Svenska
MEDLEMSRECENSION

Lego Star Wars II: The Original Trilogy

Efter att ha tagit sig an prequel-trilogin i Lego-form har Traveller's Tale den här gången tagit sig an att tolka originaltrilogin i Lego-form.

Det första Lego Star Wars-spelet var något som dök upp från ingenstans och blev en stor succé. Det hade ett riktigt enkelt upplägg, där man visserligen kunde dö men man vaknade alltid strax upp igen, det finns ingen tidspress, och man tog sig fram genom nivåerna genom att puckla på fiender och lösa enklare pussel. Utöver detta hade spelet även en särskild charm samt roligt samarbetsläge där den andre spelaren kunde hoppa in eller ut precis närsomhelst.

Själva grundkonceptet i Lego Star Wars II: The Original Trilogy skiljer sig inte markant från det förra spelet, den största skillnaden är ju då naturligtvis att det handlar om originaltrilogin och inte prequel-trilogin. Jag räknar med att alla sett filmerna, så någon förklaring av storyn tycker jag inte behövs. Utvecklarna är dock precis som i det förra spelet oerhört trogna till sin källa, och föga förvånande har de även lyckats få in ett par sköna skämt under mellansekvenserna, vilket resulterar att det här spelet också känns riktigt charmigt.

Det gäller dock hursomhelst att ta sig an nivåerna, puckla på en massa fiender, lösa enklare pussel under vägen och slå sönder Lego-föremål till små bitar för att samla på sig pengar. Det finns inga speciellt stora nyheter här inte, men det finns ett par välkomna mindre nyheter. Bland annat går det numera för flera karaktärer att använda sig av närstrid, och de flesta karaktärerna som har någon form utav skjutdon kan också numera ducka och hoppa undan laserskott som kommer emot de. Något som jag starkt välkomnar, eftersom jag upplevde dessa karaktärer i föregångaren som aningen utsatta då det var svårt att skjuta och undvika skott strax efter varandra. Spelkontrollen är också precis som i det förra spelet både riktigt enkel och riktigt smidig.

Fordonsbanorna har också fått sig en uppgradering, och istället för att bli ledd längs en linjär nivå där man ska undvika föremål och meja ned fiender är det den här gången betydligt friare. Här har man full kontroll över sitt rymdskepp, och även här finns det ett flertal hemligheter som kräver att du måste spela om nivån vid ett senare tillfälle. Ett klagomål som jag har på dessa partier är kameran, som visserligen är lite av ett problem i hela spelet, men som märks av som mest under fordonsnivåerna.

Som väntat finns det också ett flertal hemligheter gömda i nivåerna, och att få tag på alla dessa är omöjligt under en enda runda. Istället får man komma tillbaka senare när man låst upp fler karaktärer, vilket också blir tydligare då många hemligheter gömmer sig bakom låsta dörrar som endast kan öppnas av vissa karaktärer. De finns också betydligt fler bonusnivåer den här gången, vilket gör att det helt enkelt finns fler saker att göra.

Som sagt går det att samla på sig pengar, som sedan kan användas till att köpa tips, karaktärer, upplåsta fusk samt guldbrickor. Den här gången finns det betydligt fler karaktärer att samla på sig, och för den som spelat det första spelet går det även att föra av karaktärer från det första spelet till detta spel, vilket är trevligt. En annan trevlig sak är att det går att skapa två helt egna karaktärer från bitarna av karaktärer som är upplåsta.

Det geniala samarbetsläget är intakt, och det går närsomhelst att enkelt hoppa in eller ut ur spelet. Grafiskt sett ser spelet mer eller mindre ut precis som sin föregångare, men eftersom det är Lego-klossar vi pratar om kan jag tänka mig att det inte går att skruva upp grafiken hursomhelst. Dock ser det fortfarande riktigt snyggt ut, och både ljudeffekter och musik är mer eller mindre tagna direkt från filmerna.

I slutändan är Lego Star Wars II: The Original Trilogy ett bra spel som jag haft mycket roligt med, speciellt när jag samarbetat med en kompis. Visserligen har det en del kameraproblem, och även fast det finns ett par trevliga nyheter känns det i princip som samma spel som föregångaren. Men med det sagt tycker jag inte det är något som är speciellt negativt, framförallt med tanke på att ändå är ett charmigt spel med snygg grafik, smidigt samarbetsläge, skön humor och en enkel spelkontroll.

Plus:
Snygg grafik, enkel spelkontroll, charmigt, smidigt samarbetsläge

Minus:
En del kameraproblem, rätt få nyheter

Testad version: Playstation 2

Medlemsrecensioner8
Samlat betyg: 7.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10