Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Undertale

Det finns bra spel, det finns dåliga spel och sedan finns det spel som är mer än bara spel.

Undertale är ett sådant, en upplevelse, ett spel som kan bara jämföras med Mother 3 när det kommer till känslor: både de glada och de sorgliga. Eftersom jag har redan gjort en videorecension och en Steam-recension tänkte jag göra det kortfattat här.

Story: Jag tänker inte berätta mycket då det är ett spel där storyn är det viktigaste, men vad jag kan säga är att det är en känslosam berättelse som kommer att leda dig både genom glädje och sorg. Alla karaktärer är omöjliga att ogilla och alla är väldigt minnesvärda. Det hela är ett rent mästerverk när det kommer till story.

Grafik: Undertale liknar Mother-serien när det kommer till grafiken med 8/16-bitars grafik. Inte det finaste inom stilen men ändå fint. Battle Sprites är svart-vita och riktigt välanimerade.

Ljud: Soundtracken i spelen är ett självklart val för "Årets Bästa Soundtrack" tillsammans med Splatoon. 100+ underbara låtar som varierar från klassiska 8-bitars till vackra kompositioner. Ljuden är för det mesta enkla och det är allt man behöver i ett sådant spel.

Gameplay: Undertale må verka som ett typisk JRPG-liknande spel men det finns flera stora skillnader, speciellt inom stridssystemet som blandar turbaserade strider med bullet-hell shooters. Det andra viktiga skillnaden är att man behöver inte döda någon. Det är nytt och unikt, vilket är riktigt uppskattat i ett redan underbart spel. Overworld-mässigt är det ganska lik 16-bitars RPG-spel. Det finns mycket man kan inteagera med och ens val är riktigt viktiga.

Innehåll/Hållbarhet: Spelets hemsida säger att spelet tar ungefär 6 timmar att klara, men det är bara om man vill rusha igenom spelet och inte ens få det bästa slutet. Det tog mig över 14 timmar att klara spelet och då har jag inte ens nått alla sluten (då ett av vägarna tänker jag aldrig att klara). Spelet är byggd på ett sådant sätt att man kommer att komma ihåg allt och alla och dessutom spelets längd är även påverkad av faktum att random encounters är mycket färre än i de flesta old-school RPG-spel.

Upplevelse: Undertale är ett upplevelse som ingen annan, där man genuint kommer att bry sig om karaktärerna, skratta och gråta. Det är just sådant typ av spel jag älskar mest och det är därför spelet kommer att dela topplatsen på mitt "bästa spel-listan" med Mother 3.

Kortfattat: Bästa spelet i år. Mitt nya favoritspelet.

10/10 för att jag inte kan ge det mer än så

Samlat betyg: 10/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10