Svenska
MEDLEMSRECENSION

Heroes of Newerth

Min personliga favorit bland de 3 MOBA spelen. Ett spel som gjordes som en starkt inspirerad variant av DotA med lite uppfräschade mekaniker och släpptes sedan som eget spel. Jag skulle vilja påstå att det är det mest utvecklade och balanserade av de 3 men inte det lättaaste eller det svåraste.

En av de stora anledningarna till det är att det tog DotAs koncept men och gjorde om det lite, till det enklare faktiskt men det är enligt mig.

Se på det såhär, LoL är det lättaste av alla spelen, det är ett faktum. Men även om det är väldigt uppet för nybörjare i gameplayet så är det inte särskilt likt varken DotA eller HoN. Den absolut största gameplayskillnaden förutom karaktärsgallerien och hur karaktärers färdigheter fungerar är att i HoN och DotA så kan du attackera dina egna enheter och byggnader för att neka din motståndare guldet för att han/hon delat den sista dödliga träffen och neka dina motståndare erfarenhet. Det som denna mekaniken gör är förutom att du faktiskt kan öka ditt övertag även genom att slå dina egna är att du får mycket mer kontroll över hur långt fram din arme slåss mot deras. Detta gör kravet att veta exakt hur mycket skada din hjälte gör och även motståndarnas hjältar gör och plötsligt har vi 1 - 2 personer till att bry oss om hela tiden. Utöver detta så tappar man både i HoN och DotA guld när man dör vilket gör att man får större press på sig när man dör.

Vad som till ögat skiljer alla 3 spelen ifrån är den grafiska stilen. LoL är tecknat och inbjudande, HoN är mörkt och blodigt med en liten, liten antydan till tecknat och DotA2 en hybrid. Jag nämnde i min recension av LoL att jag verkligen inte gillade ljudet. Announcers här är dock HELT UNDERBARA! Bara några slumpmässiga är Pimp, Seductive, British Gentleman eller varför inte en announcer ingen mindre än Duke Nukems röstskådespelare Jon St. Jon? Här är något jag faktiskt som jag känner ger mig en större vilja för ännu en till match. Att höra JOn St Jon vråla "ALL HAIL TO THE CHAMPION BABY!" ger faktiskt ens spelsessioner lite mer inlevelse än vad LoL monotoma och tråkiga announcer gör. HoN har ju även en startannouncer som täven den är mycket bättre än vad LoL's är.

För er kanske det låter som små problem men själva grejen är att alla spelen marknadsför sig som MOBA, "Multiplayer Online Battle Arena" spel.
Alltså, nyckelordet är arena. För att i en arena oavsett om det är i gamla gladiatorarenor eller i Quake 3: Arena osv är att det är ett enormt plus att faktiskt få det att kännas som en arena. Att ha en häftig röst som ropar ut dina framgångar är en riktig motivering för att få höra utropet igen.

Vad gäller karaktärsgalleriet har jag alltid tyckt att LoL har ett intressant storymässigt och väldigt varierat. Det känns dock som det har börjat lida av mer och mer som att de kör efter en mall på sina hjältars färdigheter. Det är verkligen tråkigt att ha ett gäng hjältar som alla känns likadana, speciellt när det kostar tid eller pengar att få tag i de man vill ha. I HoN däremot så är det väldigt annorlunda, de pumpar inte ut en ny hjälte i veckan vilket är lite småtråkigt men de gör bot på detta med att de oftast faktiskt inte är tokigt obalanserade. Många av karaktärerna i DotA finns även med i HoN fast i en annan version som utvecklarna tyckte passade bättre. Vad som ger Hon en ENORM ledning över LoL i spelvärde är 2 väldigt bra anledningar. Den första är att nästan ALLT i spelet kan köpas med in-game valuta. Kort sagt du kan spela dig till skins, announcers, taunts, bilder till ditt konto osv. Det finns premiumsaker som du måste betala riktiga pengar för som t.ex. Limited Edition skins, Stats reset mm.

Den andra är att HELA karaktärsgalleriet är gratis, den enda hjälten som inte är gratis är den de håller på att utveckla för tillfället som du kan betala riktiga pengar för att få tillgång till tidigare eller så väntar du bara tills han släpps som vanligt och då kan du spela honom gratis som resten av hjältarna.

Vad som däremot är några av nackdelarna med att spela HoN är att man får tåla lite mer, communityt är ännu mer oförlåtande än konkurrenterna, du väntas tåla hårt snack och kunna spela. Ibland stöter man på individer som försöker hjälpa nya spelare men tyvärr är det väldigt sällan. Om du som ny spelare stöter på en sådan, lyssna på vad han säger oftast är det visa ord. HoN är lite hårdare och mörkare, det är mer blod, hårdare snack då en enda comeback mening till en flamer slutar i att du har passat din möjlighet att rapportera den andra spelaren om det inte är väldigt extrema saker som t.ex sexuella förolämpningar, rasistiska osv. sådant hör inte hemma i ett spel och det har S2 gjort rätt. I ett online spel kommer det alltid vara svärande, hårt snack och mindre förolämpningar mellan lag och inom lag men trakasserier ska inte tillåtas och det är ingen nåd som gäller.

Den största och enda jättetydliga bristen med HoN är att pathfindingen, alltså den vägen som din hjälte väljer att ta när du beordrar honom att göra något kan vara riktigt, riktigt hemsk och få dig dödad. Exempelvis, jag väljer jag vill gå till en plats med ett klick. Istället för att gå vägen som är kortast vänder min hjälte och springer in i fienderna jag försökte fly från. När jag för flera år sedan var ny trodde jag det bara var något man skyllde på för sina misstag, men i själva verket är det riktigt hemskt dåligt utarbetad. För att komma till en plats så ska man klicka sig HELA vägen runt dit man vill.

Något jag också måste belöna HoN för är att man väljer guide till sin hjälte komplett med beskrivning, skill order och hela paketet i själva shoppen. Det gör det väldigt lätt att komma in i en ny hjälte utan att spendera jättemycket tid med den för att hitta rätt. Learnatorium är också ett ställe man kan läsa på hjältar för att få en liten bild av den, svårighetsgraden står antecknad och är faktiskt oftast ganska rätt.

I slutsats, om man vill ha ett hyfsat snabbt MOBA, med grymt mycket roliga skins, announcers med mera, tål lite verbala slag och gillar mörkare grafik har du hittat hem.

Grafik: 8/10
Spelbarhet: 7/10
Ljud: 9/10
Hållbarhet: 10/10

+Många valmöjligheter för utseendet på spelet
+Fullt karaktärsgalleri utan kostnad
+Guider i shoppen
-Smått mer krävande än LoL
-Lite mindre lättillgängligt
-Lite väll hårt community ibland

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10