EA Sports bästsäljande NHL-serie har funnits sedan 1990 och firar därmed sitt 20-årsjubileum i och med NHL 11. Under den tiden har 19 stycken spel släppts och sålts i närmare 32 miljoner exemplar (sammanlagt). Förutom fina försäljningssiffror och höga betyg från spelpressen har NHL-serien även spelat en roll i flertalet Hollywood-filmer, inte minst i Kevin Smiths briljanta indie-klassiker Mallrats. I en av scenerna har Brodie lovat Rene att fixa frukost men lyckats fastna framför NHL 94. Brodie berättar för Rene att frukosten är inställd eftersom han för tillfället leder över Vancoucer med hela 12-2.
Rene: What the hell are you doing?
Brodie: Finishing my game
Rene: No, no, no! You promised me breakfast
Brodie: Breakfast? Breakfast, schmrekfest. Look at the score. I'm only in the middle of the second, and I'm winning 12 to 2. Breakfasts come and go, Rene. Now, Hartford (the whale) hey, they only beat Vancouver once... maybe twice in a lifetime.
NHL-serien har en plats hos oss alla. Oavsett spelsmak eller favoritsport. Vi har alla njutit av EA Sports ishockeyeskapader någon gång i våra liv och för hardcore-fansen har väntan på årets upplaga varit olidlig. Fler nyheter än någonsin har utlovats. Hypen har varit ordentlig.
Det krävs vanligtvis ganska mycket för att jag ska spendera tid med ett hockeyspel. NHL 94 till Mega Drive var, då det begav sig, en klar favorit precis som gamla kultklassiska 8 bits-spelet Ice Hockey. Utöver det hade jag väl egentligen inte fastnat för något av EA:s hockey-upplagor förrän 2008 års version. NHL 09 var ett av de bästa hockeyspelen på väldigt länge och precis som flera av redaktionens mer skridskofanatiska medlemmar spenderade jag mer tid på isen än någonsin tidigare.
Förbättringarna i fjolårets upplaga, NHL 10, var små. EA Canada hade slipat ytterligare på passningssystemet, infört ett förstapersonsperspektiv i slagsmålen samt pillat lite på spelets tacklingar. Inför NHL 11 har en del saker tillkommit, men det mesta är sig likt. Man lurar sig själv ganska kraftigt om man försöker få det till att NHL 11 skulle vara någon slags spelmässig revolution inom subgenren ishockeyspel. Det är det inte. NHL 11 är förfinat, förbättrat och polerat. För den icke initierade kan det dock lika gärna framstå som samma spel igen, fast med snyggare menyer.
Det gäller att skrapa lite på ytan, komma in i NHL 11 för att man ska se alla små ändringar som EA Sports gjort. Den viktigaste förändringen är att tacklingarna inte längre är styrda efter varje av spelarens specifika tacklingsanimationer utan istället baserats på en nyutvecklad fysikmotor.
Detta innebär att tacklingarna i NHL 11 både ser ut och känns mer realistiska samt att plötsliga animationsavbrott förekommer i mindre utsträckning. Man kan nu även enklare bestämma om man ska tackla sin motspelare högt eller lågt vilket känns som en välkommen förbättring. Själva spelet flyter bättre, det känns mer levande, mer organiskt och mer naturligt att kryssa fram över isen i årets upplaga. Skotten känns bättre och fysikmotorns hjälpande hand skapar en spelkänsla som efter några timmar känns bättre än något annat, tidigare, hockeyspel från EA Sports.
Den näst bästa förbättringen kretsar kring mot- och medspelarnas artificiella intelligens i NHL 11. För i år rör sig spelarna mer trovärdigt, tar smartare beslut och bjuder upp till mer realistisk ishockey än någonsin tidigare.
En annan nyhet är att passningarna i NHL 11 nu handlar om när man släpper knappen snarare än när den trycks ned den. Detta gör att man, precis som i fallet med skotten, kan ladda upp sina pass eller bara hålla klubban bakåt en sekund innan man klappar iväg pucken till närmaste lagkamrat. Tekningarna är bättre också i NHL 11. Man kan nu välja i vilken stance man vill stå i och det går att trycka samt blockera motspelaren som man tekar mot.
Bland alla spellägen är det nytillkomna Hockey Ultimate Team (som många av er säkert känner igen från FIFA- och Madden-serien) som känns fräschast. Här blandar EA Sports vilt och bjuder på en arkadsportinspirerad historia där man köper samlarkort genom att samla puckar som valuta för sina vinster på isen.
När det gäller den grafiska biten är NHL 11 såklart det snyggaste hockeyspelet från EA Sports hittills. Grafikmotorn är inte i klass med spelvärldens främsta och det finns stunder då spelarna fortfarande ser ut som jämnbleka zombies, men överlag ser NHL 11 riktigt, riktigt bra ut och flytet är bättre än någonsin. Presentationen är ny, också, mot ifjol och känns bättre strukturerad och lite fräschare.
Mycket av detta har NHL 11 det nya realtidsbaserade fysiksystemet att tacka för. Tacklingarna ser och känns bättre och spelarna rör sig mer verklighetstroget än tidigare. Tillsammans med hundratals olika lag, mängder av spellägen och bra grafik resulterar detta i ännu ett fantastiskt hockey-spel för EA:s del. NHL 2K-serien har verkligen hamnat på efterkälken de senaste åren. NHL 11 är mer dynamiskt och känns som ett mer slipat spel än konkurrenten NHL 2K11 såväl som fjolårets upplaga.
Det tog EA Sports tre år att implementera fysiksystemet som de pratat om sedan 2008 och det märks definitivt skillnad. NHL 11 är
en fröjd att spela och ett fantastiskt sportspel.