är vad jag väntade mig. När jag fick se att det var på väg så blev jag verkligen taggad och hoppades att de skulle balansera spelet lite mer också men där verkar de ha totalt ignorerat spelet. Spelet känns verkligen som det var och man kan väll argumentera med varför ändra på en sådan klassiker? Ja, för att ibland så hindrar små saker spelet från att nå toppen.

Något som verkligen lyser starkt med remaken är det ofattbart härliga multiplayer, jag kan spendera en hel dag i dess multiplayer utan att tröttna minsta lilla. Det är underhållande, det är tillfredställande och nätkodningen verkar ha blivit mycket bättre (eller så är det anslutningarna) men det är lika responsivt som att spela ensam men 100 gånger roligare.

Något som är ett stort tillägg till spelet är Steam Workshop funktionen vilket enkelt låter en ladda ner nya kartor, texturer och mods med ett litet musklick. Jag tycker att det är en funktion som aldrig är negativ. Det ökar livslängden ännu mer och bara användarnas fantasi begränsar spelets utveckling.

I slutet av min 3 dagars period med att spela AoE2 HD så kan man väll säga att det är inte vad det kunde ha vart men... Det är dock fortfarande bra även med dagens mått mätt.

Så har spelet verkligen blivit något så bra som titeln var för så många år sen? Nej! Spelet har åldrats rejält och det märks men är fortfarande sjukt underhållande med rätt motspelare och en massa fritid.

Hoppas vi ses på servrarna!

Grafik: 5/10
Spelbarhet: 6/10
Ljud: 8/10
Hållbarhet: 9/10

+Multiplayer
+Charmigt Ljud
+ Steam Workshop
- Har åldrats
- Kan knappt kallas remake
- Grafiken kunde getts mer jobb

/Robin Molander

Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10