Svenska
Gamereactor
recensioner
NBA 2K21

NBA 2K21

Medan NBA-slutspelet pågår i "bubblan" kan vi nu spela virtuell basket. Johan har testat om bollarna studsar som de ska i årets NBA 2K-spel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Medan allt är nytt I den riktiga NBA-världen, där slutspelet nu spelas i den så kallade bubblan, utan fans, får vi andra nu chansen att spela i den virtuella NBA-världen. Till skillnad mot det nya i verkligheten är detta samma, gamla vanliga. Dessutom helt utan den nya bubblan.

När jag recenserade Madden NFL 21 förra veckan skrev jag hur jag avskyr att skriva att ett sportspel är precis samma spel som förra året, men vad ska jag göra när alla sportspel är i princip likadana som året innan? NBA 2K21 är inget undantag. Det är dock bättre än Madden där det kändes som att EA inte ens brytt sig om att försöka polera det. Nu är det givetvis ingen hög standard att vara bättre än Madden, men alltid något.

NBA 2K21
Presentationen är fortfarande bra.

Till skillnad mot NFL, och alla andra sportspel om vi ska vara ärliga, har 2K-serien fortfarande det bästa karriärläget på marknaden. Det är ingen berättelse som kommer vinna några Oscars, men det är alltid väldigt välproducerat. Detta år finns Djimon Hounsou (Guardians of the Galaxy, Aquaman, Blood Diamond) i en av huvudrollerna. Det handlar om att du är son till en känd basketspelare (spelad av Jesse Williams från bland annat Grey's Anatomy och som spelade Markus I Detroit: Become Human). Problemet är att du inte vill spela basket, du vill ju spela amerikansk fotboll. Men eftersom basketen finns i blodet är det väl så det får bli. Du skapar din spelare, där utseendemöjligheterna återigen med hästlängder slår Maddens, och kämpar dig igenom Hounsous high school. Ju bättre du spelar desto fler av de tio officiella college-laget kommer vara intresserad av dig. Därefter följer en berättelse om att vara sin fars son, men ändå gå sin egen väg. Som sagt, ingen Oscar, men underhållande för vad det är.

Detta är en annons:
NBA 2K21
Djimon Hounsou är med i årets karriärläge.

Din skapade spelare är också vad du kommer använda om du vill spela online. Du tar din spelare till det så kallade "Neighborhood" där alla onlinespelare kommer att vara. I år har de flyttat detta från en stadsvy till det de kallar 2K Beach. Gissa var det utspelar sig? Detta är hubben för allt onlinespelande, från att spela 5-mot-5, till 3-mot-3 till andra typer av matcher. Det finns också affärer, så klart, där du kan spendera dina pengar på virtuella skor och annat. Medan det är skönt att de efter att ha haft samma Neighborhood två år i rad har något nytt så är det bara ett nytt utseende, allt innehåll är fortfarande samma.

Något annat som fortfarande är det samma gamla är MyLeague, 2K-seriens Franchise-läge. Varför verkar utvecklarna låtsas som att dessa lägen inte finns i varje sportspel? Är detta du planerar att tillbringa mest tid i kan du lika gärna hålla dig till förra årets spel, eller året innan det. Utseendet är exakt samma som i NBA 2K20 och allt annat däri fungerar också på samma sätt.

NBA 2K21
From zero to hero - allt börjar i high school för din skapade karaktär.
Detta är en annons:

För offline-spelare finns det helt enkelt inte speciellt mycket att hämta här.
2K Sport räknar istället med att kunna locka så många som möjligt till MyTeam, seriens motsvarighet till Ultimate Team, genom att slänga upp pop ups för det lite här och var. Det är tydligt att det är här fokus ligger, tillsammans med alla pengar som tjänas på att spelare köper svindyra kortpaket. Det går givetvis att bygga sig ett lag utan att spendera en enda krona, men det är en mycket längre väg att gå. Minns du den gamla goda tiden när korten var antingen brons, sliver eller guld beroende på hur bra de var? Glöm det, nu behövs ett uppslagsverk för att hålla reda på alla nivåer. Det finns nämligen 13 (!) olika nivåer nu. En ny nivå har lagts till i år, kallad Dark Matter. Exakt vad det är återstår att se. Det kanske bara är en känsla jag har, men det känns som att de hållit tillbaka på casino-innehållet från förra året. Vissa saker finns fortfarande kvar, men det är inte lika mycket "in your face" som i 2K20, vilket gjorde spelare redigt upprörda.

