Svenska
MEDLEMSRECENSION

Life is Strange

Skrivet av: Käbbel   2015-11-05

(Alla episoder)

Hade inte så höga förväntningar på denna titel, tänkte mer att det kunde vara en skön omväxling från stora open-world spel som det här året har bjudit på. Men oj vad mysigt det var!

Spelets huvudperson är en tonårig tjej vid namn Maxine (Kallad Max i konversationer )påväg ut i det vuxna livet, hon är den där smarta men blyga typen som sitter längst bak i klassrummet. Hon har precis kommit tillbaka till sin hemort Arcadia Bay efter en tid i storstaden Seattle, för att studera fotografi på den lokala skolan. Jag kastas direkt in i ett klassrum under en pågående lektion i fotohistoria, det ställs frågor som jag besvarar och det viskas och tasslas bland bänkraderna. Efter lektionen får jag sedan gå en liten promenad med öronsnäckorna inpluggade längs korridoren till badrummet för att som Max själv uttrycker det "splash some water on my face".

En blå fjäril kommer kommer flygandes in och Max fångar ögonblicket med sin hipster-approved polaroidkamera. Just då kommer en kille in som ryter för sig själv, senare kommer en tjej och en konflikt över pengar och droger skapas. Det går så långt att killen tar till vapen men i skottögonblicket reagerar Max och sträcker ut sin hand och vips, tiden spolas tillbaka och jag sitter återigen i klassrummet där det hela startades.

Denna tidsresande mekanik är hela idén och grunden till Life is Strange, och fungerar mycket väl. Det gör det också mer intressant då spelets utveckling är baserat på dina val, som man då kan spola tillbaka och ändra på.

Grafiken är väldigt atmosfärisk, den höst-orangeskiftande färgpaletten passar perfekt in på spelets känsla och tempo. Det enda som man grafikmässigt stör sig på är de stela ansiktsanimationerna som faktiskt är bedövliga.

Jag rekomenderar spelat varmt och speciellt dem som vill ha en stor omväxling från gigantiska open-world spel. Episoderna är också varierande, den första är jättemysig medans den sista nästan verkar vara en psykologisk thriller regisserad av Christopher Nolan.

+ Atmosfären
+ Storyn
+ Bra konsekvenser av val
+ Ljuvlig musik, då svenske Jose Gonzales hörs i mina hörlurar samtidigt som man tittar ut genom fönsterrutan på en buss under en färgstark solnedgång är det riktigt magiskt .

- Kassa ansiktsanimationer
- Likt spel som The Wolf Among Us och Heavy Rain så får man ibland känslan av att det lika gärna kunde varit en bra film/tv serie istället för spel
- Kunde varit mer intressanta pussel

Allt som allt, en stark 7/10
KÖP!

Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10