Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
MEDLEMSRECENSION

Okami

Skrivet av: Iqaros   2007-08-02

Okami Amaterasu, solgudinnan. En vit gudavarg vars syfte är att skydda det fridfulla landskapet Nippon och dess invånare. Mörka krafter har släppts lös, och det är ditt jobb, tillsammans med Issun, att bekämpa den ondska som lagt världen i mörker.

Det absolut första som slår en, rakt i ansiktet, när man beger sig in i Nippons underbart designade värld, är hur skaparna av spelet valt att utforma den. Allt är gjort i cell-shading, men återskapat så att den påminner om den japanska tecknarstilen Sumi-e. I genom hela spelet så kommer du som spelar att få känslan att vara del av en rörlig japansk teckning - Vilket även fungerar utmärkt. Genom spelets gång får du uppleva hur du återskapar Nippons forna glans. Blommor, träd och djur återställs till sin fulla grad allt efter att du bekämpar ondskan.

Till din hjälp kommer du att ha den gudomliga penseln. Detta är den antagligen mest säregna delen utav spelet. Istället för att lösa gåtor samt kluringar alá vanligt vis, kommer du att få tänka ett steg längre, och använda dina gudomliga krafter för att ta dig vidare. Ett enkelt drag med penseln kan få dina fiender att gå itu, ge tillbaka ett träd sina löv och naturligtvis, få solen att skina starkare än någonsin.

Detta fungerar faktiskt otroligt bra, att styra penseln, trots PS2:ans något oprecisa kontroll. Spelet är en aning förlåtande, vilket tillåter en att lyckas göra en "rund ring" med penseln trots att den kan verka något oval när du väl målar den.

Genom spelets gång får du tillgång till fler och fler egenskaper, vissa mer användbara än andra. Du får möta tonvis med nya fiender, de allra flesta tagna ur japansk mytologi. Du får möta nya vänner, återskapa ditt rykte som gud och mycket mer.

Och det är en viktig del utav spelet. Eftersom det gått 100 år sedan du senast vandrade på Nippons fält så har folket i världen tappat förtroende för dig. Du måste återigen bevisa din storhet, och få folket att tro på dig, genom att hjälpa dem med sina bekymmer.

Även ljudet har en viktig del i spelet. Musiken ger den där perfekta japanska känslan när du springer med dina fyra tassar genom mörka grottor, öppna fält och havets strand. Det som många kan bli irriterade på är att spelet inte innehåller några röster, utan istället har spelets karaktärer getts varsitt ljud, som påminner om när man spelar in varsin bokstav för sig, och sedan kör ljudet baklänges. Detta är inget jag störde mig på alls, utan det gav bara en egen personlig touch på det hela. Är du dock lättirriterad så kan detta bli ett störande moment, men i de flesta sekvenser så går det att "snabba på" konversationerna.

Det enda minuset jag kan hitta i spelet, är att det är aningen för lätt, och att det inte heller finns några svårighetsgrader att välja mellan. Om du är en erfaren spelare så kommer det inte att vara några problem att klara det här spelet. Men det är inte heller den stora tjusningen med spelet. Du spelar inte Okami för att få en utmaning att svettas med. Du spelar Okami för att få en helt underbar upplevelse, fylld av färger och en underbar historia, som kommer att göra ett intryck på dig, långt efter att du har klarat av det, första, andra och kanske även tredje gången.

Det är Okami Amaterasu, solgudinnan.

Min rekommendation; Ut och köp Okami. Trots den låga svårighetsgraden är detta ett spel som varje PS2-ägare bör ha spelat minst två gånger. Eftersom Clover Studios gick i konkurs så går det att få tag i spelet för en ytterst generös summa. Köp!

Medlemsrecensioner13
Samlat betyg: 9.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10