Svenska
Gamereactor
recensioner
Metroid Prime Remastered

Metroid Prime Remastered

Två decennier har passerat sedan vi första gången landande på Tallon IV, men Samus Arans första 3D-äventyr har aldrig varit bättre än det är idag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När Nintendo valde att utannonsera, och i samma veva lansera, en remaster av Gamecube-mästerverket Metroid Prime under onsdagskvällen så ska jag erkänna att jag utförde en liten töntig segerdans i min ensamhet. Vi snackar om extrem mycket otakt och massor av okontrollerade rörelser där lemmarna for överallt, och det var förmodligen tur att det var så pass sent på kvällen och mörkt ute då jag kan tänka mig att synen av en fuldansande Joakim med nävarna uppsträckta mot skyn samtidigt som jag väste "Äntligen!" hade fått mina grannar att ringa efter såväl polis som exorcist-utförande präster.

För jag blev väldigt glad av att höra att Metroid Prime åter är tillbaka i strålkastarljuset, och det är därtill viktigt att berätta för er som läsare att jag hyser extremt stora känslor för denna Gamecube-pärla för att ni ska kunna ta denna recensionen på rätt sätt. Samus Arans 3D-debut är nämligen i mitt tycke ett av världens bästa spel (läs gärna min kärlekshyllning) och det är egentligen bara Dark Souls och The Legend of Zelda: Ocarina of Time som jag tycker toppar detta mästerverk bland alla de hundratals äventyr jag har spelat under åren.

Metroid Prime Remastered
20 år har passerat, men magin består.

Jag älskar med andra ord Metroid Prime, och efter att jag nu har tillbringat en mängd tid med Metroid Prime Remastered så finns det inget som har fått mig att vilja ändra den åsikten överhuvudtaget. För detta är fortfarande ett löjligt bra äventyrsspel så här 20 år senare, och allt som gjorde originalet så pass briljant i början på 2000-talet är intakt i denna nyutgåva samtidigt som man har polerat det visuella för att få upplevelsen att komma till liv än mer. Nej, det är förvisso ingen regelrätt remake vi snackar om här i samma anda som Resident Evil 2 eller Final Fantasy VII, men på något sätt gör det inte allt för mycket då grundmaterialet håller så ofantligt hög klass än idag.

Detta är en annons:

Jag spelade som exempel igenom Gamecube-versionen för något år sedan, och det som alltid har gjort Prime så pass odödligt i mitt tycke är att man alltid har stått på en perverst solid grund bestående av en enastående och tidlös design i såväl det estetiska som det spelmekaniska. För banorna och tempot är snudd på perfekt från början till slut, och man tillåts alltid staka fram sin egen väg samtidigt som utvecklarna sakta leder en som spelare fram mot ens huvudmål. Adderar man sedan in den svårslagna stämningen och den krypande känslan av att vara ensam (utan att för den delen känna sig svag och sårbar) på en främmande planet så finns det inget bättre Metroidvania-äventyr i tre dimensioner om jag får säga min mening, och Retro Studios jungfruresa är på många sätt fortfarande branschledande i denna genre trots att det har passerat två decennier vid det här laget.

Metroid Prime Remastered
Många små tillägg som uppdaterade modeller, mer detaljerade texturer och nygjorda effekter får världen att komma till liv.

Men om originalet fortfarande är så galet bra, varför ska man vara intresserad av en remaster?

Det är en legitim fråga att ställa sig när man ombeds slunga fram 430 kronor, och i ärlighetens namn tycker jag fortfarande att man kan leta fram sin gamla Gamecube-konsol och spela igenom originalet utan missa något av den övergripande briljansen. Med det sagt så är dock Metroid Prime Remastered en fenomenal nyutgåva av ett redan mästerligt spel, och det är tillika det tveklöst bästa sättet man kan uppleva detta mästerverk idag. Den mest uppenbara uppgradering är sedan såklart det visuella, och här har Retro verkligen gjort ett hästjobb med att få de gamla Gamecube-modellerna att kännas levande och moderna igen.

Detta är en annons:

För ett otränat öga så kan såklart förändringarna kännas bagatellartade, men för de som har spelat igenom denna klassiker otaliga gånger så sticker verkligen finjusteringarna ut med extra tydlighet, och överallt finns det nya små detaljer att upptäcka. Bara en sådan sak som att man nu kan se tydliga inskriptioner längsmed väggarna i Chozo Ruins eller att all metallskrot inuti rymdstationen faktiskt ser ut som individuella föremål istället för blockiga rutor gör otroligt mycket för inlevelsen. De uppiffade texturera i allt från miljöer till fiender och fauna gör dessutom att man flera gånger tvingas stannar upp för att ta sig en närmare titt, och jag vet inte hur många gånger jag har låtit ett monster hugga tag i mitt virtuella jag bara för att jag ville granska dess anatomi på lite närmare håll.

Metroid Prime Remastered
Familjärt men nytt på samma gång.

Även ljussättningen har fått sig en rejäl uppdatering, och återigen så förgyller dessa små förfinade detaljer helheten på ett alldeles förträffligt sätt. Att se ljusstrålarna slingra sig bland kolumnerna inuti det ovannämnda Chozo-templet är en fröjd för ögonen, och lika trevligt är det när man första gånger sätter fötterna bland Tallon IV:s regndränkta klippor eller känner hettan från lavan inuti Magmoor Caverns.

