Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Horizon: Zero Dawn

Skrivet av: Leorio   2019-01-24

Spelet som bara är skapat av småbitar från andra spel, men som ändå är en triumf tack vare sin makalösa grafik och sin fantastiska rödhåriga hjältinna. Här är Horizon Zero Dawn!

Vilken är den viktigaste aspekten av en roman? Storyn finns förstås i toppen. Det gör även intressanta och fullt utvecklade karaktärer. Sedan har vi dialog, miljöbeskrivningar och cliffhangers: en jäkla massa olika aspekter egentligen. Men den sak som till syvende och sist avgör om en roman överlever tidens hand eller helt glöms bort är originalitet. En roman utan originalitet är snart död. En författare för med sig nya idéer, nya världar och nya metaforer till läsarens liv.

Tv-spel är det lite annorlunda med. Det är fantastiskt om ett spel är nyskapande och överraskande förstås, men ett spel bygger framför allt på interaktion och för interaktion behöver vi spelmekanik. Och ett spels gameplay måste vara solitt och pålitligt för att spelet ska fungera. Om Forza Horizon 4 tar all sin bilfysik från Forza Horizon 3 så är det inte nödvändigtvis en dålig sak.

Du kan inte lägga det stulna kortet hur många gånger i rad som helst dock. Spelets hjärta, mitt i allt stulet gods, måste vara någonting nytt. Någonting originellt. Något speciellt. Något som Aloy.

Det enda som är originellt med Horizon Zero Dawn är Aloy. Under många gillade jag inte öppna världar. Jag spelade inte den typen av spel. Men även någon som jag, som knappt har spelat några öppna världar, kan peka ut hur alla element i det här spelet är tagit från något annat spel. Horizon Zero Dawn känns som spelet Ubisoft skulle vilja göra om det försökte göra en remake på Red Dead Redemption genom att fylla det med robotdinosaurier.

Jag är väl medveten om att en spelrecensent måste böta femtusen kronor varje gång han använder ordet "solid" i en spelrecension, så det här kommer att bli dyrt. Horizon Zero Dawn har solitt berättande, solida fiender, solida uppgraderingar, solida sidouppdrag och solida trophies.

Det finns bara en svaghet med det här spelet, och det är den öppna världen. Den bidrar inte med mycket till spelet. Att spelvärlden inte är lika levande som Hyrule i Breath of the Wild spelar mindre roll. Ingen annan spelvärld är det heller. Men den öppna världen bidrar varken till det spelmässiga eller storyn. När man går direkt från Breath of the Wild till det här spelet, så saknar man hur spelvärlden i Zelda är i en sådan fin balans med storyn och det spelmässiga. Du kan inte tänka dig Breath of the Wild utan det öppna världen, för den öppna världen och spelet är ett och det samma, men Horizon Zero Dawn hade varit ett lika bra, eller kanske bättre spel, om det varit linjärt.

Om det är dess enda svaghet finns det två saker som förvandlar Horizon Zero Dawn från ett starkt spel till ett mästerligt. Grafiken är den bästa jag någon sett i ett spel, så väl tekniskt som estetiskt. Ibland stannar man mitt i en rörelse och bara ser sig omkring en stund, för att allt är så vackert.

Den andra höjdpunkten är förstås Aloy. Hon är en av de intressantaste huvudpersonerna i ett spel någonsin. Många spelare verkar ha fastnat vid att hon inte är sexualiserad, men det faktum att hon är helt ointresserad av så väl romantik som sex har inget med hennes storhet att göra. Aloy ger aldrig upp, tror inte för en sekund på dumma övertygelser och hon är extremt stolt över sig själv.

Det är inget ovanligt med att spelarkaraktären är den mest kapabla personen i spelvärlden så klart, men Aloy är en mästare på att uppskatta sig själv. Hon är väldigt medveten om sitt eget värde och snart är alla andra det också. Hon räddar inte världen för att den måste räddas eller för att hon desperat måste hitta sin mor, utan för att uppskattar att vara sig själv. Hon söker inte bekräftelse från andra, men hon älskar all bekräftelse hon får från sig själv.
Så varför behöver du spela Horizon Zero Dawn? För att ta dig genom världen i Aloy's skor, för i takt med att Aloy hittar sig själv så kan du också hitta dig själv. Det finns ingen större gåva egentligen.

Fördelar: Aloy, otrolig grafik, tillfredsställande berättande med en massa intressant backstory, bra trophies, intressanta fiender, massor av vapen och ammunition att leka med

Blandat: Den öppna världen bidrar inte med mycket till spelet, nästan för mycket backstory

Nackdelar: Att slåss i skogen är förvirrande

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10