Svenska
Gamereactor
recensioner
Mixture

Mixture

Ytterligare en PSVR2-titel har hamnat i händerna och framför ögonen på Conny, som dragit på sig hjälmen för att ta reda på om Mixture är något att ha...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Varje gång jag kliver in i den virtuella verkligheten är det med ett stort mått av glädje och förväntning, trots att jag sedan länge lite bittert insett att ändå merparten av de upplevelser formatet erbjuder allt som oftast inte når några enorma höjder. Ändå kan jag inte låta bli att hoppas att jag ska bli underhållen. Lite väl naivt, kan tyckas, men det är ändå något med det där att dra på sig hjälmen och försvinna in i en värld som tilltalar mig. Jag anser att formatet i sig och den upplevelse det unikt ändå kan erbjuda har en enorm potential, men som tur är så är jag samtidigt en så pass luttrad spelande veteran att jag kan urskilja ett dåligt spel oavsett hur fräckt jag nu tycker det är med just VR. Den omedelbara tjusningen spelar liksom ingen roll om spelet i sedan visar sig vara tråkigt.

HQ

Sola heter den lilla riddare i skinande rustning som jag styr genom detta fantasy-äventyret. Själva konceptet är inspirerat från de fantastiska Moss-titlarna som jag tycker tillhör det där övre skiktet av riktigt bra VR-upplevelser. Jag ser således Sola från ett perspektiv ovanifrån samtidigt jag agerar en slags hjälpande hand med de strapatser hon ställs inför. Den främsta spelmekaniken är både finurlig och frustrerande på samma gång och både förhöjer och sänker upplevelsen, ironiskt nog. Runtom i miljöerna finns olika former av substanser jag kan samla in, jag kan sedan öppna ett hjul och fylla en flaska som jag kan kasta för att påverka både miljöer och fiender. Den allra första är något som liknar klister som exempelvis stänger av lufthål, eller får fiender att fastna. Den andra gör att Sola exempelvis kan studsa på plattformar, eller gör att fiender blir styrande projektiler.

Mixture
Miljöerna är färggranna men den kantigta stilen gör att de känns rätt trista ändå.

Det är ett finurligt, interaktivt och kul koncept som används flitigt. Men utförandet är inte helt klockrent i vare sig att ta upp det hjul där jag väljer vilken substans jag ska fylla en flaska med, och att sedan kasta den är något som inte alltid lyckas så bra. Även med ett automatiskt sikte flyger flaskorna för kort, eller inte alls men det fungerar dock de flesta gångerna. Det blir dock rätt frustrerande i strider eller när ett moment av plattformande kräver tajming och är något som hade behövts slipats till en del för att fungera tillfredsställande. idén kring att styra hjälten med styrspak och knappar samtidigt som man även använder händerna och gör rörelser känns bra, men här hade den alltså behövts fungera ännu bättre för att detta verkligen skulle lyfta spelet.

Vid sidan om lite miljöbaserade pussel så är det gott om strider i Mixture. Det gillar att kasta flertalet fiender på dig samtidigt och användandet av den nämnda flaskan med klister är ett bra hjälpmedel här, logiskt nog eftersom det under en kort period får fiender att stanna upp. I övrigt kan Sola göra attacker undvika med en kvick rörelse. Spelet låser ibland en del områden där du måste besegra alla fiender innan du kommer vidare och det är flertalet sådana här moment som känns som direkt inspirerade från Moss, så om man har spelat det är det mycket som känns igen. Dock saknas en hel del av den charmen som finns i de spelen, framförallt den sagolika charmen och en berättelse som ackompanjerar de äventyren. Det finns en sådan hä, men är otroligt anonym och inga karaktärer eller mellansekvenser gör direkt mycket för att bidra med någon sorts spänning.

Detta är en annons:
Mixture
VR-formatet bjuder på en del intressanta och uppslukande tillfällen.

Alltifrån design och musik är också tyvärr ganska blekt. Det bjuds på en del bra och storslagna ögonblick där VR får skina lite och vyer och nivåerna är på sina håll ganska mäktiga om än rätt kala och inte så estetiskt tilltalande. Det är skarpa färger och bra kontraster men det är väldigt mycket karga och klippiga landskap där det är fattigt på detaljer och liv runtom. Problemet är mycket att även när saker som floran och omgivningarna varieras så gör den visuella stilen att allting ändå gör att det ser ut att vara stöpt i samma kantiga mall. Dessutom har karaktärerna ett slags mumlande The Sims-liknande språk istället för riktiga röster vilket inte känns så välgjort. Det grafiska är långt ifrån fult men inget som direkt imponerar.

Mixture är i stort ganska roligt men underhållningen dras tyvärr ned av några små enkla saker. Dels rör sig Sola rätt slött och för oss som gillar att vrida kameran helt, snarare än att låta den hoppa runt, känns även detta segt som sirap att göra. Detta medför ett övergripande tempo och flyt som inte riktigt tilltalar mig då jag hade velat ha betydligt mer smidighet och fart. Med tiden kan man låsa upp fler attacker och andra uppgraderingar vilket gör att sådana saker blir aningen bättre, men det är ändå synd att just hastigheten på karaktären jag styr samt då kameran känns alldeles för långsamma.

Mixture
På spelets första boss får man direkt lära sig hur man måste använda de olika flaskorna. Tyvärr är det stundtals alltför klumpigt att sikta rätt.
Detta är en annons:

Mixture är en blandad kompott. Det har ett unikt koncept med att samla material och använda det och man känner sig delaktig när man får göra något mer än bara styra karaktären. Perspektivet som används, som vi då tidigare sett i exempelvis Moss och Astro Bot, gör det hela funktionellt och överskådligt. Här finns en gnutta av fantasi som ändå gör det hyfsat roligt men det känns samtidigt rätt visuellt trist och blir i slutändan bara ett okej äventyr både som spel och som en upplevelse i VR.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Kul att kasta flaskor, en del skojiga sektioner som tar tillvara på VR-formatet
-
Inkonsekvent fungerande sikte, långsam hjälte och trög kamera, kantig trist design
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
MixtureScore

Mixture

RECENSION. Skrivet av Conny Andersson

Ytterligare en PSVR2-titel har hamnat i händerna och framför ögonen på Conny, som dragit på sig hjälmen för att ta reda på om Mixture är något att ha...Loading next content