Prestandamässigt så flyter därtill äventyret på väldigt bra med 60 bildrutor per sekund, och även om jag har upplevt en och en annan dipp under de mest hektiska striderna så är det överlag en väldigt välpolerad spelkod vi bjuds till Nintendo Switch. När man spelar i handhållet läge ser förövrigt allt från modeller till texturer något mer skarpa ut tack vare den mindre skärmen, men även utmålat på en större TV-skärm lyckas Retro Studios tvinga fram tillräckligt mycket kräm ur den gamla Switch-konsolen för att få Tallon IV att kännas snyggt och stiligt, i alla fall om man tar i beaktning att det är ett upphottat Gamecube-spel vi snackar om här.

Metroid Prime Remastered
Bossarna är lika skräckinjagande idag som de var i början på 2000-talet.

Det går sedan inte att prata om Metroid Prime utan att nämna den sagolika musiken, och originaltonerna är precis lika mästerliga år 2023 som de var 2003. Jag har sedan inga faktamässiga belägg för mitt nästa påstående, men det känns faktiskt som om musiken och ljuden levereras med än mer "oumph" i den här versionen än hur det låtit tidigare. För precis som grafiken känns ljudlandskapet mer krispigt och klart, och första gången jag tog hissen ner till Magmoor-grottorna så slogs jag verkligen av hur storslagna de ödesmättade domedagskörerna vibrerade ut ur högtalarna i sann God of War-manér. Hur man än vrider på det så låter Kenji Yamamotos soundtrack bättre än någonsin, och tillsammans med den grymma ljudbilden i allt från effekter till rymddräktens känslokalla informationsröst så kommer detta episka rymdäventyr till liv precis på samma sätt som det gjorde under åren 2002-2003.

Metroid Prime Remastered
Hello Darkness, my old friend.

På plussidan har vi även faktumet att vi erbjuds flera nya kontrollmöjligheter den här gången, och förutom de klassiska kontrollschemat från Gamecube-tiden hittar vi även rörelsekontrollsalternativ, hybridversioner samt en mer standardmässig FPS-kontroll där man styr siktet med den högra styrspaken. Just kontrollen från originalet är förmodligen det största minuset för många som har försökt att ta till sig spelet i efterhand, och det är trevligt att se att man både tillgodoser de nostalgiska puristerna som söker maximal återkoppling till sina älskade minnen samtidigt som nya spelare har en lättare inkörsport att bemästra. Två tummar upp!

Metroid Prime Remastered
Mängder av atmosfäriskt ljus och stämningshöjande detaljer.

Om jag sedan enbart skulle bedöma Metroid Prime Remastered på tilläggen man har adderat och hur extremt respektfullt man har förädlat grundmaterialet så hade jag förmodligen slungat ut ett maxbetyg utan att tveka. Metroid Prime är nämligen som redan nämnt ett renodlat mästerverk, och med den uppdaterade grafiken och ljussättningen, samt med förbättrade kontrollmöjligheter så är detta den ultimata versionen av ett av världens i särklass bästa actionäventyr. Det finns dock ett krux.

För oavsett hur briljant spelet än må vara, och oavsett hur bra uppdateringarna är så handlar det i slutändan om ett 20 år gammalt spel i grunden. Det är ingen remake vi pratar om som sagt där allt byggts upp på nytt, utan den övergripande upplevelsen är, på gott och ont, densamma som den vi tog del av på Nintendos lila spelkub år 2002/2003. Att då kräva 430-450 kronor för att ta del av dessa nyheter, speciellt när de flesta av oss redan äger spelet i fråga, lägger en liten smolk i en annars mästerlig bägare. Det är absolut inget rån på någon sätt, och 450 spänn för ett mästerverk kan säkerligen ses som en gåva för många, men när man dessutom tänker på att man endast får tillgång till del ett i en trilogi så är det svårt att inte tycka att det känns lite sniket trots allt.

Metroid Prime är förvisso det klart bästa spelet om vi jämför med tvåan Echoes och den avslutande delen Corruption, men en helhetslösning där alla tre titlarna hade fått ta del av samma kärlek och omtanke hade såklart varit att föredra, och en liknade samling som den vi fick till Wii år 2007 (Metroid Prime Trilogy) hade rättfärdigat en högra prislapp (och till och med ett saftigt fullpris) på ett betydligt mer acceptabelt sätt.

Metroid Prime Remastered
Samus Aran bevisar ännu en gång vem som är världens coolaste spelkaraktär.

Om du dock inte avskräcks av att slunga fram någon extra hundralapp när det kommer inköpssumman så är detta ett absolut MÅSTE i spelsamlingen. För även om du, precis som jag, har spelat Metroid Prime sönder och samman under de senaste tjugo åren så gör Remastered tillräckligt mycket nytt för att äventyret ska kännas fräscht igen.

Är du sedan en av de som aldrig har upplevt denna pärla så är detta verkligen ett ypperligt tillfälle att slå slag i sak. För Metroid Prime är fortfarande ett av världens bästa spel, och du är verkligen skyldig till dig själv att uppleva det när det är som allra bäst i Metroid Prime Remastered.

Metroid Prime Remastered
Metroid Prime Remastered är ett måste för alla Nintendo Switch-ägare.
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Det mästerliga grundspelet är intakt, respektfullt och briljant uppdaterat, suveräna nya kontrollmöjligheter
-
Något saftigt prissatt, ingen helhetslösning för trilogin
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Metroid Prime RemasteredScore

Metroid Prime Remastered

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Två decennier har passerat sedan vi första gången landande på Tallon IV, men Samus Arans första 3D-äventyr har aldrig varit bättre än det är idag.Loading next content