Svenska
MEDLEMSRECENSION

Gravity Rush

Fall ned i ett gravitationstrotsande äventyr i det prisbelönta PS Vita spelet Gravity Rush som har fått sig en upputsning av de talangfulla portningsutvecklarna Bluepoint Games till ps4an.

När jag för första gången spelade originalet på min vita blev jag genast fascinerad över den vackra grafiska stilen som påminner om serietidningar och den innovativa spelstilen där jag fick leka runt med gravitationen i spelvärlden. Dessa två punkter är fortfarande den stora dragningskraften i denna nyversion och koncepten känns absolut väldigt fräscha.

Spelet börjar med att hjältinnan Kat vaknar upp med minnesförlust och som direkt efter upptäcker att hon har en förmåga att manipulera gravitation, som är kopplad till en svart katt som hon döper till Dusty.

Det dröjer inte länge tills Kat märker att staden Hekseville är i stor fara. Svarta monster dyker upp lite här och var och dessutom finns en stor gravitationsstorm som redan har delat upp samhället i flera delar. Målen för Kat är asså att försöka återställa alla stadsdelar, sedan att försöka utradera monsterhotet och till slut återställa ordningen. Men som inte går helt enligt planerna för henne.

Denna HD-version förstärker absolut den grafiska stilen med högre upplösning och en bildfrekvens på stabila 60 FPS som aldrig dyker under det. Det är som sagt en väldigt stor skillnad på upplösningen mellan detta och originalet och som dessutom ger en inblick av hur den kommande uppföljaren lär se ut till ps4an.

I originalversionen hade jag lite problem med styrningen, men i denna nyverision finner jag det lättare. Det går dessutom att manipulera gravitationen med DS4 dosans rörelsesensor om man så vill, eller genom den högra analoga spaken.

Berättelsen kan vara väldigt rörig och som kanske inte är den mest spännande heller för den delen. Men i helhet gillade jag den, spännande att få veta mer om Kats förflutna med. Dialogen är charmig och karaktärerna är underhållande, med en väldigt älskvärd huvudperson. Miljöerna är även de väldigt stämningsfylla och varje område skiljer sig från de andra samt med olika musikstilar.

Det som jag verkligen gillar allra mest med spelet är den strålande gravitationsmekaniken. Med en enda knapptryckning kan du upphäva tyngdlagen för att sedan peka ut en ny yta i spelvärlden som du kan stå på. I början kan det vara lite förvirrande och att man känner sig vilsen när allting är omvänt, men som man senare vänjer sig vid. När man senare har uppgraderat Kat är det otroligt roligt att få flyga runt i staden för att samla kristaller och hitta hemliga ställen. Du kan även sysselsätta dig med sidouppdrag och utmaningar som låses upp medan du kommer längre i storyn.

Detta är en väldigt bra portning av ett av minna favoritspel till PS Vitan och det var riktigt roligt att få återuppleva spelet igen. Berättelsen kanske inte är den bästa, men med tanke på att spelmekaniken är så pass underhållande så stör det inte mig alls. Denna nyverisionen gjorde mig absolut mer sugen på uppföljaren som planeras att släppas senare under året!

+ Strålande Spelkontroll, Varierande miljöer, Gravitationsmekaniken

- Lite för rörig berättelse, stridssystemet känns väldigt fattigt, rätt så tråkiga fiender

Slutbetyg: 8/10

Samlat betyg: 7.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10