Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Grand Theft Auto V

Spelad version: PS3, PAL

Los Santos: en livlig metropol full av självhjälpsexperter, skådespelardrömmar och vissnande kändiskarriärer, där alla kämpar för att hålla sig flytande i en tid av osäker ekonomi och billig kabel-TV. Mitt i detta tumult riskerar tre mycket annorlunda brottlingar allt i en rad vågade och farliga stötar, som kan göra dem rika för resten av livet.

Hur tar man sig an ett spel som Grand Theft Auto V? Förväntningarna på Rockstars titlar är ju alltid skyhöga & denna andliga uppföljare till PS2:ans största & bästa sandlådespel, ja ett av de bästa i hela spelhistorien, är så klart astronomiska!
Precis som i mästerverket GTA IV har man satsat på ett utstuderat berättande och en gripande historia, eller egentligen tre. För det är tre olika huvudrollsinnehavare vi får följa parallellt och detta har Rockstar löst utomordentligt. Med ett par knapptryck byter du enkelt karaktär och samtidigt som du spelar som den ena, så fortsätter de två andra med sina vardagsbestyr, gör saker de gillar & träffar folk, något som ger en fantastisk känsla av att livet bara flyter på.

Jag måste också nämna staden Los Santos när vi talar om liv. Det som Rockstar gör så bra och som inga andra spelutvecklare kommer i närheten av, är just livet & rörelsen i miljöerna. Människor går & frodas överallt, interagerar med sin omgivning konstant, tillochmed landsbygden är full av liv. Det märks att deras cowboymästerverk Red Dead Redemption inspirerat till naturbeskrivningen, för den är knökfull av djurliv, både smått & stort, så väl i luften såsom i havet.
Sedan har vi alla sidoaktiviteter man kan göra, t ex sporter som golf & tennis, joga, jakt, bio eller stripklubbsbesök. Det sägs att man inte kan göra lika många saker som i GTA: San Andreas, men det är inte långt därifrån. Man kan göra många fler aktiviteter än i GTA IV iallafall, och bra utfört är det dessutom...

Precis som GTA: San Andreas börjar femman i ghettot där huvudrollsinnehavaren Franklin bor med sin mamma. Här får jag starka CJ-vibbar och funderar på om fantasin börjat tryta för bröderna Houser. Men sen kommer fingertoppskänslan in i handlingen & miljöer och allt blir så där populärkulturellt vasst som bara Rockstar kan göra!
Ironin i klichéerna, hela Lifeinvader-uppdraget med porrpop-ups på datorn, kontoret med yogalektioner & hackisack samt Vinewood-turen med buss. Vi får dessutom möta Lazlo som programledare för en Idol-satir. Det är första gången han är mer än endast en radioröst!
Senare i spelet presenteras de två övriga karaktärerna och speciellt i Trevors fall sätts tonen direkt när han möter Johnny från The Lost and The Damned. Jag kan väl också avslöja att jag gillar Michael bäst. Trevor är för mycket & Franklin är lite blek.

De roligaste uppdragen var för övrigt "stötarna". De är avancerade uppdrag med ett par olika tillvägagångssätt att välja mellan, vilka kräver alternativa förberedelser som du måste utföra innan du kan fortsätta. Eftersom jag alltid ville spela båda sätten var jag tvungen att gå tillbaka till en tidigare sparfil för att göra om mitt val. Men det var det värt, varje gång!
Jag måste även nämna det kontroversiella tortyruppdraget. Jag förstår att det dels speglar den situation som våra "hjältar" hamnat i, med elaka FIB-agenter som pressar dem, dels förstärker det Trevors galna personlighet och visar hans avsaknad av mentala spärrar.
Dock anser jag att Rockstar tar det hela en uns för långt. Man hade kunnat vara subtilare i vad man visar grafisk och vilka tortyrmetoder man kan välja. Som det är nu tappar jag sympati för karaktärerna & främst Trevor, vilket är synd.

Grafisk är GTA V ett mästerverk och antagligen PS3:ans svanesång. Att presentera en sådan omfattande värld sömlöst, med så mycket innehåll och ändå så vackert, med sådana texturer och så få antal glitchar & buggar är verkligen imponerande.
Även ljudmässigt är det mästerligt. Som vanligt är röstskådespeleriet världsklass rakt över, ljudet felfritt och musiken kommer från ett nära på tjugotal radiostationer som ger en variation och en valfrihet som saknar motstycke inom spelmediet.
Det märks att Rockstar satsat mycket tid, kraft & pengar på produktionsvärden, både grafik & audio.
Det är även fascinerande hur mycket som läggs på till synes små detaljer, såsom radio, TV & film-klipp, det är en hel mediavärld som skapas under ytan. Och då har jag inte ens nämnt Internet med de nya börsmarknaderna du kan handla från.

Spelbarheten är mycket bra. Efter att ha spelat över 60 timmar GTA: IV så sitter bilkörningen i ryggmärgen och även "duck- and cover" under eldstrider känns naturligt. Dock gillar jag inte det medaljsystem som introducerades iochmed GTA: Episodes from Liberty City och som även återfinns här. Det styr & ställer hur spelmakarna har tänkt att du skall lösa uppgiften och tar ifrån mig fantasin & friheten att lösa uppdragen på mitt eget, unika sätt.
En annan sak som sänker spelbarheten ytterligare är alla buggar. Speciellt hade jag problem under min medalj-jakt då min PS3:a hängde sig konstant. Jag trodde först det var sparfilen som var korrupt men sedan visade det sig att det var internetanslutningen som åsamkade felet. Senare kom en uppdatering som åtgärdade felet...

Hållbarheten är fantastisk. Jag köpte spelet på premiären 17 september och klarade av sista uppdraget 2 maj! Då hade jag gjort över 70 huvuduppdrag, nästan 40 sidouppdrag och spelat över 60 timmar. Innan tyckte jag att The Elder Scrolls: Oblivion & Skyrim var stora, komplexa världar, men San Andreas är nog den största, livfullaste & mest variationsrika spelvärld jag fått nöjet att uppleva.
Och då har jag bara varit och nosat på GTA: Online. Där finns det ju lika mycket att upptäcka, minst!

Sammanfattningsvis: Om jag bara fick ta med mig ett enda spel till en öde ö, så skulle detta bli mitt val. Det finns så mycket att göra & se i Grand Theft Auto V, att det aldrig blir tråkigt. Om så bara för att turista ett par timmar, cykla i bergen eller utforska havsbotten så finns det alltid saker att förundras över och dråpliga situationer att uppleva. Att spelet dessutom är fullt av smarta uppdrag, roliga stötar & ironiska referenser gör det bara ännu bättre. Det som gör att spelet ändå inte får full pott av mig är alla buggar samt medaljsystemet som förtar lite från egna lösningsmetoder.

Medlemsrecensioner10
Samlat betyg: 8.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10