NBA 2K21
Det är svårt att se skillnaden från förra årets MyLeague, spelets Franchise-läge.

Det nya att vara upprörd över är istället den nya skottmätaren. Jag avskyr denna. Hatar till och med. Det är löjligt svårt att sätta skott detta år och det tog säkert över 40 skott innan jag satte min första trea och jag har nog totalt sänkt sex eller sju. Det klagades förra året över att det var för lätt att skjuta. Håll min öl, sa 2K Sports och tog det så långt åt andra hållet som möjligt. Det var ett måste att göra det svårare att skjuta, men inte att göra det nästintill omöjligt. 99% av skotten för tre poäng kommer missa om det inte blir grönt på mätaren, det vill säga perfekt tajming. Och med tanke på hur fantastiskt liten den zonen är blir det inte direkt enkelt. Detta har lett till att det blir väldigt mycket spel under korgen, både online och offline, eftersom det är så svårt att skjuta utifrån. Så det gäller att träna, om du ens lyckas spela spelet vill säga. Om du, liksom jag, har PC-versionen av spelet kan du räkna med en del buggar. Vissa gör att spelet kraschar med jämna mellanrum och jag lyckades till exempel inte starta en Triple Threat-match i MyTeam på timmar eftersom spelet kraschade när matcherna laddade.

Jag vill dock inte bara kasta skit på spelet utan också ge lite beröm där det förtjänas. Presentationen är sportspelens bästa där det kan kännas som att du tittar på en riktig TV-sänding. I karriärläget känns det sådär fantastiskt amatörmässigt med high school-kommentatorer, som jag dock tycker är riktigt bra. De berättar små berättelser om spelarna som inte ens är viktiga för spelet. Som att den här spelaren nu gör sin sista match och har varit en bra lagkamrat eller att en annan var lagets stjärna, men som nu accepterat att han spelar andrafiol till den nya superstjärnan. Kommentatorerna under NBA-matcherna är också tillräckligt bra för att de inte ska vara irriterande.

NBA 2K21
Det är brutalt svårt att skjuta i årets spel. Skottmätaren är usel. Det här är en miss så klart.

Det är svårt att recensera ett spel som kommer få en helt ny version om några månader till den nya konsolgenerationen. Hur mycket saknas i den här versionen jämfört med den nya? Kommer den här recensionen vara helt felaktig då? Det här är dock spelet som finns på marknaden och det är nästintill samma spel som tidigare år. Att titta på slutspelet från bubblan är mer intressant än detta.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Karriärlägets berättelse är välproducerad, presentationen är bra, bra karaktärsskapare
-
Att skjuta har blivit brutalt svårt, allt är för likt förra årets spel, kraschar med jämna mellanrum på PC, alldeles för många kortnivåer (13!, från brons till Dark Matter) i MyTeam
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall
Ifjol var det för enkelt att pumpa i treor. I år är det snudd-på helt omöjligt. Det är väl i grunden den enda skillnaden jag hittar mellan dessa två rätt pajjiga basketspel. Resten är copy-&-paste rakt av. Slött, trött, trist, gammalt... Och alla dessa påtvingade miktotransaktioner som i stort sett är ett måste i karriärläget äcklar mig. 4/10

Relaterade texter

NBA 2K21Score

NBA 2K21

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Medan NBA-slutspelet pågår i "bubblan" kan vi nu spela virtuell basket. Johan har testat om bollarna studsar som de ska i årets NBA 2K-spel.

Nu är NBA 2K21 gratis till PC

Nu är NBA 2K21 gratis till PC

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Spekulationerna om vilket "mystiskt spel" Epic Games skulle släppa gratis i sin butik under gårdagen har gått varma senaste veckan. Men nu finns det tillgängligt och vi...

GRTV News: Annonser tillagda i NBA 2K21

GRTV News: Annonser tillagda i NBA 2K21

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Gamereactor TV News är en daglig grej som görs snabbt, raskt, för att vi ska kunna reagera på stekheta nyheter från spelvärlden strax efter att de letat sig ut på nätet....Loading next content