MSI har gjort en aggressiv satsning på en extremt kompakt och portabel dator i en rätt fräsch design. Det är ganska populärt med relativt små maskiner som inte tar upp mycket av, säg, studentrummet. MSI vill ta sig in i den marknaden och har till följd lanserat Aegis, som vi har testat.
Aegis angriper saker och ting på ett lite annorlunda sätt. Istället för det traditionella mATX-chassit har MSI istället valt att faktiskt utforma sitt alldeles egna från scratch, och det innebär några okonventionella lösningar - några bra, andra inte lika optimala.
Först och främst - titta på maskinen! Med sin sluttande hållning ser det ut som en blandning mellan en industriell skulptur, en avantgarde version av en riddares hjälm och en figur med inbyggt ställ som håller burken i upprätt läge.
Stället är viktigt för mer än att hålla maskinen på plats, den huserar nämligen strömförsörjningen. Detta frigör givetvis mer utrymme i själva chassit, som tas upp av ett fullstort grafikkort. Det är mycket imponerande presterat för en dator som är mindre än 17 cm bred, drygt 43 cm djup och är lite mindre än 38 cm hög. Nätaggregatet har en egen liten fläkt men den låter överraskande nog inte mycket. Å andra sidan finns det ingen fläkt i själva chassit. Luften här inne cirkulerar med hjälp av CPU-fläkten och det är allt annat än optimalt. De andra komponenterna i datorn kommer därför lätt nå 50 graders hetta när det vankas spel, vilket är runt 10 grader mer än man bör förvänta sig från kylningen på en modern dator.
Själva datorn väger runt 10 kilo, så det är nästan en LAN-burk. Den bakre änden av den har till och med ett litet handtag. Det sitter luftintag på fronten och på sidan, medan den varma luften forsas ut på baksidan.
Den främre sidan döljer en USB-C, en USB 2.0-port med "super charge" för att ladda surfplattor och mobiler, samt en analog mikrofoningång och hörlursutgång. Här finns också en optisk DVD-enhet. Tyvärr är den inte särskilt välgenomförd eller läcker i sin design som resten av burken och plasten omkring den både känns och ser billig ut. Tacka vet vi digitala spelbibliotek. Man kan också undra varför de inte har investerat de extra kronorna det hade kostat att sätta in en bluray-läsare.
På baksidan hittar har vi en PS/2-port, två USB 2-portar, fyra USB 3-portar och en HDMI-port. Här finns även fem analoga ljudutgångar såväl som en SPFIF-port (optisk/toslink). Det finns en standard LAN-anslutning, men maskinen har både bluetooth och trådlöst nätkort inbyggt också. På mjukvarusidan har vi kontroll över ljus och funktioner, samt Nahimic-ljudprogram. Nahimic gör ett hyggligt jobb men har en konstig display på skärmen i form av en stor, blå ring, som till en början kommer få dig att undra om ditt grafikkort är defekt. Här finns inga spår av MSI:s rätt så briljanta Afterburner-mjukvara för att överklocka GPU:n, vilket är märkligt.
Aegis kommer i flera modeller och just nu kan du finna dem i prisklasserna mellan lite över 8000 kronor, upp till runt 15 990 kronor. Vi har testat den sistnämnda modellen, den så kallade 010EU. Den innehåller en i7 6700-processor, 8 GB DDR4 RAM, en 2 TB stor hårddisk och en M2 SSD 256 GB. Storleksmässigt är den alltså förhållandevis standard på denna punkt och det är kul att se att de har börjat använda M2-enheter i förtillverkade datorer. Grafikkortet är ett GTX 970 från MSI och Windows 10 kommer givetvis förinstallerat på datorn. Här finns också gott om möjligheter för att expandera med extra SSD, hårddiskar och RAM - även om vi med tanke på datorns pris egentligen hade förväntat oss lite mer av det sistnämnda inbyggt.
Insidan av burken är kompakt men det finns som sagt utrymme för expansion och ersättning - och det är det viktigaste.
Vi måste fortfarande titta på maskinens prestanda. De flesta datorer vi testar är hyggligt utrustade när det gäller processor, RAM och moderkort. Detta gäller även för Aegis. Nyckeln är i grunden en fråga om grafikkort - i detta fall en GTX 970.
I ett 3D Mark-test hamnade vi på 26.069 poäng i Sky Diver, vilket endast är en avvikelse på 10 % från vad man hade förväntat sig från ett GTX 980. Samma gäller för Fire Strike med en poäng på 10.204 och Fire Strike Extreme, vilket landar på 5059. I spel som The Division fick vi en genomsnittlig bilduppdatering på 67,4 med alla inställningar inställda på "high" - vilket inte är illa alls. Det är inte tillräckligt kräm för att köra spel i 30 bilder i sekunden med 4K-upplösning men för 1080p-gaming kan du i princip alltid räkna med att nå 60 fps och de flesta WQHD-upplösningar kommer fungera lent och smärtfritt. Då grafikkortet är viktigt och lätt att byta ut är hänger mycket av prestandan på just den aspekten och inte datorn som helhet. Om du vill testa bilduppdatering men inte i The Division eller något annat spel som har ett dedikerat fps-program, så ger Steam lyckligtvis en in-game fps-mätare som fungerar för alla titlar.
Userbenchmark ger maskinen en totalpoäng på 79 % och en rang på "Battleship", sett till gamingsyften. Userbenchmark är ett bra sätt att jämföra datorer utan att behöva vara alltför tekniskt påläst, och för spel är deras rang "Battleship" nog en god minimumnivå om du vill vara säker på att du ska få en behaglig upplevelse med de senaste spelen på marknaden.
Sett till ljudnivåer visar MSI sin bättre sida. Vi mätte 35 dB vid full belastning och 42 dB på närmare håll. När datorn befinner sig i standby-läge förekommer så lite ljud att vår mätutrustning hade svårt för att plocka upp ljud överhuvudtaget, vilket rimligtvis innebär att att det låg på runt 20 dB eller lägre. Dock hade det varit trevligt med någon form av faktisk kontroll över fläktstyrka och ett dammfilter på luftintagen på sidorna av chassit. Vår erfarenhet efter daglig användning är att ljudnivåerna är mycket låga och betydligt lägre än vi hade förväntat oss från en så liten burk. Avsaknaden av strömförsörjning i själva lådan verkar ge bättre kylningsalternativ, helt enkelt. Datorn blev aldrig överdrivet andfådd och energikonsumtionen var inte helle speciellt omfattande. Å andra sidan kanske den som förbrukar tid på att oroa sig över hur mycket energi elektronin i hemmet drar bör hålla sig utomhus istället för att spela dator (höhö).
Allt som allt är MSI Aegis en väldigt trevlig bekantskap. Oväsen är det väldigt snålt på, datorn i sig är liten, kompakt och lätt att flytta runt och prestandan är också godkänd - så allt vi behöver är en prisnedsättning och en extra fläkt för att kyla andra komponenter i burken. Designen är binär - antingen hatar du den eller älskar den och vi tillhör definitivt den senare skaran.