Svenska
Gamereactor
nyheter

Microsoft varslar 1900 anställda från sin speldivision

Det motsvarar runt 8% av alla anställda, där de flesta som berörs kommer från Activision Blizzard, men även Xbox och ZeniMax påverkas...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Bara under dagen har vi nåtts av nyheter om att Destroy All Humans-utvecklaren Black Forest Games och Outriders-skaparen People Can Fly drabbats av uppsägningar, där nästan 100 jobb inom dessa två företag försvunnit. Dessutom meddelade Riot Games häromdagen att de inlett omfattande nedskärningar, med över 500 anställda (cirka 11% av den totala arbetsstyrkan) som tvingas lämna företaget. Men trots att över 600 jobb i branschen redan försvunnit bara denna vecka, har Microsoft precis gått ut med en egen omgång enorma uppsägningar.

Den jättelika koncernen, det högst värderade företaget i världen (över 30 biljoner kronor), meddelar nämligen att Microsoft Gaming-divisionen varslar 1900 anställda. Majoriteten kommer från Activision Blizzard-familjen, där vi förmodar att många roller redan är sådana som finns inom Microsoft sedan innan sammanslagningen, men Xbox- och ZeniMax-anställda påverkas också.

The Verge rapporterar att ett internt meddelande skickats runt av Microsoft Gaming-bossen Phil Spencer, som säger att nedskärningarna är en konsekvens av att Microsoft nu integrerar Activision Blizzard i Xbox-familjen. I meddelandet utlovas också att alla som påverkas kommer få stöd med avgångsvederlag som följer av lokala arbetslagar. Det är dock såklart bara en marginell tröst för de 8% av Microsoft Gaming-personalen (tidigare 22 000 anställda) som har blivit uppsagda.

Det verkar som att denna massiva förändring även har genomgripande påverkan på Blizzard, då chefen Mike Ybarra (som tidigare ironiskt nog jobbade på Xbox-divisionen) meddelar att han lämnar företaget, vilket innebär att den kaliforniska studion inleder arbetet med att hitta en ny chef, där mer information väntas nästa vecka.

Blizzard förlorar även sin chefsdesigner och tillika medgrundare, Allen Adham. Likaså noteras att det tidigare utannonserade överlevnadsspelet som Blizzared arbetat på sedan 2017 har lagts ner, och anställda som var knutna till detta projekt har flyttats över till andra projekt hos Blizzard.

Hur dessa nedskärningar påverkat Xbox Game Studios och ZeniMax är ännu oklart, men med tanke på storleken på detta varsel, lär vi få orsak att återkomma till detta.

Microsoft varslar 1900 anställda från sin speldivision
8% av speldivisionen hos Microsoft varslas, vi hoppas att alla hittar ett nytt jobb så snart som möjligt.


Loading next content