Svenska
MEDLEMSRECENSION

Far Cry 3

Möt ditt Vansinne!
Du och dina vänner är strandade på en ö vid världens ände där ni tas till fånga och jagas av psykotiska kigsherrar. Under striderna för att undkomma det här vackra men farliga paradiset måste du konfrontera ditt riktiga jag...

Jag brukar ibland fråga mig vilket spel jag skulle ta med mig till en öde ö. Denna fråga blir konstig i Far Cry 3:s fall, då det verkligen är ett superbt spel, men det utspelar sig på en tropisk ö (dock ej öde). Det blir en metafysisk verklighetskrock, som jag inte riktigt vet hur jag skall förhålla mig till.
Hursomhelst, du spelar som amerikanen Jason Brody, som med sitt kompisgäng är på semester i en tropisk backpacker-tillvaro. Jason, hans bröder, ett par flickvänner samt en bortskämd yngling hamnar dock snabbt inuti en mardröm, när de blir kidnappade av en galen, drogberoende pirat vid namn Vaas.

Efter en kort, helvetisk inledning lyckas Jason fly från lägret där hans kidnappare hållit honom & hans bror inlåsta. Jason börjar som en osnuten, oerfaren soldat som inte alls är bekväm med alla vapen runt omkring sig, vilket påminner om rebooten av Tomb Raiders Lara Croft. Och i likhet med henne så förändras Jason ganska snabbt till en fullfjädrad dödsmaskin som, utan att blinka, enkelt tar piratskurkar av daga med kniv, pilbåge, eldkastare och kulor.
Under hans förvandling finns en ganska intressant äventyrshistoria, som tyvärr tappar i trovärdighet ett par gånger, men med många intressanta sidokaraktärer och en vibrerande, historisk ö med en prunkande grönska, blir spelet aldrig tråkigt trots sin storlek.

Grafiken i Far Cry 3 är verkligen fantastisk och jag älskar verkligen att springa runt på den gröna ön & bara titta på djuren, naturen och landskapet. Det märks att Ubisoft har förvaltat Cryteks grafikdemo på bästa sätt. Explosionerna är läckra, eld som tar sig i buskar & träd funkar och de flesta rörelsescheman är verklighetstrogna. Även ansiktsanimationerna är i toppklass & imponerar för att vara på PS3. Jag gillar också den gradvisa naturförändringen från den djungeltäta norra ön, till mer sydamerikansk Anderna-miljö på den södra. Ett par frysningar, och nån trofé som inte aktiverades trots utfört förvärv är de enda skönhetsfläckarna.

Ljudet är något svagare men ändå mycket bra. Röstskådespelarna imponerar och särskilt Michael Mando, som Vaas röst, äger varje scen han deltar i. Faktiskt så mycket att (spoiler) när Vaas försvinner och hans chef tar över, tappar historien både fart och intresse. Vaas är en så karismatisk skurk att jag önskar se mer av honom genom hela spelet.
Tyvärr håller inte musiken riktigt samma höga klass som talet. Det finns några tillfällen då det bränner till, som provokativa Skrillex & Damien Marley:s Make It Bun Dem vid gräsbrännandet, eller Wagner vid helikopterflykten, men oftast är det generisk, kompetent spänningsmusik, skriven av Brian Tyler som även musiksatt diverse Marvel-filmer samt Call Of Duty: Modern Warfare 3.

Spelkontrollen är väldigt följsam & bra, speciellt med tanke på att det är ur ett förstapersonsperspektiv, något jag vanligtvis har lite svårt för, men i Far Cy 3 känner jag aldrig någon frustration över sega vändningar eller långsamma vridanden. Jag kan väl tycka att fordonsstyrningen är rätt styltig, men det är inget som sänker helhetsbetyget.

Hållbarheten är mycket bra. Spelvärlden som Ubisoft skapat på den tropiska ön Rook Island är full av frihet och massor av utmaningar & uppdrag, det är bara Rockstar som lyckas fylla sina sandlådor med mera liv & rörelse. Jag började spela någongång i april & blev färdig i slutet av september, drygt 40 timmar höll jag på men då rensade jag kartan helt, allt från kistor, reliker till fiendeläger & antenner.

Sammanfattningsvis: Far Cry 3 var det sista fysiska PS3-spelet jag inhandlade, nu är min back-katalog till PS3:an genomspelad & jag kan satsa helhjärtat på storebrorsan PS4. Med det sagt, vill jag uttrycka glädje över att detta blev en avslutande titel, för Far Cry 3 är en actionpärla som verkligen bör avnjutas.

Medlemsrecensioner14
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10