Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Batman: Arkham Origins

När jag först fick höra om detta spelet så var jag taggad för det, men osäker på om det skulle köpas vid premiär. Delvis var jag sur på att det släpptes olika Collector's Editions i de olika regionerna. Det som fick vågen att vända sig för Arkham Origins(BAO) var när jag fick höra Troy Baker göra Joker's Killing Joke-monolog. Efter det var jag såld.

För er som har missat alla förhands-info, så är huvud-ploten att Black Mask vill rensa ut en plåga som pågått i två år och har därför satt ett pris, på 50 miljoner dollar, på denna plågas huvud. Plågan i fråga heter Batman.

Som sagt har Batman hållt på, i två år, med sitt korståg mot rättvisa. Under denna tiden har han lyckats fixa ett antal motståndare, på båda sidorna av lagen. Han är inte heller helt ense med sin trofaste butler, Alfred Pennyworth, om sina nattliga aktiviteteter.

Batman har helt enkelt inte mycket medvind i detta spelet.

Natten påbörjas med ett försök till en mass-utbrytning på fängelset Blackgate. Här passar även spelet på att ge spelaren en tutorial av de olika kontrollerna.

De som spelat Arkham City, kommer definitivt känna igen sig, då i princip alla kontroller är identiska med föregångaren. Som jag ser det kan man tyvärr endast lista ett fåtal nya saker med kontrollerna och Batmans utrustning.

De mest tydliga förändringarna bland dessa är Remote Claw'n, som beslagtas från Deathstroke, och Detektiv-läget, som är mycket mer detaljerat och pusselaktigt än föregångaren. Personligen gillar jag det nya detektiv-läget, men speltillverkaren hade kunnat lägga in lite falska spår i läget för att ge spelaren en större utmaning.

Närstriderna är även de lika Arkham City, förutom att det tillkommit lite nya gubbar + numera kan skyddsbeklädda gubbar bära alla typer av vapen och inte bara slagträn och knivar som tidigare. Striderna är extremt svåra numera i och med att det inte flyter på samma sätt och Batman känns trögare i vändningarna. Det skall även nämnas att jag hade lite problem med X-knappen på min Ps3-kontroll som fastnade i nertryckt läge både i närstrider och öppen världen.

BAO har även fått ett nytt levlingssytem, där man både låser upp grejer genom traditionell levling och genom olika upplåsningsutmaningar i olika kategorier. Personligen tycker jag detta ändrats till det sämre då levlingsupplåsningarna är väldigt linjära och utmaningsupplåsningarna är av fel typer.

Till exempel så anser jag att bland det viktigaste man kan låsa upp är Critical Hits(ett vältimat slag ger 2x på kombomultiplicatorn) som gör att man snabbt kan komma upp i Free Flow + snabbt kan göra grepp. Detta låses upp genom att man får en utmaning av en av lönnmördarna cirka halvvägs in i spelet och som belöning för klarat uppdrag får man Critical Hits. Detta kan jämföras med att jag införskaffade denna upplåsning som andra inköp i Arkham Asylum och så snart som möjligt i Arkham City.

Världen man rör sig i har förstorats ganska ordentligt, så numera finns et Fast-Travel-system. En liten varning när detta system används finns risken för ordentligt frame-rate-drop. Och detta brukar inte lägga sig förrän man gör en Restart-Checkpoint.

Det går visserligen att ta sig genom att glidflyga, men detta tar tid. Spelområdet är cirka 2xArkham City, där ena området består av ett nyare skal av Arkham City och det andra ett som är helt nytt. Tyvärr så kopplas dessa områden ihop med en väldigt lång bro. Det tar cirka dubbelt så lång tid att ta sig över bron som det tar att ta sig genom ett område, dvs väldigt lång tid.

Sammanfattningsvis så är Arkham Origins utseende- och spelmässigt Arkham City med ett nytt skal. Plot-mässigt är det en ny historia med grund av de tidigare Arkham-spelen. Lite synd att många av lönnmördarna har blivit Side-quests istället för att vara med i huvud-questen. Tyvärr finns det några enorma frame-rate-drops när man rör sig i världen.

+ Röstskådespelarna ärar det Conroy och Hamill gjort för Batmans "animerade" äventyr
+ Detektiv-läget
+ Bat Caven
+ Snygg grafik som följer resten av serien
+ Collector's Edition-statyn är episk

- Frame-Rate-Drops
- Inga miljöskanningar med Riddler
- Sabbat level-system
- Larvigt lång resa över bron mellan de två områdena
- Seg Läderlapp i närstriderna
- Ännu en vända av löjliga exklusiviteter till en av konsolerna, vilket fick mig att skaffa det till Ps3 istället för 360 som jag hellre velat haft pga kotrollen

Allt som allt, Batman Arkham Origins är historiemässigt riktigt trevligt, men spelmässiga missar drar ner spelet riktigt ordentligt. Om de kan fixa dessa mjukvarubuggar som har visat sig, så hade jag lätt kunnat tänka mig att höja betyget till 8/10 men för stunden är det för buggigt för att ge mer än 6/10

Samlat betyg: 7.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10