Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Netgear Orbi RBK860

Vi har bytt ur vårt Mesh-system på redaktionen och Netgears Orbi 860-nätverk har inneburit att våra två testrum njuter av snabbare internet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi har inget 10 000 Mbit/s-nät här på Gamereactor. Vi har fiber på 500/500 Mbit/s men det är ju såklart 9500 Mbit från den trafik som Netgears nysläppta mesh-system mäktar med, och därmed har vi inte testat 10 Gbit-porten här men vi har hårdkört Orbi 860, ändå, under den gångna månaden och jämfört med allt annat vi testat - Kan vi med säkerhet säga att detta är herren på vår täppa. Asus XT8 samt Google Nest Mesh tillsammans med en serie Apple Airport Extreme plus dubbla Airport Express har utklassats här, och även om det kostar en hel del så är det svårt för oss att här säga något annat än idel vänligheter.

För dig som inte är intresserad av routers eller meshsystem (vilket jag verkligen inte är, haha) är Orbi 860 en trio produkter som ger blixtrappt wifi-internet hemma eller på kontoret via en stycke router och två stycken noder som förstärker och förlänger wifi-signalen. Installationen är så pass simpel och snyggt konstruerad ur ett gränssnittsperspektiv att Netgear i allra högsta grad bör nämnas i samma andetag som exempelvis Apple eller Sonos, när det gäller ren och skär finess via smart utformade funktioner. Såhär väl borde all teknik fungera när man ska installera den. Tyvärr är det försvinnande få prylar som erbjuder denna typ av problemfritt blixtsnabb installation utan huvudbry, men i en perfekt värld skulle allting vara såhär väl genomtänkt.

Netgear Orbi 860 Tri-Band Wifi 6 Mesh System
Designen är tjusig och exklusiv men de hade varit enklare att montera på vägg om de var vinkelräta kuber. Eller "lådor".

Att installera Orbi 860-routern inklusive dubbla noder genomfördes av undertecknad på cirka fyra minuter. Jag bytte ut kontorets Apple Airport Extreme bredvid vår mottagardosa för fibersignalen mot Orbi 860 Router, kopplade in sladdar medan jag laddade hem appen till min Iphone 14 Pro Max och när han sen startade appen bad den mig registrera min mailadress och placera ut de två noderna. Därefter kopplade alla tre satelliter ihop sig med varandra på under 30 sekunder och vårt nya nätverk var uppe, med fullt kräm. Jag döpte sen om nätverket och bytte lösenord på cirka 15 sekunder och det ska sägas, detta fungerar till och med bättre och mer smidigt än Apples Airport-funktion som jag fram till nu tyckte varit rysligt simpel och smidig. Jag tycker att Orbis app dessutom är bättre än Asus motsvarighet då den kräver färre klick och jag gillar att slippa pyssla med Google-konton i Nest-lösningen, även om den installationen också är ruskigt simpel och smidig.

Netgear Orbi 860 Tri-Band Wifi 6 Mesh System
Vitt eller svart...
Detta är en annons:

Orbi 860 stödjer hastigheter på upp till 6 Gbit/s via strömmat, trådlöst internet och 10 Gbit/s via sladd. Systemet har Wifi 6-stöd men inget 6E-stöd vilket innebär en överföringsmängd på cirka 1,2 Gbit/s cirka sex meter från den yttersta noden jämfört med 6e som skickar ut cirka 1,8 Gbit/s. Trion täcker även in över 500 kvadratmeter. Med tanke på att Orbi 860 kostar över 10 000 kronor borde det rimligen finnas 6e-stöd kan jag tycka och även om jag inte kan nyttja maxhastigheten oavsett då inte har så pass ilsnabbt fiber, är det också den enda egentligen minuspunkten jag kan komma på, här. Visst, jag skulle gärna vilja se att Orbi jobbade med en mer vinkelrät formfaktor snarare än den mjuka, droppformade designen som idag råder. Detta handlar inte om att jag inte tycker att Orbi-noderna är snygga, för det är de. Väldigt läckra men de är svåra att montera upp på vägg och kräver en bänk eller liten hylla för att stå stadigt. Hade de sett ut som en vinkelrät kub skulle jag enkelt kunna montera högt upp på vägg med hjälp av dubbelhäftande Gorilla-tejp (världens bästa tejp), men det är såklart en bagatell.

Netgear Orbi 860 Tri-Band Wifi 6 Mesh System
180 kvm täckning per enhet utlovas och totaltäckningen är därmed över 500 kvadratmeter.

Det Orbi 860 erbjuder oss på Gamereactor är klart snabbare Wifi utan störningar eller problem med klart bättre signaltäckning än vår tidigare lösning. Detta har inneburit att framförallt vår Playstation 5 nu arbetar med Wifi-nät som når 500 Mbit/s utan problem snarare än 340 Mbit/s som gällde tidigare, med tidigare router. Vi har alltså noll förlust genom hela kontoret och tillsammans med strålande installationsprocess är det simpelt för mig att kalla denna lösning för superb. Jag hade velat se 6e-stöd, dock.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Strålande app, löjligt simpel och smidig installationsprocess, snygg design, fantastisk täckning, fenomenala surfhastigheter
-
Inget Wifi 6e-stöd, designen på noderna borde ha varit vinkelrät
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Netgear Orbi RBK860

Netgear Orbi RBK860

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Vi har bytt ur vårt Mesh-system på redaktionen och Netgears Orbi 860-nätverk har inneburit att våra två testrum njuter av snabbare internet...Loading next content