Svenska
MEDLEMSRECENSION

Nier: Automata

Skrivet av: AG Jati   2017-04-25

För mänskligheten

I alla dessa år som mänskligheten har existerat så har man producerat lika som förgöra liv på jordklotet. Långt ifrån en oskyldig ras och väldigt självisk sådan. Man är kräsen och vill bara ha mer och mer. Aldrig får man nog så länge man andas. Dag och efter dag så dyker upp en och en annan manick upp. Manicker som är programmerade till att vara harmlösa eller att bara fungera som ett vapen för exalterade varelser. Tänk om det kommer den dagen där rollerna blir ombytta. Maskiner är det högsta släktet och mänskan det lägsta. Tänk om.

Vi befinner oss i en värld som har blivit en enda stor ruin. Desperata folkmassor av alla slag flyr från faran. Faran som en gång var väldigt långt borta, men som nu hittat ett nytt hem. Allt är förstört. Små som stora lever i en kritisk situation och alla måste hjälpas åt. Men tänk om det finns något mer bortsett från några smarta inkräktare? Kan det var just något som inte borde existerat? Det är dags att samla ihop trupperna och marschera in i det okända.

I en sådan orolig tid har två stycken cyborgs vid namn 9S och 2B nu kommit till jorden för att utforska ruinerna. Plus en och en annan kompanjon från den pålitliga bunkern. Det är en mycket ogästvänlig plats och faran kan lura vid varje hörn. Våra vänner är därför programmerade till att döda. Vad som i början oftast handla om att återställa sin hälsa och slakta maskin efter maskin blir snabbt till ett spel om strategi och skicklighet. Ju mer smartare din krigare blir, desto smartare blir också dina fiender.

Chip är A och O och själva centrumet i spelet. Det gäller att vara väl förberedd när man går in i hektiska strider, oavsett om det handlar om ett sidouppdrag eller ett huvuduppdrag. Sortera och numrera dina favoriter så du har lätt tillgång till hela ditt förråd. Möter du väldigt starka motståndare med vassa lansar är det bra att sätta dit chip som gör dig mer stark mot "melee". Är du ännu inte van kring att undvika fiendens dödliga laserstrålar kan det alltid var händigt att ta med chip som minskar all den skada du tar.

Bortsett från alla chip som det finns att samla så har den ödsliga världen gott om nödvändiga föremål. Kolla noggrant på marken, slå sönder fiender och öppna olika typer av kistor. Ibland så kräver spelet att du hittar ett viktigt föremål som är kanske rentutav på andra sidan för att gå vidare till just det föremålet du söker. Nier är mycket smart utbyggt och den mycket naturliga spelvärlden gör det ibland lite klurigt att hitta vissa viktiga föremål.

För den nya spelaren kommer Nier bli en utmaning, särskilt då man inte har särskilt mycket chips eller valuta för att köpa viktiga grejer i början. Det är därför bra som jag sa alldeles nyss att leta i varje vrå, för det kommer även finnas föremål som också går att använda till att uppgradera vapen eller din trogna flygande robot för den delen. Jag rekommenderar att skaffa chippet som visar alla föremål på skärmen, så fort som möjligt. Det är väldigt användbart särskilt under senare del av spelet när man hamnar i många labyrint-liknande byggnader.

I en sådan vacker värld finns det mycket se och höra. Du kommer att få utforska allt ifrån städer till öknar och stora slott. Även om kanske en och en annan kommer inte finna grafiken så smickrande så gör scenerna mer rättvisa. Det är minst sagt en dröm att se de visuellt perfekta scenerna som ger liv och kemi till även de mest bortglömda karaktärerna. Särskilt innan ett av spelets absoluta höjdpunkter, bossfighterna.

Jag har visserligen absolut ingen koll på Square Enix spelkatalog men en sak är säker, fansen tycker att de gör extremt välgjorda bossfighter och Nier är sannerligen inget undantag. Precis som i fallet med de varierande fiender krävs det att du använder olika typer av taktiker när du ställs öga mot öga mot de olika bossarna. En av mina favoriter är utan tvekan bossen i nöjesfältet som gav hela spelet en alldeles egen ton, på ett ögonblick.

Ett så strålande verk gör sig mer rättvisa med en otroligt välskriven story. Referenserna är klockrena och humorn gör att man aldrig får en tråkig stund. Hur kan man inte fnissa åt en karaktär som får det minst sagt passande namnet "Jackass"? I en del fall brukar spel med "undergångs"-tema har en överdrivet bitter och kall ton men lyckligtvis är inte fallet med Nier. I sitt allvarliga skal finns mycket roliga stunder som man kommer minnas ett bra tag.

Sammanfattat är Nier utan tvekan ett fantastiskt spel och ett måste för alla spelare där ute. Det är snabbt, underhållande och har sin egen ton som gör det närapå ett mästerverk. Hade man förfinat spelmekanismen något så hade det varit värd fullpott. Men i slutändan är Nier en ruskigt välgjord skapelse som passar robot som cyborg som människa.

Glory To Mankind!

+ Fantastiskt!
- Krånglig kamera

ALLA DRÖMMAR
https://www.youtube.com/watch?v=BC-tkf42dZA

Fanart av "Chibiterasu-chan"
http://www.zerochan.net/user/Chibiterasu-chan

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10