Svenska
MEDLEMSRECENSION

Batman: Arkham Asylum

Detta skulle komma att bli förebilden för licens-spel framöver. Varför begränsa det till licens-spel? Detta är årets bästa spel 2009!

Joker har flytt från mentalsjukhuset Arkham Asylum. I och med att det är Joker, så måste förstås Batman hoppa in och fånga honom igen. Självklart så gör han detta och kör tillbaka Joker till Arkham. Det är här spelet börjar.

Vid portarna möts Batman och Joker av ett antal anställda, som hjälper till att spänna fast Joker i en "stående brits".

That's it! Game over! Get on with your life!

Absolut inte! Men nu kommer en av de slöaste delarna av hela spelet, en för-tutorial som ger en de mest-grundläggande rörelsekontrollerna + presenterar lite karaktärer som kommer senare.

Efter denna sekvensen, visar det sig att det är en ny kung på tronen. Och då kungen nyss har kommit in, så drar drottningen, Harley Quinn, i snörena. Joker lyckas fly, och du kastas in i ett av spelets otroligt välgjorda slagsmål, med några underhuggare.

Trots att du lyckas slå underhuggarna, lyckas Joker fly längre in i sjukhuset. och du kastas in i ett äventyr där du som Batman ska ta tillbaka kontrollen över Arkham Asylum.

Även om detta är ett linjärt spel, så erbjuder det hyfsat hög frihet. där du mer eller mindre komma och gå som du vill, om du varit där tidigare eller har de rätta verktygen för att ta sig dit. Allt eftersom som du tar dig framåt i storyn, ju mer grejer låser du upp. Till exempel, låser du efter ett litet tag upp Batmans "Smäll-gel"(Explosive Gel). Detta ger dig möjlighet att kollapsa svaga strukturer, så som vissa väggsektioner, för att både ta sig vidare och för att ta ner underhuggare i så kallade Predator-utmaningnar.

Då och då utsätts du för två olika typer av utmaningar. Den ena är vanliga slagsmål, där nya nissar, att slå på, rinner in i omgångar. Den andra typen är Predator-utmaningar. Den här typen låter dig ta ner ett antal underhuggare, en och en, från skuggorna i smyg. Klassisk Batman/Ninja-style

Med jämna mellanrum, kommer du utsättas för en boss-strid. Det är olika taktik som gäller beroende på vilken boss det handlar om. Det finns vissa boss-strider som är skrattretande lätta, andra som är svårare men detta har nog med vilken typ av spelare du är.

Personligen anser jag att Predator-utmaningarna är det svåraste i spelet, men det kan vara för att jag har lättare för slagsmålen och gärna tar och väntar ut gubbarna tills de ställer sig i rätt läge.

Sammanfattningsvis
Detta är ett spel som alla. som anser sig vara gamer eller ens en gnutta intresserad av spel, bör dra igenom minst en gång. Storyn är riktigt trevlig. Kontrollerna är superba. Och stora delar gänget av röstskådespelare, från Batman The Animated Series, är med och lånar ut sina röster till sina karaktärer.

+ Mästerverk och Benchmark
+ Enorm mängd av extra material, av Batman-lore
+ Väldigt bra slagsmålsmekanismer
+ Detective-mode
+ Fullt med plot-twisters genom huvud-storyn
+ Du får vara Batman, och du kommer gilla det dessutom

- Saknar New Game Plus, från nyare Arkham-spel
- Lite väl enkla boss-strider ibland
- Joker-DLC(Ps3-Exklusiviteten)

Om ni har möjligheten att skaffa den här pärlan till Ps3, gör det! För Sony fick en exklusivitet i form av att man kan gratis ladda ner ett paket bestående av ett spelbart Joker-skal, där Joker rör sig och beter sig helt olikt från Batman. Det är grym under hållande att spela som Joker lite då och då så det är klart värt den klenare kontrollen som man måste dras med i Ps3s system.

Medlemsrecensioner43
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10