Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Motorola Edge 40

Conny har testkört Motorolas lillebror till Pro-modellen och imponerats över framförallt en helt fantastisk skärm...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Efter att ha skrivit recensioner om högtalare, hörlurar och bas så dyker det upp en sådan där pryl som följer med en hela dygnet. Träning, fotografering, spela, ringa, sociala medier... Ja, en telefon år 2023 är mer än bara samtal, SMS och att spela Snake. Detta vet vi ju men ändå är det lite som julafton när en ny teknikpryl av detta slag, som för många är så viktig i såväl vardag som jobb, anländer. En pryl som ska fylla alla vardagliga behov samt vara till nöje. Något man plockar upp när man vaknar och lägger ifrån sig vid läggdags. En pryl som mer eller mindre följer med hela dygnet. Jag har tidigare haft en Oneplus Nord 2, så det är telefonen som de största jämförelserna blir gentemot när det känns relevant att göra någon. Den är i ett klart billigare segment än denna, men jag har också innan jag skaffade den haft både en Samsung S20 och S21 Ultra. Motorola Edge 40 går som en telefon i mellanklassen, med ett riktpris på 6690, ett betydligt behagligare pris än Pro-modellen som går lös på 9900 kronor.

HQ

Jag plockar upp den 7.6 millimeter tunna Motorola Edge 40 ur sin låda. Märkbart först, förutom så hur himla tunn den är och känns, är givetvis den färg som man kallar för Viva Magenta och den läderimitation som klär baksidan av denna telefon. Jag tycker faktiskt om den lite sträva ytan men skyddar snabbt telefonen med det medföljande transparenta skalet som täcker baksidan och går upp över hörnen för att skydda dessa.

Motorola Edge 40
Den är väldigt fin och riktigt, riktigt tunn

Att Motorola Edge 40 är snygg telefon råder det inga tvivel om trots att det i grunden bara är en skärm och en färggrann baksida. Nämnda skärmen är på 6.55" och det är bara på telefonens högra sida som man finner de tunna knapparna för volym och att låsa telefonen. På botten finns en port med USB-C och den saknar 3.5 millimeter-utgång, som så många andra telefoner idag. De två kameralinserna på baksidan sticker ut en aning och därmed blir inte telefonen helt platt på ett bord. Trots den slimmade profilen tycker jag om att hålla i den även om dess knappar på sidan kanske blir i minsta laget, och storleken gör ju att man inte får plats med ett särskilt stort batteri, såklart.

Näst på tur att verkligen imponeras av är skärmen. Ljusstark så det räcker med 144 Hz som högsta valbara skärmuppdateringsfrekvens. Den ståtar med en P-OLED (med en 1080x2400 upplösning) skärm som visar riktigt fina färger, klockren svärta och det här med att skärmens kanter liksom rundas av gör bildytan i stort sett sömnlös. Gällande detta kan jag dock uppleva ett litet irriterande moment att telefonen ibland registrerar din hand på sidan, det sker inte så ofta och beror givetvis på ens grepp men det kan upplevas som lite störande. Skärmen är hursomhelst fantastiskt och även jag som i stort sett alltid kör upp ljusstyrkan på max på samtliga telefoner jag haft, upplever denna som snudd på för ljusstark på högsta läget. Mobilens anpassade ljusstyrka är dock väldigt märklig och den skiftar alldeles för mycket och drar gärna ner skärmens ljusstyrka till noll.

Detta är en annons:
Motorola Edge 40
Skärmen är otroligt fin gällande allt

Att se klipp på Youtube eller spela spel är en fröjd på denna fantastiska skärm. Jag har spelat Need For Speed, Final Fantasy VII: Ever Crisis och Marvel Snap på telefonen och det finns ett smidigt "game mode" med en liten meny man kan trycka upp och där kan man kan stänga av notiser, ta skärmbilder och annat. Upplevelserna har varit perfekta. Visst kan spelen sjunka lite i prestanda stundtals, men jag är ändå otroligt imponerad av att spelen ser så bra ut och den fantastiskt fina skärmen bidrar såklart till att göra upplevelsen ännu bättre. Att kika på videos som demonstrerar HDR och färger är snudd på häpnadsväckande, och dessutom lyckas telefonens stereohögtalare imponera riktigt mycket också.

När det gäller en direkt jämförelse gällande skärmen med min Oneplus är det dock faktiskt inte skärpan, de mer livliga färgerna eller svärtan som imponerar mest utan det är att vitt känns vitt snarare än grådassigt. Sida vid sida ser verkligen Oneplus betydligt mörkare och gråare ut medan Motorola Edge 40 upplevs som kritvit i och med att skärmen är så pass märkbart ljusare.

