Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

MSI GT77 Titan i9

MSI lastar på med den mest kraftfulla gaminglaptop som finns att hitta på marknaden och vi har hårdkört den i ett antal veckor...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

En "bärbar" dator blir ju inte bärbar om den inte går att bära, och när jag utmanar Marcus Persson att försöka bära MSI GT77 Titan i9 från ett rum till ett annat här på redaktionen, misslyckas han varenda gång. Nu är Marcus (precis som Jonas och Conny) otrolig svag men poängen jag vill göra här är att denna laptop kanske i grunden inte är särskilt "bärbar", oavsett armkraft. För den är enorm. Tänk dig ett normalstort picknickbord eller ett paket gatstenar, ungefär så upplevs MSI:s direkt obscent kraftfulla, perverst kostsamma superburk som vi under de senaste fyra veckorna hårdkört här på redaktionen.

HQ

71 999 kronor kostar denna dator. Ja, du läste rätt. 72 tusen kronor. Sjuttio två tusenlappar. "Schutti laxar", som Måns skulle sagt. Hysteriska summor för en bärbar spelburk såklart men du får också den enskilt bästa prestandan i en dator av den här typen som vi någonsin stött på. GT77 huserar en Intel Core i9-13980HX-processor, ett RTX 4090-grafikkort, 64 GB DDR5-arbetsminne, 4TB SSD, en IPS-skärm (Mini-LED!) på 17,3 tum (3840x2160p) med 144Hz uppdateringsfrekvens, mekaniska tangenter med Cherry-brytare samt cirka sex timmars batteritid vid normalt spelande. En best, helt enkelt. Det enskilt bästa du kan köpa inom detta segment just nu.

MSI GT77 Titan i9
Skärmen är verkligen sanslöst fin.

Det första som slår en när man startar denna dator är kvaliteten på skärmen. AU Optronics hyllade Mini-LED IPS med 144Hz uppdateringsfrekvens är inte bara blixtsnabb och ruskigt responsiv, den erbjuder fantastiska färger, grym skärpa, bra pixeldensitet och strålande rörelsehantering. Det går att köpa denna dator med en QHD IPS-panel på 240Hz också men jag skulle inte välja den framför Mini-LED-varianten. Aldrig. För denna skärm är sanslöst bra. Designen på MSI GT77 Titan i9 är ju såklart en smaksak och de som gillar den lite typiska, futuristiska och lite överdrivna, överarbetade estetiken från gamingdator-världen (rent generellt) kommer att gilla hur denna ser ut, också. Jag är inte särskilt förtjust i hur MSI GT77 Titan i9 ser ut utan föredrar här helt klart Omen by HP som har en mer sober och minimalistisk look.

Föga förvånande är prestandan från minnen, hårddisk, processor och grafikkort minst lika bra och det råder naturligtvis ingen tvekan om att denna dator mäktar med allt du kan starta i spelväg och gör det med en bravur och en enkelhet som motsvarar den direkt gräsligt höga prislappen. GT77 huserar DDR5-4800-minnen och inte den snabbare (nyare) varianten DDR5-5600 vilket påverkar hastigheten för dig som avser nyttja denna som arbetsstation för exempelvis grafiskt arbete men för gamers påverkar det i grunden ingenting. Raptor Lake-processorn från Intel är såklart också ett riktigt kraftpaket och HX-serien är bevisligen klart snabbare än den tidigare i9-Mobile CPU:n. Åtta kärnor har ersatts av 16 och denna dator är nästan 50% snabbare än den med i9-12900HX, vilket såklart märks tydligt från start.

Detta är en annons:
MSI GT77 Titan i9
Världens just nu mest kraftfulla gaminglaptop!

När det gäller SSD:n är detta den första laptop vi här på Gamereactor testat med PCIe 5.0 och det märks på skrivhastigheten. Om MSI hade stoppat in en kylare för Samsung-diskarna (två stycken på 2TB vardera i en Raid-lösning) hade det gått nyttja dem fullt ut, också. Som det är nu kan du bara köra 11 GB/s i ett par minuter innan diskarna går en smula varma och självmant går ned i hastighet. Det gör inget. Det märker du aldrig om du inte medvetet testar detta men för 72 000 kronor hade jag velat köra 11 GB/s konstant. Alltid.

MSI GT77 Titan i9
Designen är inget vidare, tyvärr.

Precis som vanligt i laptop-världen är Nvidias RTX 4090 ett miniatyrkort jämfört med den fullstora modellen ämnad för tower-burkar och det lägger sig mellan 3090Ti och 4080 rent prestandamässigt. Det är snabbt och drar gott om ström men som du säkert räknat ut kan du här pressa igång Cyberpunk 2077 eller Call of Duty: Modern Warfare II med allting på "Ultra", med alla de fräckaste funktionerna och effekterna påslagna, såklart. Allting som vi testat har flutit perfekt i 4K med någonstans mellan 90 och 120 bilder per sekund. En annan aspekt här som jag verkligen uppskattar såklart är mängden utgångar och ingångar samt hur otroligt sköna de mekaniska tangenterna är. Cherrys nya tunna brytare är verkligen precis min smak när det kommer till känsla och "travel" då jag ofta upplever mekaniska gamingtangenter som för stora och färgvägen lite väl lång. Ljudet är bra här också. Bra ljudkort och imponerande kapabla minihögtalare för den som inte vill använda sin snordyra GT77 med hörlurar.

Detta är en annons:

Andra spel som vi testat på 4K Ultra med allting på max:
Shadow of the Tomb Raider: 101 FPS
Control: 69 FPS
The Witcher 3: 159 FPS

Ingen annan gaming-laptop på marknaden erbjuder samma rasande prestanda som denna dator gör just nu och det kostar såklart en svettig slant. Huruvida någon kan tänkas vara villig att lägga hiskeliga 72 000 kronor på en laptop är såklart en fråga som borde påverka min syn på denna produkt men samtidigt så handlar ju detta om en produkt där inga egentliga kompromisser gjorts och där prestandan helt enkelt dominerar hela produktsegmentet. Om du inte bryr dig nämnvärt om budget eller prislappar utan bara vill ha en flyttbar gamingbest med sanslös prestanda och otrolig kvalitet råder det naturligtvis ingen som helst tvekan om att det är MSI GT77 Titan i9 du bör införskaffa.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Sanslöst kraftfull, fantastisk skärm, lysande kylning, bra batteritid, god byggkvalitet, väger endast tre kilo, tyst
-
Snordyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
MSI GT77 Titan i9

MSI GT77 Titan i9

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

MSI lastar på med den mest kraftfulla gaminglaptop som finns att hitta på marknaden och vi har hårdkört den i ett antal veckor...Loading next content