Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Noblechairs Legend

Gamingstolsmarknaden växer så det knakar och tillverkarna slåss om de speltokiga kunderna. Petter har suttit parkerad i Noblechairs kritvita toppmodell under ett par månader nu...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Secret Lab, Noblechairs, Razer, Anda Seat, GT Omega, Vertagear, Cougar, DX Racer, Corsair, OFM, Respawn Chairs... Det saknas inte direkt tillverkare av kontorsstolar specialbyggda för gamers, direkt. Marknaden svämmar över av olika modeller, tillverkare och alternativ och även om jag inte har supermycket erfarenhet av olika märken och modeller, har jag suttit i ett gäng olika och långtidstestat två av dem. Den senaste stolen som jag testat stavas Noblechairs Legend (White Edition) och det är en rent utseendemässigt superfin möbel.

Många av dagens gamingstolar tycker jag ser för hemska ut, ärligt talat. Som en mix mellan de där små Transformers-robotarna från Transformers 3 som pratar slang och dansar breakdance och en sämre Kina-kopia av en Recaro-stol från en sportbil. Noblechairs använder sig i stora drag av samma formspråk, futurism blandat med racinggrejen men gällande Legend: White Edition har de ändå lyckats hitta en bra mix mellan olika stilar och manér, och att stolen är klädd i kritvitt läder gör för egen del att den känns mindre "svettigt pojkrum" och mer... Vuxen.

Noblechairs Legend: White Edition är gigantisk sett till yttermått och även vikt. Jämfört med Kinnarp-stolarna samt Ikeas Marcus som jag har, ser den ut att vara nästan dubbelt så stor med bulkigt ryggstöd, massiv bredd och höjd. Foten är tung, rejäl och byggkvaliteten i metall delarna lämnar inget att önska. Det är väl då snarare ryggstödet samt armstöden som inte riktigt känns tillräckligt välbyggda, eller kvalitativa, för att sitta på en stol som trots allt kostar 7000 kronor. Armstöden är gjorda av plast och de upplevs som rappliga med klen hållbarhet och en viss instabilitet och själva ryggstödet anser jag känns lite för platt och brett, för att vara riktigt bekvämt.

Noblechairs Legend
Snygg är den, även om racingstols/bilsätes-grejen börjar känns mer än lovligt uttjatad.

När det gäller inställningsmöjligheter finns det i stort sett bara två stycken på Noblechairs Legend: White Edition, vilket för egen del känns en smula snålt. Det går naturligtvis att höja samt sänka stolen och det går att ställa lutningen på ryggstödet, men det är också allt. Om jag jämfört detta med en bättre kontorsstolen för samma summa (6699 kronor) kan man där ofta ställa båda nackkuddens höjd samt lutning för att inte tala om ländryggsstödet och hur mycket lutning det ska vara på själva sittdynan. Ibland kan det vara trevligt med "less is more" men i det här fallet tycker jag att Noblechairs snålat och att det saknas möjligheter att skräddarsy hur man ska sitta.

Detta är en annons:

En annan aspekt som jag tycker känns som något av en besvikelse är att lädret inte är läder, utan vinyl. Som material är det naturligtvis betydligt, betydligt billigare och enligt Noble även mer hållbart men jag tvivlar, där. Jag har en 40 år gammal Eames-kontorsstol hemma, i kalvskinn, som säkerligen suttits ned av gamla snustorra brittiska gubbar i tusentals timmar utan att vare sig slita hål på lädret eller slita ned det överdrivet mycket och där anser jag att Noble, för denna prislapp, skulle kunnat slänga på äkta läder, istället.

Närt det gäller ren sittkomfort är det såklart något som givetvis är 100% subjektivt och därmed den delen av den här recensionen som du kan skippa om du vet med dig att du sitter bra i Nobles stolar, vanligtvis, eller gillar gamingstolar överlag. Själv är jag två meter lång, väger över 100 kilo och har en stelopererad ländrygg samt opererad nacke, vilket gör att mina krav och det jag anser vara "bekvämt" under längre stunder mest troligt inte alls överensstämmer med vad du anser vara bekvämt. Jag har dock tvingat hårdvaruskribent Fredrik Lindman att använda Noblechairs Legend: White Edition under ett par veckor efter att jag suttit i den ett par veckor för att kunna väva in hans åsikter.

Noblechairs Legend
Lägger du 7000 kronor på en bra kontorsstol får du bättre komfort, mer välbyggda komponenter och klart fler inställningsmöjligheter.

För rent sittkomfortmässigt är detta inget för mig. Visst, den är hög, bred, stor och jag får absolut plats. Jag skulle nästan vilja påstå att denna stol är lite för stor med tanke på att jag upplever sittytan samt ryggstödet som stort och kanske till och med lite överdrivet väl tilltaget. Jag upplever också att Noblechairs Legend: White Edition är för hård, både sett till sittdynan samt ryggstödet och min initiala förhoppning om att stolen skulle "mjukna" efter en tids användning besannades tyvärr inte. Jag har nu suttit cirka 200 timmar (uppdelat på två personer plus att Mäki klättrat runt i den med jämna mellanrum) i denna stol och stoppningen är fortfarande för hård.

Detta är en annons:

Om en Recaro-stol i en sportbil skulle vara så här hård i stoppningen skulle jag vända mig till biltillverkaren för att klaga, så mycket kan jag säga, och den snålt tilltagna "lumbar support"-möjligheten som här finnes anser jag vara i klenaste laget. Medföljer gör en kudde i plysch som man ska trycka in bakom ländryggen om det saknas stöd, där, men den lösningen är inget jag skriver under på då kudden upplevs lite som om jag stoppat en handboll bakom ryggen vilket aldrig blir bekvämt eller känns som en "hållbar" lösning sett till min allmänhälsa.

Noblechairs Legend
Den vita vinylen borde ha varit äkta läder, anser jag.

Noblechairs Legend är ingen dålig stol. Den är stor, tung och jag betvivlar inte att den håller i många år, för många tusentals timmars sittande. Foten är tung, rejäl, robust och den vita vinylen ser lyxigt påkostad ut. För min del är sittkomforten inte så bra som den borde vara för det här priset dock och även om mina ryggbesvär naturligtvis innebär att min syn på detta skiljer sig från de flesta har även hårdvaruskribent Fredrik Lindman (som är 177 cm och väger 75 kilo) upplevt samma saker gällande för hård sittdyna samt ryggstöd, och för klent ländryggsstöd.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Snygg design, den vita vinylen är fin att se på, robust fot, väldigt stor och bred
-
För dyr, armstöden är rappligt plastiga, för hård sittdyna, för klent ländryggsstöd
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Noblechairs Legend

Noblechairs Legend

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Gamingstolsmarknaden växer så det knakar och tillverkarna slåss om de speltokiga kunderna. Petter har suttit parkerad i Noblechairs kritvita toppmodell under ett par månader nu...Loading next content