Motorola Edge 40Motorola Edge 40Motorola Edge 40Motorola Edge 40
Att spela spel på den fungerar fint, och den fantastiska displayen och ljudet gör mycket för upplevelsen
Detta är en annons:

En del av jämförelsen sker som tidigare nämnt mot min klart billigare Oneplus Nord 2. Även om vi nu pratar om en telefon som man får för nästan halva priset så är det ändå en relevant jämförelse att göra enligt mig. Främst gällande det faktum att en billigare telefon fortfarande kan ha vissa funktioner som är minst lika bra som de dyrare. Så, den mest relevanta jämförelsen då som här är gällande kameran. Eller snarare kamerorna. Och ja, det blir bra bilder med Motorola Edge 40. Men det finns en grej den gör betydligt bättre än den andra. Kamerorna är på 50 megapixel och den har en ultravidvinkel på 13 megapixel medan frontkameran är på 32 megapixel. Gällande landskapsbilder blir det bara okej, varken mer eller mindre och slår man över till ultravidvinkel blir det ofta betydligt sämre då den framförallt verkar ha problem att fånga skärpa och ljus på ett bra vis. Däremot får kameran lite extra plus i kanten gällande framförallt skärpan i när och porträttbilder. Kameran har ungefär samma problem med överexponering och nattbilder som mycket annat jag provat när det gäller kameror i olika telefoner. Bilderna kan bli väldigt inkonsekventa men jag tycker samtidigt att detta är en del som är svårast att bedöma under en begränsad testperiod då just fotografering är beroende av så många andra omständigheter. Det tog lång tid innan jag lyckades knäppa de allra bästa bilderna på min gamla telefon och det gjordes på dagar när just omständigheterna var perfekta gällande ljus och tid på dygnet.

Det jag ändå gillar mest med kameran är att den är bra på att sätta motivet i bra skärpa medan bakgrunden blir oskarp. Att filma ger fina videor där 4K är begränsat till 30 bildrutor i sekunden medan man får 60 om man filmer i 1080. Filmerna blir klara och fina och kamerans bildstabilisering gör också ett bra jobb men samma gäller även här likt som vid fotografering att ultravidvinkeln blir betydligt sämre. Överlag är jag personligen relativt nöjd med kameran även om den inte är toppen. Den duger helt klart till för att ta foton för att publicera bilder på sociala medier. Att få bra porträttbilder med fint skärpedjup klarar den väldigt bra, medan den sliter en aning att imponera gällande landskapsbilder och inte alls känns okej gällande sin ultravidvinkel. Drar man upp bilderna på en stor skärm blir detta än mer märkbart där närbilder med motivet i skärpa fortfarande ser väldigt bra ut, men landskapsbilder blir ganska platta och ofta saknar skärpa.

Motorola Edge 40Motorola Edge 40Motorola Edge 40Motorola Edge 40
Närbilder på svamp, löv och vovve blir fina med bra skärpedjup. Landskapsbilder dock lite sämre och ultravidvinkeln inte alls bra

Batteriet i Motorola Edge 40 är på 4400 mAh vilket kan kännas lite smått när många telefoner nu passerat 5000 och en bra bit över. Sedan är det ju givet att om man använder full ljusstyrka och 144 Hz, ja då är det ganska givet att batteriet rinner i väg fort. Men det går alltid att önska sig mer och man hade nog kunnat pressa in lite mer kapacitet här. Det tar dock ynka 40 minuter att ladda mobilen fullt ut, och på tio minuter drog den upp batteriet med 35 procent med den medföljande 68W-laddaren. Det fungerar också med trådlös laddning, om än givetvis märkbart långsammare. Jag märker att jag får ladda batteriet lite oftare än min tidigare telefon men å andra sidan går det otroligt fort att göra så.

Jag har märkt en del smått irriterande "fel" med telefonen och även om sådant här kan skyllas på dålig optimering på applikationer eller att det ligger i operativsystemet snarare än telefonen i sig, så tänkte jag ändå nämna dem. Min förra telefon hade också några sådana här småsaker så jag kan tänka mig att det är Android som sitter med lite buggar. Bland annat när man ska radera foton så vill den inte alltid göra detta, jag har även upptäckt att den i vissa program grötar ihop text eller att som i Discord så försvinner viss text helt och jag har fått göra om fingeravtrycket två gånger för att den plötsligt slutade känna igen det . Telefonen har också av någon anledning betydligt svårare att koppla till mitt 5GHz-nätverk här hemma och hoppar gärna hellre över till 2GHz och ibland hittar den inte 5GHz-nätverket alls, trots att jag på alla andra enheter och min gamla telefon fint kopplar till det.

Jag har använt telefonen i drygt två veckor nu och är framförallt lite extra förtjust i den tunna designen och skärmen. Kameran och batteriet ser jag väl som de två större av minus, utan att egentligen vara särskilt dåliga och jag gillar inte riktigt hur den scrollar eller hoppar till när jag skriver för att handflatan rör vid ytterkanten av telefonen. Med tanke på priset så hade jag också förväntat mig att telefonen skulle vara i lite högre klass för att imponera på allvar men det är på många sätt en väldigt bra telefon där just dess design och fenomenala skärm gör den extra intressant.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fantastisk display, snygg och tunn design, snabb i menyer och spel flyter bra, batteriet laddas riktigt kvick
-
Kameran är som högst okej gällande landskapsbilder, kamerans ultravidvinkel är inte alls särskilt bra, batteriets kapacitet är i minsta laget, skärmen kan registrera ofrivilliga rörelser i kanten
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Motorola Edge 40

Motorola Edge 40

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Conny Andersson

Conny har testkört Motorolas lillebror till Pro-modellen och imponerats över framförallt en helt fantastisk skärm...Loading next content