Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Detroit: Become Human

Skrivet av: AG Jati   2018-07-20

Vad händer när våra maskiner får känslor?

Människan är en komplicerad ras. Sedan begynnelsen, hur det än nu började så har vi allt mer och mer gått djupare på hur pass god men också hur pass ond våran ras i alla sina skepnader blivit. Med tanke på hur många egenskaper vi har inom oss är det bara vårt sunt förnuft som stoppar oss från att begå ett betydligt värre brott. Mänskligheten kommer aldrig bli perfekt, så är det bara. Hur mycket vi än ändrar på oss krävs det bara en enda röst för att nästa man ska stå med pistolen riktad på en oskyldig individ. Men tänk om vi lyckas en dag skapa en alldeles perfekt skepnad som lyckas till och med passera vår egna intelligens?

I en tid där tekniken gått framåt med stormsteg och vetenskapen fått ett rejält fotfäste så har vi kommit fram till att vi inte behöver vårt eget dagliga svett för att åstadkomma sysslor. Allt vi behöver är en maskin som precis kan utföra alla dessa sysslor men vara mer fullkomlig och perfekt. Alla mänskliga individer måste bort för att ersättas av fullt dugliga androids. Till och med nu kan vi utnyttja en sådan här ståtlig varelse att bli vår eviga partner. Aldrig ledsen, aldrig hungrig, aldrig arg, aldrig...mänsklig. Vem behöver egentligen något så ostabilt som en människa i sitt liv nu?

Här får vi möta tre till synes rätt så lika underverk, men på djupet skiljer sig. Kara representerar ödmjukhet. Connor visar framfötterna. Markus är eventuellt en framtida ledartyp. Men hur bestämmer du dig hur du ska gå till väg? Vill du lyssna på din egna röst eller eventuellt lyssna på det fagra verket i mänsklig skepnad vid namn, Chloe? Chloe är inte bara din assistent huvudmenyn hon är också en av de mest sociala av sig slag. Hon kan till och med ge dig tröst och skrämmande nog se hur ditt rum ser ut. Mitt inre påverkas något enormt och det är första gången från något som enkelt som en huvudmeny.

Valen är många. Ibland få och förr eller senare ställs du i ett hörn. Gjorde du rätt? Skulle du gjort ett val där du lyckas gå vidare i fallet eller väljer du att vara ödmjuk och ställa upp för din närmsta partner? I Connors värld riskerar du att göra hans system mer instabilt men också får mer insikt på dina handlingar. Kara hamnar i flera situationer där minsta miss kan ha obehagliga konsekvenser, även för hennes närmsta. Markus sätter mer fokus på att göra snabba och effektiva handlingar för att nå ut sitt budskap, destruktivt eller pacifistiskt. Att använda sin mänskliga insikt är ett måste i ett spel som detta.

I slutändan är det dock du som skriver storyn och på så sätt avgör om du vill vara maskin eller gå ett steg närmre den mänskliga värmen.

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10