Svenska
Gamereactor
lifestyle

Musikjättar går samman för att ta sig an och stämma nystartade AI-företag

Sony, Universal och Warner vill ta itu med problemen med AI bara månader efter att flera artister undertecknade ett brev som krävde att AI skulle regleras.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Varje bransch står inför en större och större påverkan från artificiell intelligens. Det är naturligtvis i den kreativa branschen som mycket av kritiken och de största rubrikerna finns, eftersom AI-företag använder tekniken för att tränga ut kreatörer från deras jobb för att ersätta dem med robotar som tränas effektivt genom att studera och ofta stjäla andras arbete.

För musikindustrin ledde detta till att över 200 högprofilerade artister undertecknade ett brev som krävde bättre reglering av AI för några månader sedan, och nu vill några stora skivbolag gå med i kampen.

BBC News rapporterar att Sony Music, Universal Music Group och Warner Records stämmer två nystartade AI-företag, Suno och Udio, som båda anklagas för att ha brutit mot upphovsrättsintrång i vad som beskrivs som en "nästan ofattbar skala".

I stämningsansökan hävdas att programvaran som skapats av paret stjäl musik som ägs av andra och sedan rapar upp liknande verk och sedan begär en kompensationsavgift på cirka 150 000 dollar.

Detta är en annons:

Även om inget av företagen har gjort ett uttalande om stämningen, har AI-företag tidigare anpassat sig till påståendet att materialet de producerar är i linje med doktrinen om rättvis användning som tillåter att upphovsrättsskyddat arbete används utan licens förutsatt att det är för satir och nyheter.

Musikjättarna baserar dock sitt påstående på idén att de två företagens AI-programvara stjäl dess upphovsrättsskyddade material för en ekonomisk vinning, med stämningen som säger, "det finns inget funktionellt syfte för... [den] AI-modell för att ta in de upphovsrättsskyddade inspelningarna annat än för att spotta ut nya, konkurrerande musikfiler".

Utan tvekan kommer vi att höra mer om detta under de kommande månaderna när rättegången fortsätter att fortskrida.

Musikjättar går samman för att ta sig an och stämma nystartade AI-företag
ShutterStock
Detta är en annons:


Loading next content