Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Next Level Racing HF8: Haptic Gaming Pad

Tillverkarna av Traction Plus Platform (som vi nyttjar i vår Racingrigg) är tillbaka med en haptisk kudde som skapar vibrationer från dina favoritspel. Petter har testat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Australiensiska Next Level Racing är knappast de första som byggt en avlång jättekudde avsedd att sitta på, som huserar flertalet små elmotorer som ger haptisk feedback från det spel du grottat ned dig i. De är snarare sist på bollen då lösningar som Simexperience G-Seat, Realteus Force Feel, Sim Racing Studios U-Shake6 samt Gametrix Jetseat funnits på simracingmarknaden i flera år. Vad Next Level gjort är dock snäppet bättre än de allra flesta av konkurrenterna och framförallt ett mer väldesignat och komplett paket till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

HQ
Next Level Racing HF8
Den väger endast tre kilo och är tillverkad av riktigt trevliga material.

Idén är supersimpel. Du spänner fast HF8 på din kontorsstol, lägger den i din fåtölj eller klämmer dit den i din racingstol i din simrigg, kopplar in via antingen USB eller AUX (för konsolspelare) och ställer sedan via Next Levels medföljande mjukvara eller Simhub in så att den skickar vibrationer där du vill ha dem, och i den styrka eller "intensitet" du önskar. HF8 har som namnet antyder åtta individuella elmotorer som genererar haptisk feedback och även om de såklart är små och väldigt platta för att få plats i en "pad" av den här typen, ger de ifrån sig mer än tillräckligt starka vibrationer för att ge en känsla av att bilen du kör når varvstoppet eller att bössan du pangar med har en sjuhelvetes rekyl.

Här på Gamereactor har vi såklart från första stund primärt varit intresserade av HF8 som en del av vår Racingrigg och påpassligt nog bytte vi relativt nyligen ut vår Sparco Evo-stol i vår rigg till en Sabelt GT Pad som har utbytbara skumpaneler på insidan. Dessa har vi därmed kunnat plocka bort helt och därmed blottat stolens glasfiberkropp för att sedan kardborra fast HF8 som "stoppning" i stolen och slippa känslan av att sitta på dubbla kuddar, vilket sker om du bara drämmer ned denna i en stol med "insydd" stoppning. På så sätt skulle jag vilja påstå att vår lösning är optimal och att passformen på HF8 varit strålande. Den passar verkligen perfekt i vår Sabelt och jag har dessutom klistrat fast kardborre-ark från Clas Olssons på baksidan här, som sedan fastnat i vår stol. En lysande lösning, helt enkelt.

Next Level Racing HF8
HF8 innehåller åtta stycken individuella motorer som ger haptisk feedback.
Detta är en annons:

Till PC och för att slippa eventuella fördröjningar i signalen kör man HF8 via USB och efter att ha snubblat över en del problem med Next Level Racings egen mjukvara (som vill addera saker till config-filen för framförallt Dirt Rally 2.0 då det spelet bara delar ut en enda telemetrisignal) beslutade vi oss för att styra HF8 via Simhub istället, ett program som i mångt och mycket agerar både hjärta och hjärna i vår Racingrigg och sköter styrprogrammet för vår Racelogic Laptimer, vår Simcore DS5-dash, vår Ipad Pro, våra Sim 3D-rumble motorer till pedalerna, vår rumblemotor som monterats under stolen samt vår vindsimulation. Via Simhub kan du såklart sätta specifika parametrar för hur de olika åtta haptiska motorerna i HF8 ska jobba, vad de ska simulera (RPM, kerbs, växlingar, acceleration, kollisioner med mera) och i vilken styrka, eller "intensitet". Detta har fungerat väldigt bra och sett till ren prestanda skulle jag vilja beskriva denna pryl som fantastiskt bra.

Next Level Racing HF8
Next Levels mjukvara är sämre än Simhub, som vi på redaktionen rekommenderar att du använder - istället.

Det må låta fjuttigt men det gör massor för inlevelsen och realismen att låta HF8 förmedla känslan av "traction loss" genom att vibrera ens skinkor eller simulera motorvarv genom att låta motorerna i bröstryggen öka i intensitet ju högre varvtal motorn når. Här precis som när det gäller många andra aspekter inom simracing är det verkligen "less is more" som gäller och det är små detaljer som dessa som för oss (i vår 6DOF motion-rigg) innebär störst skillnad sett till inlevelse, om du frågar mig. HF8 presterar väldigt väl. Den är blixtsnabb utan fördröjning och den är bekväm att sitta på samt tillverkad i ett väldigt trevligt material (fejkläder). Bara efter ett tiotal timmar i med HF8 i vår rigg är detta ingenting jag vill vara utan och för dig som kör en statisk rigg utan motionsystem kommer denna produkt innebära ännu större skillnader.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Välbyggd, suveräna materialval, snygg design, enkel att montera, rapp och problemfri prestanda, härlig haptisk feedback
-
Next Levels mjukvara till HF8 känns lite för simpel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Next Level Racing HF8: Haptic Gaming Pad

Next Level Racing HF8: Haptic Gaming Pad

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Tillverkarna av Traction Plus Platform (som vi nyttjar i vår Racingrigg) är tillbaka med en haptisk kudde som skapar vibrationer från dina favoritspel. Petter har testat...Loading next content