Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Microsoft Sidewinder X8

Nu kommer Microsoft med en av sina lasermöss som är trådlös, har en sensor på 4000 DPI och kostar mer än dubbelt så mycket som min gamla trotjänare. Är pris alltid ett riktmärke att gå efter när det gäller teknik, eller kan David fortfarande vinna över Goliat?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Logitech MX 518 är i mina ögon den perfekta spelmusen. Den har vunnit åtskilliga tester både när det gäller komfort och precision och trots att det är en simpel trådbunden optisk mus med "endast" 1600 DPI anser jag fortfarande att den i kombination med en riktigt bra musmatta ger en oemotståndlig spelupplevelse framför datorn.

HQ

Det börjar inte bra för Microsoft, då man faktiskt måste installera drivrutinerna till musens sändare innan man kan börja använda själva musen. Kanske inte ett stort problem om man har flertalet möss hemma sedan tidigare, men ponera med tanken att man nyligen köpt en sprillans ny speldator och ska använda den för första gången när musen helt plötsligt inte går att röra och du inte har någon reservmus. Har man inga större datorkunskaper kan det vara ett rent helvete att tabba sig igenom ett installationsprogram med enbart tangentbordet, även om det går bra efter några om och men.

Mjukvaran fungerar, precis som med Microsofts tangentbord, smidigt, då programmet erbjuder ett grafiskt gränssnitt där man kan ställa in de 7 olika musknapparna till precis de funktioner man önskar. Det går att välja vilka program som ska öppnas med vilken musknapp och vilken funktion de ska ha i vilket spel.

Microsoft skickar vänligen med två par extra musfötter dessutom, något som är väldigt ovanligt bland mustillverkare, även om jag hellre faktiskt hade sett någon typ av mustassar istället för extrafötter, då extrafötterna inte erbjuder en speciellt bra körkomfort. De är vanliga fötter i hårdplast och glider därför inte speciellt bra oavsett har en mjuk eller hård musmatta och det förstör en del av tanken med att vara en spelmus.

Med mustassar fungerar dock musen relativt bra som spelmus. Trots att musen är trådlös finns inte tillstymmelsen av eftersläpningar och precision är mycket god. Musen som sagt en sensor på 4000 DPI vilket innebär att den läser av underlaget extremt många gånger och väldigt noggrant. Det innebär att man i teorin kan sikta på det vänstra ögonlockat på din fiende istället för att bara sikta på huvudet. I praktiken märker man dock inte av siffrorna och faktum är att 4000 DPI är en fruktansvärt hög siffra som gör att hastigheten på musrörelsen blir extremt hög vilket resulterar i att det hela blir mycket svårkontrollerat. Lyckligtvis är DPI:n ställbar genom två snabbknappar på den övre delen av musen och efter lite inställningar hittar man sin komfortzon.

Detta är en annons:

Även om Microsofts trådlösa supermus är en bra mus på pappret och till vis del också i praktiken finns det för många faktorer som gör att den inte känns helt genomtänkt. Sensorn som man kopplar in till datorn genom en USB-kabel är dels alldeles för stor för att den ska vara smidig. Att koppla in den på en laptop och bära med sig den överallt är inte att tänka på då själva sensorn är större än själva musen. I där finns dock en laddningsstation vilket gör att man kan ladda batteriet på musen, vilket är smidigt men som fortfarande innebär att musen blir alldeles för otymplig.

Själva musen i sig är också lite av en gigant. Jag är van vid stora spelmöss och gillar även när de är lite formade för handen. Krökta på toppen då att handen får vila en bra ställning. X8 är en stor mus, och trots att jag faktiskt har nästan lika stora händer som vår chefsredaktör har jag problem att hålla musen. Det handlar till viss del om storlek, men också om hur musen i sig är utformad. Lillfingret har ingenstans att vila på höger sida och själva materialet musen är byggd i gör att längre spelsessioner inte blir speciellt behagliga.

X8 är en svår mus att bedöma då den ser väldigt bra ut i teorin. Den har uppladdningsbart batteri som räcker i 30 timmar, en lasersensor som läser av varje millimeter du flyttar musen och väldigt många inställningsmöjligheter på de 7 (!) knapparna som den erbjuder. Det som dock ska vara till musens fördel blir dock ibland till nackdel i praktiken med överkänslig sensor, dålig ergonomi och ett högt pris. I slutändan är X8 en godkänd spelmus men som lämnar en del att önska.

Microsoft Sidewinder X8
Detta är en annons:
Microsoft Sidewinder X8
Microsoft Sidewinder X8
Microsoft Sidewinder X8
Microsoft Sidewinder X8
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Snabb, precis, många inställningar
-
Oergonomisk, bristande glid, dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Microsoft Sidewinder X8

Microsoft Sidewinder X8

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Peter Bernhardsson

Nu kommer Microsoft med en av sina lasermöss som är trådlös, har en sensor på 4000 DPI och kostar mer än dubbelt så mycket som min gamla trotjänare. Är pris alltid ett riktmärke att gå efter när det gäller teknik, eller kan David fortfarande vinna över Goliat?Loading next content