Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

MSI Clutch GM51 Lightweight

Gamereactor Danmark har testat MSI:s flaggskeppråtta och gillar den icke...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

För den som inte sett den än så kör MSI en 31, 41 och 51 serie av sin lättviktsmus som heter GM Clutch - där siffran indikerar något om hur stor musen är. Liten, stor och medium/stor, även om GM41 är tekniskt större, men inte lika hög som GM51.

HQ

På pappret har allt rätt. MSI:s använder återigen sitt räfflade sidogrepp, vilket fungerar bra, förutom att det har fått ett marknadsföringsnamn; "Diamond Lightgrip" - och det är delvis rättvist nog, det finns RGB på baksidan. Den väger bara 75 gram, vilket inte är mycket för en stor mus. Pollingsfrekvensen är 8000Hz, om inälvorna klarar av att jag inte har kunnat hantera så är det en punkt där vissa konkurrenter har missat målet. Det finns en "Anti-Smudge Surface" som är marknadsföringsspråk för slät yta. Den stöder även Nvidia Reflex - vilket är underbart, och så finns det både Omron-switchar i musen och en Pixart PAW3395 optisk sensor som främst sticker ut för att vara en nyare modell, men som borde vara bättre på att synkronisera med den valda Polling Rate än tidigare modeller. MSI ska dock ha beröm för att det i det material som skickas till pressen tydliggörs att vissa hårdvarukrav måste uppfyllas för att kunna använda det.

MSI Clutch GM51 Lightweight

Den är ganska standard i sin design, högerhänt och följer nästan defacto-standarden för alla möss som inte använder konkava knappar. Det finns ett centralt mushjul och två knappar på sidan och vill du ändra DPI eller något annat så görs det under musen. För vissa är det totalt no-go, för andra gör det ingen skillnad - men det är en viktig detalj att tänka på.

Jag måste dock säga att sidoknapparna är betydligt sämre än de två primärknapparna, och har klart betydligt sämre kontakter bakom sig, och även om jag personligen inte bryr mig så kan jag tänka mig att alla inte kommer att vara nöjda med att de är någorlunda svampigare och något längre att svara. Dessutom återkommer jag, som alltid, till att mushjulet känns dåligt och billigt, och inte alls känns som att vara av samma kvalitet som resten av musen, även ljudet av det när man scrollar luktar av dålig kinesisk plast, där resten av musen är gjord av polykarbonat och sidorna av termoplastgummi.

Detta är en annons:

Undersidan har PTFE-fötter. Vi har haft två exemplar för testning, och här fann vi en anmärkningsvärd skillnad mellan de två varianterna. Den trådbundna musen hade helt klart olika fötter som var mycket smidigare och gled lättare på ytan, speciellt när man testade med en musmatta av glas. Jo, ja, och då hade den en FrixionFree-kabel, alltså den friktionsfria kabeln som alla möss måste ha nuförtiden. Den trådlösa variantens fötter var inte alls lika friktionsfria.

Jag tvivlar inte på att marknadsföringsmaterialet säkert kommer att betona att sensorn klarar 26 000 DPI. Som någon som regelbundet använder en 4K-skärm att testa med måste jag säga att man inte kommer i närheten av att använda den, oavsett vilket spel man har att göra med. Det är också en rolig detalj att logotypen lyser upp i olika färger beroende på DPI-inställning, det är bara inget jag har lagt märke till då logotypen sitter precis under där handflatan vilar, och är därför inget man ser när man använder produkten.

MSI Clutch GM51 Lightweight

Den trådlösa versionen är i teorin i stort sett identisk och kommer med MSI:s standardladdare som även fungerar som hållare för den trådlösa dongeln. Tyvärr fick jag ladda utan att kolla batteritiden, men kan dra slutsatsen att den håller i en veckas användning och att laddningen är extremt snabb. Men som sagt måste jag nämna att det trådlösa har märkbart olika fötter, de känns annorlunda, men även sensorn verkar inte vara implementerad lika bra, jag upplevde en märkbar fördröjning, och detta kan teoretiskt bero på ett drivrutinproblem, men bara med den trådlösa, så jag vet bra att det inte är så dyrt för en trådlös mus, men det kan göras bättre. Det är kanske ett ganska centralt problem här - det finns ingen särskilt imponerande funktion, och GM51 lanseras på en marknad fylld till brädden av solida konkurrenter. Så det är ett ganska stort problem. "Inget utrymme för fel", som man säger.

Detta är en annons:

Den trådbundna versionen å andra sidan känns bra i handen, jag älskar det vridna sidogreppet och Omron-omkopplarna är alltid en säker vinnare, men det finns inte samma skarphet i klicket, samma snabba återgång till start position som hos många av dem som bara gör möss och tangentbord, och sidoknapparna är därför bara lite svampiga att använda. Jag tycker dock att mushjulet är det viktigaste att jobba med framöver. Det är ingen produkt som, som vissa andra tillverkares tillbehör, är värdelös, men det är en tuff marknad, och även om GM51 Lightweight är billig, både trådbunden och trådlös, så finns det tyvärr bättre alternativ för samma pengar.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content