Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

MSI Claw

MSI ger sig på konkurrenter som Steam Deck, Rog Ally samt Lenovo Legion Go och vi har tagit reda på om de kan vara med i toppen och tävla...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag är ganska glad att utvecklingen av handhållna, PC-baserade konsoler verkligen tagit fart nu. Det passar mig bra att kunna komma åt ett sprängfyllt bibliotek av spännande spel som bara finns uteslutande på en PC, men via ett mer slutet ekosystem. Av samma anledning köpte jag en Steam Deck OLED, som jag har uttryckt stor entusiasm för i olika artiklar. På samma sätt har jag, i mer begränsad utsträckning, varit ganska förtjust i bland annat Asus ROG Ally. Låt oss kanske börja med att konstatera att jag gillar det här formatet, jag gillar konceptet, idén trots Windows 11. Vi har ROG Ally, en enkel best utan extra krusiduller. Vi har Lenovos långt mer ambitiösa Legion Go, och sedan alternativ från bland annat kinesiska Ayaneo. Så var passar MSI:s Claw in i denna samling varianter? Inte särskilt väl, har det visat sig.

HQ
MSI Claw
Den är väldigt dyr men ändå inte bättre än Steam Deck OLED som kostar betydligt mindre.

Vi har lagt vantarna på A1M-modellen, som är tillgänglig med upp till en Intel Core Ultra 7 CPU, 16GB LPDDR5-6400MHz RAM, 1TB utrymme via en m.2 2230-enhet och Intel Arc-grafik. Mer specifikt pratar vi om en Ultra 7-155H, en CPU med 16 kärnor, varav sex är Performance-kärnor, åtta är Effencient-kärnor och två Low Power E-kärnor med totalt 22 trådar och kan köras på upp till 4,80 GHz i Turbo. Det här är första gången vi har sett en av dessa handdatorer använda Intel, och kanske av goda skäl. Men innan vi kommer så långt är det värt att notera att även om Claw inte är exceptionellt designad på något sätt, och ser ut som en ROG Ally på mer än ett sätt, så är själva hårdvaran helt adekvat. Nej, MSI tar absolut inga risker här, men båda de Hall sensor-baserade styrspakarna och ABXY-knapparna fungerar alldeles utmärkt. Dessutom är de två 2W-högtalarna faktiskt acceptabla, och WIFI 7 och Bluetooth 5.4 säkerställer snabba anslutningar till både internet och headset om det skulle behövas. Skärmen är också bra. Återigen pratar vi om en 7" 1080p IPS LCD-skärm vid 120Hz. Den är pekbaserad och kan tack vare IPS-tekniken nå upp till cirka 500 NITS, vilket kvalificerar sig för hyfsat kapabel HDR-spel. Inte nog med det, vi har också funnit att skärmen lätt täcker 100 % av sRGB-färgspektrumet. Men Lenovo lyckades ge oss en större skärm, det är en sak, men de lyckades också att eliminera mer av den fula skärmramen som egentligen bara är slöseri med utrymme i ett chassi där varje millimeter spelar roll.

Prestanda: För det första är det värt att nämna att Intel vanligtvis är hetare och använder mer kraft än AMD. Det är en sanning, men det är så det fungerar generellt, och för att kompensera är hela baksidan av Claw perforerad, även om bara några delar av ryggen faktiskt är öppen för att kunna ventilera ut varmluft. Först och främst är denna Ultra 7-155H lite av en best med förmågan att öka mängden tillgänglig kraft till en 40W TDP, vilket på pappret om inte annat borde göra ROG Ally på skam, vilket bara har tillgång till 25W. Men det översätts verkligen inte till faktisk prestanda. Det betyder att det kan vara en ganska stor skillnad i enskilda spel om du har laddaren inkopplad eller inte, eftersom det gör att mer hästkrafter kan extraheras från CPU:n. Faktum är att det kan göra en total skillnad i fps på ungefär tio FPS. Dessutom är problemet för vissa granskare, inklusive yours truly, att det helt enkelt inte finns tillräckligt brett stöd för Intels Ultra Core-processorer ännu, vilket innebär att brist på optimering ofta kan vara nyckelfrågan snarare än brist på hästkrafter. Cyberpunk 2077 är ett bra exempel, där Claw i genomsnitt ligger runt 25 FPS i 720p med FSR på och inställningar på Medium, men där konstant stuttering gör det nästan ospelbart. Här hjälper det till exempel enormt att använda laddaren. XESS hjälper, vilket är Intels egen Xe Super Sampling-funktion som stöds här, men i Cyberpunk 2077 kan den inte klättra över Steam Deck när det kommer till FPS.

