Vi har tidigare recenserat produkter ur Aegis-serien, och TI-utgåvan vi nu gett oss i kast med finns såklart i flera olika versioner. De som säljs i de nordiska länderna är i första hand i en 2xGTX1070SLi variant samt en 2xGTX1080SLi-utgåva för några tusenlappar extra (räkna med runt 40 000 kronor). Den vi nu testat är just värstingen bestyckad med 2xGTX1080.
Aegies TI-serien marknadsförs som en "VR Ready" maskin, och det måste man rimligen säga att den är med 2xGTX1070 / GTX1080 samt HDMI-utgång på baksidan som kan anslutas till en HDMI/me-port på framsidan. Dessutom finns USB-portar och hörlursuttag som används till exempel HTC Vive. Att kalla det "VR Link" är kanske att ta i dock med tanke på att det bara är en HDMI pass-through.
Chassit har en märklig men mycket intressant design. En basdel innehåller strömförsörjning, medan själva tower-delen liknar en korsning mellan en 1300-tals riddarhjälm huvudet på "The Destroyer" från Marvels film Thor. Det är iögonfallande och väl belyst med discolampor som du såklart kan styra med tillhörande mjukvara. "Mystic Light" heter det programmet, för gud förbjude att du har LED-belysning utan att marknadsavdelningen får döpa det.
Allt styrs och övervakas från Gaming Center, vilket är den centrala mjukvaran som har kontroll över allt. Det fungerar bra och är smidigt att använda, men hade gärna fått erbjuda fler fläktstyrningsalternativ, varför inte i kombination med MSI:s egen Afterburner-mjukvara som styr kylningen av grafikkortet.
På framsidan sitter en USB-C-kontakt, trots det faktum att denna typ av kontakt är inte så vanlig ännu, och två USB 3.1-ingångar med vanlig A-kontakt, varav en är även "Super Charged" och därför ger mer ström. Det finns också mikrofonutgång, hörlursutgång och HDMI-utgång anslutet till grafikkortet, som tidigare nämnts kallat "VR Link" i marknadsföringen.
På baksidan hittar vi en PS2-port, fyra USB 2-portar, fyra USB 3.1-portar, HDMI (från moderkortet), nätverkskontakt, två wifi-antenner till det trådlösa kortet (fungerade fantastiskt) och sjukanals ljudutgång, och slutligen en optisk S/PDIF-kontakt. Det finns också "Audio Boost 3", som är marknadsföringsspråk för en inbyggd DAC hörlursförstärkare på moderkortet.
MSI:s nätverksteknik kallas generellt våldsamma saker som "Killer Shield", "Killer LAN", "Killer Wifi", "Killer Double Shot Pro", "Killer Ethernet" och liknande. Allt styrs med "Killer Network Manager" som i princip tar kontroll över din internettrafik, och ser till att spel står först i kön till bandbredden. Det är naturligtvis bra att MSI velat fokusera på denna aspekt, men överanvändningen av ordet "Killer" känns lite ostigt.
MSI:s overlay-programvara Dragon följer också med, även om det för min egen del inte är något jag bryr mig om. Den dock känslan av kontroll, vilket lär glädja en del Aegis-ägare. I grunden är det ett extra fönster du kan placera var du vill på din skärm så du kan följa exempelvis din favorit-streamingtjänst när du spelar.
Som man kan förvänta sig har det inte snålats med komponenterna. Det finns en i7-6700K processor, 32 GB RAM, en 2TB SATA-hårddisk och 2x256 M.2 SSD i raid, 802.11ac WiFi och Bluetooth 4.2 och Windows 10. Detta gör att datorn för allmänt bruk är snabb som fan, både i startup och användning.
MSI:s egen teknologi "Storm 3" står för kylningen, vilken gör ett gott jobb, men med två GTX1080-kort - med sin Twin Frozr VI - kommer ljudnivån ändå upp i 43 dB när man kör med full kraft. Datorn är annars ganska tyst i normalläge och hur man än vänder och vrider på det är 43 dB med två highend-kort helt okej. Temperaturen i datorn ligger runt 44 grader hela tiden, men ökar såklart med hård användning, och som mest kom vi upp i 71 grader under testet.
MSI har också gjort sin egen SLI-brygga, och menar att de kan pressa ett resultat på över 10 700 ur systemet med 3D Marks Fire Strike Ultra. Det överensstämmer inte riktigt med vad vi fick, utan där stannade det på 9009 under samma omständigheter. I allmänhet är SLI inte en särskilt budgetvänlig lösning. Skillnaden mellan att använda ett eller båda kort var i bästa fall under 20 FPS. Skillnaden är större ju mer krävande spelen är, och för 4K är det nästan ett krav.
Du växlar till OC-läge med ett tryck på logotypen på framsidan, en funktion som fått namnet "Dragon Button". Men överklockning funktion är ärligt talat lite överflödig. MSI:s eget grafikkort har redan pressas på så mycket kraft det går inom rimliga gränser, och Intels olåsta K-serie av i7-processorer är redan nästan maxad. Skillnaden mellan att köra överklockat och vanligt är ofta förvånansvärt lite. Här är 3D Mark-riktmärken:
Time spy
Normal: 10436
OC: 10621
Fire strike Ultra
Normal: 9009
OC: 9176
Fire strike Extreme
Normal: 14946
OC; 15457
Sky Diver
Normal: 33937
OC: 35737
Om vi ser lite mer praktiskt om det, så vi får i Warhammer: Total War med allt maxat 137,1 FPS, och att spela The Division med allt på max i 4K ger 57 FPS. Går du ner till 1080p dubblas det. Att det fortfarande inte kan överträffar 60 FPS i 4K, även om det är på Ultra, säger lite om hur krävande spelet är. Den dagen speldesigners börjar vilja erbjuda 4K / 120 FPS / 144Hz - kommer detta bli en extremt dyr hobby.
Men summa sumarum är överklockning funktion bra för fans, men ganska likgiltigt för de flesta vanliga användare. Datorns prestanda är verkligen toppklass, men det är också prislappen. Det finns dock inte många SLI-baserade system som är så kompakta som Aegis TI, och användarvänligheten är mycket bra. Frågan är bara om du är villig att betala runt 5000 kronor extra för en mer kompakt lösning, vilket då även ger en låg ljudnivå och en förväntad, men ganska rimlig värmeutveckling.