MSI Claw
Windows 11 fungerar verkligen inget vidare i det här formatet.
Detta är en annons:

Horizon: Zero Dawn uppnår också ett snitt på drygt 35 FPS i 720p med FSR unpowered (FSR fungerar även för Intel Arc), ett resultat som helt enkelt skåpas ut av Steam Deck, som enkelt lyckades behålla 50-55 FPS. Shadow of the Tomb Raider har samma problem, men i mindre utsträckning, med Claw som faktiskt lyckas passera Deck och köra långt över 50 FPS. Därmed inte sagt att MSI Claw definitivt är dålig på att köra stora spel, det är den inte, men den är inte snabbare än konkurrenterna. Även i spel som ska använda XeSS, och därmed vara speciellt optimerade för att dra nytta av Intels arkitektur, är det blandat. I Forza Horizon 5, som är officiellt XeSS-stödd, såg jag generellt bättre bildhastigheter på ROG Ally i 720p på Medium.

Som ni ser är det lite blandat. Det är dock rimligt att säga att Claw i stort sett aldrig har presterat bättre än Steam Deck i de spel jag kastade på den, som består av ovannämnda, samt Far Cry 6, Helldivers II och ett antal mindre titlar. Inte nog med det, den passerade nästan aldrig ROG Ally med Z1 Extreme-chippet. Detta blir ett särskilt problem när man betänker att även om Claw har ett större 53Wh-batteri, så uppvisade min testenhet samma beteende som andra granskare har rapporterat, nämligen enorm strömförbrukning, även vid tomgång. Jag har ingen exakt TDP här, men The Phawx har rapporterat en tomgångs-TDP på 7,5W, vilket verkligen tömmer batteriet när maskinen verkligen inte gör någonting, och det är även efter att jag följt en guide och stängt av ett nummer av MSI-funktioner. Detta innebär att Claw kämpar för att nå den och en halv timmes användning på en enda laddning. Försök en timme. Eller kanske en halvtimme. Det blir märkbart varmare än Steam Deck OLED, ROG Ally och Lenovo Legion Go, men den perforerade baksidan är ganska effektiv för att avleda värme. MSI erbjuder Cooler Boost HyperFlow, som trycker ut värme från toppen av enheten, så att den inte blir obekväm. Inte nog med det, den interna ventilationen är förvånansvärt tyst och MSI har tydligt ställt in den för att gynna låga ljudnivåer framför kraft. Temperaturen verkar dock vara hög, för efter cirka 30 minuters spelande finns tecken på termisk strypning och ett chip som mullrar runt 95 grader. Självklart kan man skruva upp ventilationen och det fungerar.

Och så är det hela mjukvaruproblemet. MSI Center är... bra. Du måste ställa in en MSI Claw som en Windows 11-dator, vilket förblir motsatsen till intuitiv, och detsamma kan sägas om de Intel-specifika drivrutiner som krävs. Jag laddade ner totalt fem för Intel Arc, Iris Xe och andra tekniker som kräver de senaste uppdateringarna. Det var inte särskilt roligt och Windows 11 kraschade under installationen en gång. Utöver det finns det bara fler problem med att ha Windows 11 som körs under ett pseudo-gränssnitt. Om du väljer ett Steam-spel från MSI:s startprogram, dyker Steam ibland upp som en applikation, vilket tvingar dig att använda touch för att hitta och starta spelet. Jag har inte upplevt lika många MSI Center-specifika fel som andra, och det fungerar till och med något bättre än Asus launcher, men det här är långt ifrån tillräckligt konsekvent och kräver ofta direkt felsökning för att starta ett spel, vilket egentligen inte borde vara fodral på en maskin för 11 000 kronor.

MSI Claw
Styrspakarna baseras på Hall-sensorer vilket innebär att de i stort sett aldrig kommer att kunna drabbas av "stick drift".
Detta är en annons:

Bör du köpa en Claw? Jag har svårt att rekommendera en Windows-baserad handdator överhuvudtaget, speciellt när Microsoft är helt klart intresserad av att göra ett mer heltäckande OS för sådana enheter i framtiden, men om du älskar att mixtra och optimera dig själv är priset förmodligen det som kommer till slut bryta den. Det är ännu dyrare än Valves dyraste Steam Deck OLED-variant. Detta gör det svårt att visualisera exakt var Claw passar in, och exakt varför MSI valde att gå till Intel. Med dedikerad mjukvarusupport, patchar, optimering och liknande kan det mycket väl vara så att Claw blir betydligt bättre med tiden och då planerar vi ett återbesök - men här idag? Nej tack.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Trevlig ergonomi, klassisk design, Hall-sensorer i styrspakarna
-
Presterar inte tillräckligt bra, för klent batteri, för klen kylning, Windows 11 fungerar knappt hjälpligt i detta paket
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
MSI Claw

MSI Claw

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Magnus Groth-Andersen, GR DK

MSI ger sig på konkurrenter som Steam Deck, Rog Ally samt Lenovo Legion Go och vi har tagit reda på om de kan vara med i toppen och tävla...Loading next content